ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΑΡ.ΕΝ: Αποτίμηση της Γενικής Συνέλευσης της 6ης Οκτ.2011

Το γεγονός είναι ότι στην τελευταία Γενική Συνέλευση η Σχολή «έκλεισε» (σημειολογικά: κλειστή είναι η Σχολή που δεν αντιστέκεται στη βαρβαρότητα του νέου νόμου-πλαίσιο) με πάνω από 200 ψήφους διαφορά ανάμεσα στην ψηφοθηρική συγκόλληση ΔΑΠ-“Ανεξάρτητων” και το Ενιαίο Αγωνιστικό Πλαίσιο.
Αξίζει να θυμόμαστε ότι το αποτέλεσμα αυτό ήρθε μετά από 5 συνεχόμενες βδομάδες μαζικών αγωνιστικών αποφάσεων του Φ.Σ. Νομικής., ο οποίος κατέστη ισχυρός κινηματικός πόλος. Θεωρούμε ότι αυτό το αποτέλεσμα δεν πρέπει να μας αποκαρδιώνει, αλλά αντίθετα πρέπει να αναλυθεί και να χρησιμοποιήσουμε τα συμπεράσματα που θα αποκομίσουμε στην κατεύθυνση μιας δυναμικής κινηματικής απάντησης.
Σχηματικά στο «μαύρο κουτί» της τελευταίας Γ.Σ. θα αναγιγνώσκαμε την ενσωμάτωση των πιέσεων που ασκούν:
1.
η κυβέρνηση ΠαΣοΚ με τα κοινωνιοκτόνα μέτρα της συνολικά στον ελληνικό κοινωνικό σχηματισμό, με όχημα και την ιδεολογική τρομοκρατία των ΜΜΕ
2. οι πραξικοπηματικές ανακοινώσεις του Υπ.Παιδείας στον ακαδημαϊκό κόσμο [εγκύκλιος Παπάζογλου για τους επί πτυχίω, τροπολογία για τον ορισμό διοικητικών οργάνων στα ΑΕΙ απευθείας από το Υπουργείο(!)]
3. οι παλινωδίες Φορτσάκη/Γραμματείας/Κοσμητείας στο φοιτητικό σώμα της Νομικής, αναφορικά με τη διεξαγωγή της εξεταστικής
4. η καμπή που παρατηρήθηκε πανελλαδικά στο κινηματικό μπλοκ, όταν αρκετές σχολές τέθηκαν σε κατάσταση ομαλότητας, και δη εξεταστικών
 Για μας, ως ΑΡιστερή ΕΝότητα ο δρόμος της επανάκαμψης του φοιτητικού κινήματος περνά, μεταξύ άλλων, και από γόνιμη αυτοκριτική, που θα παραγάγει τα εργαλεία για να γίνουμε σε επίπεδο σχήματος, σε επίπεδο ενιαίου αγωνιστικού μπλοκ, αλλά και φοιτητικού κινήματος συνολικά, αποτελεσματικότεροι:
1. Απ’ τη στιγμή λοιπόν που, απ’ τη σκοπιά της ζωντανής, συμμετοχικής αμεσοδημοκρατίας θεωρούμε πρόβλημα τα τραινάκια-προβατάκια της ΔΑΠ, που εμφανίζονται ως διά μαγείας 10’ πριν την έναρξη της ψηφοφορίας σε μία πολύωρη Συνέλευση, της οποίας το αποτέλεσμα έχουν την αξίωση να καθορίσουν, δε μπορεί παρά να μας ενοχλεί και η στάση δυνάμεων που καταγράφονται ως κινηματικές, να υπερασπίζονται μία τελείως δικιά τους αντίληψη για την καταμέτρηση, ενώ ο Σύλλογος έχει υιοθετήσει σχεδόν ομόφωνα συγκεκριμένο Ψήφισμα επί τούτου. Δε μπορεί παρά να μας ενοχλεί η βίαιη απώθηση συναδέλφων έξω από το αμφιθέατρο (και εν προκειμένω μάς είναι αδιάφορο το πού ανήκουν πολιτικά).
