Η νίκη των 300, δικαίωση για ολόκληρη την εργατική τάξη.

Έχουν περάσει ήδη αρκετοί μήνες από τότε που ο μεγάλος αγώνας των 300 μεταναστών – απεργών πείνας για μια ελεύθερη και αξιόπρεπη ζωή, όπως κάθε άλλος εργαζόμενος, πολιορκούσε το προσκήνιο της ενημέρωσης, παρουσιαζόμενος συνήθως με τα μελανότερα χρώματα.Έχουν περάσει σχεδόν 2 μήνες από την εκδικητική καταδίκη 2 εκ των απεργών σε μια στημένη δίκη-παρωδία.
Σήμερα όμως, μπορούμε επιτέλους να μιλάμε για τη θεσμική αποτύπωση της νίκης των 300 και των χιλιάδων αλληλέγγυων, μιας νίκης που δείχνει το δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης σε ολόκληρη την εργατική τάξη:
Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για τις άδειες διαμονής αλλοδαπών. Με το νόμο περί ασύλου είχε ήδη δοθεί η δυνατότητα στους μη νόμιμα διαμένοντες μετανάστες να αποκτήσουν άδεια διαμονής για εξαιρετικούς λόγους (π.χ. ανθρωπιστικούς), χωρίς να κατέχουν προηγούμενη άδεια διαμονής ή visa. Σήμερα η χρονική προϋπόθεση μειώνεται από 12 σε 10 χρόνια και έτσι μπορούν να πάρουν χαρτιά άμεσα οι απεργοί πείνας της Υπατίας. Αρκούν και ιδιωτικά έγγραφα ως δικαιολογητικά. Επιπλέον, στην Επιτροπή που θα εισηγείται στον Υπουργό για την αποδοχή των σχετικών αιτήσεων, διορίστηκε και δικηγόρος-συμπαραστάτης των 300. Και μπορεί κανείς σήμερα (περίπου 9 μήνες μετά) να μιλήσει με ασφάλεια για χειροπιαστή νίκη των μεταναστών της Υπατίας. Κατοχυρώνονται πλέον και με το νόμο, και όχι απλώς με υποσχέσεις.
Σ’ όλα αυτά, αν συνυπολογίσουμε, τις κατακτήσεις που ήρθαν στον απόηχο της μεγάλης απεργίας, δηλαδή τη νίκη των Αφγανών απεργών πείνας των Προπυλαίων που ζητούσαν πολιτικό άσυλο, αλλά και την κατακόρυφη αύξηση το τελευταίο εξάμηνο (απ’ το 1% περίπου στο 12,5%) της παροχής ασύλου στο σύνολο των εξεταζόμενων αιτήσεων, μπορούμε με σιγουριά να μιλάμε για δικαίωση.
Και εμείς, ως ΑΡιστερή ΕΝότητα δε μπορούμε παρά να αισθανόμαστε υπερήφανοι/ες που με τις μικρές μας δυνάμεις συμβάλαμε έστω και λίγο στην επιτυχία αυτού του μεγάλου και δύσκολου αγώνα.
Advertisements
This entry was posted in κείμενα συγκυρίας and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s