Ανακοίνωση της ΑΡ.ΕΝ σχετικά με τα τεκταινόμενα στη Γ.Σ. της 21ης Σεπτεμβρίου

Τις τελευταίες 3 βδομάδες τα Πανεπιστήμια όλης της χώρας βρίσκονται σε αναβρασμό. Τις τελευταίες 3 βδομάδες οι ηχηρές πλειοψηφίες των φοιτητών αγωνίζονται ανυποχώρητα ενάντια στο νόμο-πλαίσιο Διαμαντοπούλου, που διαλύει το δημόσιο, δωρεάν & δημοκρατικό Πανεπιστήμιο. Αγωνίζονται ανυποχώρητα ενάντια στους πολιτικούς εμπνευστές του, την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και τους συμμάχους της, που μέρα με τη μέρα γκρεμίζουν συνολικά κάθε κοινωνική κατάκτηση. Είναι πια προφανές ότι το κυβερνητικό μπλοκ υπηρετεί ξεδιάντροπα η πλειοψηφία των ΜΜΕ είτε υπερπροβάλλοντας το αναιμικό ρεύμα των υποστηρικτών του νόμου (λέγε με «Ανοιχτή Σχολή») είτε κατασυκοφαντώντας το φοιτητικό κίνημα και τις διαδικασίες του. Επειδή παρατηρούμε ότι αυτός ο πόλεμος λάσπης έχει κορυφωθεί στο δημόσιο διάλογο, νιώθουμε την ανάγκη να διευκρινίσουμε ορισμένα πράγματα.
Στην τελευταία Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής γίναμε μάρτυρες, για ακόμα μια φορά, πρακτικών που ουδεμία σχέση έχουν με την αντίληψή μας για τη δημοκρατία. Συγκεκριμένα, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ πιστή στην παράδοσή της να αποπολιτικοποιεί κάθε πολιτική διαδικασία στην οποία αναγκάζεται να συμμετάσχει, έκρινε σκόπιμο να καλέσει τον κόσμο της, τα λεγόμενα «τραινάκια απ’ το Κολωνάκι», να προσέλθουν στις 8μ.μ. σε μία Συνέλευση η οποία επρόκειτο να ξεκινήσει στη 1μ.μ., απλά και μόνο για να ψηφίσουν, χωρίς να έχουν συμμετάσχει ούτε κατ’ ελάχιστο στη διαδικασία. Αυτή η αντίληψη που βλέπει τους ψηφοφόρους σαν πρόβατα και τις πολιτικές δυνάμεις σαν μαντριά είναι σαφές για εμάς ότι αντιβαίνει θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές.
Σα να μην έφτανε αυτό, λίγα λεπτά πριν την έναρξη της καταμέτρησης ο Σύλλογος Φοιτητών Νομικής έπεσε θύμα μιας βάναυσης εξαπάτησης: το πλαίσιο των Ανεξάρτητων, που δεν έπαψαν λεπτό να διακηρύσσουν την ανεξαρτησία τους, απορροφήθηκε χυδαία και τυχοδιωκτικά από το πλαίσιο της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Μ’ αυτόν τον τρόπο οι υποστηρικτές της «Ανοιχτής Σχολής» όχι μόνο απέδειξαν ότι η ανεξαρτησία τους είναι μια απάτη, αλλά επέλεξαν να εξαρτηθούν από εκείνη την παράταξη που εξαιτίας των εξαρτήσεών της με διοικητικά όργανα, μεγαλοκαθηγητές και πελατειακά δίκτυα, φέρει βαρύτατη ευθύνη για την απαξίωση του δημόσιου Πανεπιστημίου πανελλαδικά.
Απ’ ότι αποδεικνύεται για κάποιους ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.
Επειδή όμως η Αριστερά βρίσκεται στον αντίποδα αυτής της αντίληψης θεωρώντας ότι πρέπει να υπάρχει συστοιχία μέσων και σκοπών στις πολιτικές μας επιλογές, οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι στον απόηχο των παραπάνω προκλήθηκε γενικευμένη ένταση στο αμφιθέατρο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα η διαδικασία της καταμέτρησης να διεξαχθεί υπό συνθήκες που δε διασφάλιζαν το αδιάβλητο της διαδικασίας, εγείροντας αμφίπλευρες ενστάσεις.
Για εμάς ως ΑΡιστερή ΕΝότητα είναι αποπροσανατολιστικό απ’ το κύριο επίδικο να αναλωθεί η δημόσια κουβέντα γύρω από μία ρεπορταζιακή γεγονοτολογία-αριθμολογία. Γι’ αυτό το λόγο και για να διαλυθεί αυτή η νεφελώδης εικόνα που σχηματίστηκε γύρω απ’ την τελευταία Γ.Σ. καλούμε σε νέα Γενική Συνέλευση το συντομότερο δυνατό, που θεωρούμε ότι με όρους μαζικότητας είναι εφικτό τη Δευτέρα 26/9. Ξέρουμε καλά ότι αυτή η πρόταση είναι κενή περιεχομένου, αν δε συνοδευτεί από εκείνες τις εγγυήσεις που θα εξασφαλίσουν τη δημοκρατικότητα της διαδικασίας. Και ως Αριστερή Ενότητα δηλώνουμε αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε τις δυνάμεις μας προς αυτή την κατεύθυνση:
Θεωρώντας ότι ήδη έχουν γίνει βήματα μπροστά, με την πρωτοβουλία μας για ενοικίαση μικροφωνικής εγκατάστασης από το Σύλλογο, όσο και αναλογιζόμενοι τις δικές μας αδυναμίες στο πλαίσιο μιας γόνιμης αυτοκριτικής, προτείνουμε ενδεικτικά η διαδικασία της καταμέτρησης να γίνεται από κοινά ορισμένο σώμα συμφοιτητών μας, τα καταμετρώμενα μπλοκ να είναι σαφώς μικρότερα, να κατεβαίνουν τα χέρια των ψηφιζόντων ένα προς ένα, να κλείνουν οι πόρτες του αμφιθεάτρου στην προτελευταία τοποθέτηση.
Για μας είναι αυτονόητο ότι ένα φοιτητικό κίνημα ρήξης και ανατροπής που μάχεται ενάντια στους Προκρούστες για τη δημοκρατία στο πανεπιστήμιο και την κοινωνία, οφείλει να διασφαλίζει τη μέγιστη ποιότητα δημοκρατίας στο εσωτερικό του, στις δομές και τις διαδικασίες του. 
This entry was posted in ανακοινώσεις and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s