2. Και η μαζική απώθηση που περιγράψαμε παραπάνω δε μας ενοχλεί αισθητικά ή απ’ τη σκοπιά της αστικής ευγένειας, αλλά μας ενοχλεί και μας θλίβει γιατί η σκόπιμη μετατροπή πολιτικών αντιπαραθέσεων (ενδοκινηματικών ή μη) σε οργανωτικές, οδηγεί σε λογικές στρατιωτικοποίησης του φοιτητικού κινήματος, κατεύθυνση παντελώς ξένη προς την παράδοση της Αριστεράς που υπερασπιζόμαστε, κατεύθυνση που μας στερεί το ηθικό πλεονέκτημα απέναντι στη βία των εξουσιαστών, κατεύθυνση πλήρως αποπροσανατολιστική για το κίνημα.
Στην ίδια κοντόθωρη λογική και από το ίδιο πολιτικό υποκείμενο, εντάσσονται, δυστυχώς, και τα περιστατικά βίαιης απόσπασης, σε βάρος της συναδέλφισσας του Μ.Α.Σ. που εισηγούταν, και (κυριολεκτικού!) μηρυκασμού της προτεινόμενης απόφασης του Δ.Σ. Νομικής για ανάδειξη ορισμένων αντιπροσώπων στο Δ.Σ. (9 αντιπρόσωποι ανάλογα με τις έδρες, με διαδικασία συνεδρίασης δημόσια, γνωστή σε όλο το Σύλλογο αίθουσα και ώρα, και καταγραφή πρακτικών). Το δημοκρατικά αυτονόητο δηλαδή.
3. Κόμβος για την επανάκαμψη του φοιτητικού κινήματος είναι αδιαμφισβήτητα και η ανασυγκρότηση των δομών και διαδικασιών του, στη συλλογιστική βάση ότι η δομή επηρεάζει καθοριστικά και το περιεχόμενο. Έτσι πρέπει να κάτσουμε και να σκεφτούμε πώς από ΄δω και πέρα θα στήσουμε ένα Συντονιστικό, γνήσια αντιπροσωπευτικό του  Φ.Σ. Νομικής και όχι ένα Συντονιστικό των συνδικαλιστών, ένα Συντονιστικό με ουσιαστικό διάλογο με επιχειρήματα, διαλεκτική σύνθεση των αντιθέσεων και όχι ένα Συντονιστικό ατελέσφορης διαπάλης αμετατόπιστων «γραμμών».
Στη μεγάλη κλίμακα, κάτι αντίστοιχο πρέπει να συμβεί και για τη δημοκρατική ανασυγκρότηση του Συντονιστικού Γενικών Συνελεύσεων & Καταλήψεων, σε παναθηναϊκό και πανελλαδικό επίπεδο. Εμείς ως Αριστερή ΕΝότητα από την αρχή των κινητοποιήσεων ενάντια στο νόμο Διαμαντοπούλου έχουμε προτείνει στη βάση ενός συγκροτημένου σχεδίου, την εκλογή αντιπροσώπων απευθείας από τις Γενικές Συνελεύσεις (αιρετότητα) που θα δεσμεύονται αυστηρά και μόνο απ’ τις αποφάσεις των Φοιτητικών Συλλόγων (ανακλητότητα) και θα εκλέγονται με ορισμένο, πανελλαδικά κοινό μέτρο εκπροσώπησης.
 Και τι κάνουμε τώρα;
Καταρχάς δεν πανικοβαλλόμαστε. Χάθηκε μια μικρή μάχη, έχουμε μπροστά μας έναν μαραθώνιο πόλεμο…
Απέναντι στον νόμο Διαμαντοπούλου που αποδιαρθρώνει το δημόσιο-δωρεάν Πανεπιστήμιο.
Απέναντι στους πολιτικούς εμπνευστές του (ΠαΣοΚ), τα αντικοινωνικά μέτρα τους και τους συμμάχους τους (ΝΔ-ΛΑΟΣ-ΔΗ.ΣΥ στην κοινωνία / ΔΑΠ-ΠΑΣΠ-“Ανεξάρτητοι” στη Σχολή).
Απέναντι στα Μέσα Μαζικής Εξημέρωσης.
Απέναντι στην τρόικα (Δ.Ν.Τ.-Ε.Ε.-Ε.Κ.Τ.) και
Απέναντι στο ελληνικό μεγάλο κεφάλαιο και τα στηρίγματα του.
Αλλά δεν πρέπει να φοβόμαστε, γιατί αυτό τον αγώνα τον δίνουμε…
Δίπλα σε χιλιάδες συμφοιτητές μας που εδώ και πάνω από ένα μήνα στηρίζουν αγωνιστικά πλαίσια.
Δίπλα σε χιλιάδες μαθητές που ανακαταλαμβάνουν τα σχολεία τους ζητώντας δημόσια, δωρεάν παιδεία.
Δίπλα σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων που βλέπουν το λειτούργημά τους να απαξιώνεται και το μισθό τους να γίνεται μισθός πείνας.
Δίπλα σε εκατομμύρια εργαζομένους που βλέπουν δικαιώματα αιώνων να ποδοπατούνται στο βωμό της κρίσης, τη στιγμή που τράπεζες, πολυεθνικές, και μεγάλες επιχειρήσεις καταγράφουν υπερκέρδη.
Δίπλα στους Intignados της Ισπανίας.
Δίπλα στους εξεγερμένους του Λονδίνου.
Δίπλα στους καταληψίες της Wall Street.
Σε τελική ανάλυση, δίπλα στην κοινωνία, δίπλα σε όποιον αντιστέκεται στη βαρβαρότητα.
Έχοντας κατά νου αυτόν το μαραθώνιο πόλεμο, ως ΑΡιστερή ΕΝότητα δηλώνουμε αποφασισμένοι ν’ αγωνιστούμε για ουσιαστική δημοκρατία παντού. Για να είμαστε αποτελεσματικοί απέναντι σ’ αυτούς που ολιγαρχικοποιούν το Πανεπιστήμιο, πρέπει να κατακτήσουμε, τη μέγιστη βαθμίδα δημοκρατικότητας στις δομές και τις διαδικασίες μας ως φοιτητικό κίνημα, από το πιο μικρό (π.χ. την απαρτία σε μια οποιαδήποτε Γ.Σ.) μέχρι το πιο μεγάλο (π.χ. τη δομή του πανελλαδικού Συντονιστικού).
Δηλώνουμε αποφασισμένοι ν’ αγωνιστούμε για ένα μοντέλο ριζοσπαστικής αυτοδιαχείρισης του Πανεπιστημίου που θα προωθεί την ουσιαστική επανοικειοποίηση του κοινωνικού μας χώρου από τα ίδια τα υποκείμενα, ατομικά και συλλογικά, που ζουν και παρεμβαίνουν σ’ αυτόν. Τη μετατροπή του Πανεπιστημίου από ιδεολογικό μηχανισμό του κράτους (την περίοδο ομαλότητας), σε λίκνο παραγωγής αμφισβήτησης και κριτικής σκέψης, σε λίκνο των κοινωνικών αγώνων, σε λίκνο προάσπισης της αξιοπρέπειας μιας ολόκληρης κοινωνίας, της οποίας το παρόν και το μέλλον βάλλεται από παντού.
Και επειδή όλο αυτό δεν αποτελεί απλά θεωρητική κατασκευή, στο σχήμα της ΑΡιστερής Ενότητας ήδη «δουλεύουμε» επεξεργασίες για την υλοποίηση αυτής της κατεύθυνσης:
Οργανώνοντας πραγματικά λειτουργικές και ως εκ τούτου μαζικές καταλήψεις, στο πνεύμα του Μάη του ’68, με ανοιχτά αντιμαθήματα (Εργατικού Δικαίου, Ποινικού Δικαίου, αντιμαθήματα Δικαιωμάτων και Πολιτικής Οικονομίας), με συλλογικές αναγνώσεις βιβλίων, με οργάνωση ανοιχτών συζητήσεων γύρω απ’ το νόμο-πλαίσιο κα τα άλλα επίδικα της συγκυρίας.
Οργανώνοντας καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στη βάση ενός αντι-εμπορευματικού πολιτιστικού αντιπροτάγματος, αυτού της Τέχνη για όλους, που θα αφουγκράζεται τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα. Της Τέχνης θεραπαίνιδος του κοινωνικού, που εγείρει ερωτήματα και καλλιεργεί ευαισθησίες.
 Για να διατηρήσουμε την ελπίδα ζωντανή…
ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ στη Γενική Συνέλευση 
του Φοιτητικού Συλλόγου Νομικής
την Τρίτη 11/10, στη 1μ.μ., στο αμφ.1
Advertisements
This entry was posted in ανακοινώσεις. Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s