Πλαίσιο Αριστερής Ενότητας Νομικής, Γ.Σ. 14/11/2011

Ή ΕΜΕΙΣ Ή ΑΥΤΟΙ!

Tα τελευταία δύο χρόνια οι αλλαγές που έχουν συμβεί στην ελληνική κοινωνία είναι ριζικές και δραματικές. Οι πρωτοβουλίες που πήρε οι κυβέρνηση του ΠαΣοΚ με την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το 2009 και η πολιτική της λιτότητας που ακολούθησε μέχρι και σήμερα απειλεί τον ελληνικό κοινωνικό σχηματισμό με πλήρη αποδιάρθρωση.
Η πολιτική της κυβέρνησης έχει ένα μόνο στόχο: Να μετακυλήσει το βάρος της κρίσης, το κόστος της πληρωμής των αντιφάσεων ενός άδικου συστήματος, και την απληστία ενός αλλοτριωτικού τρόπου παραγωγής.
Στην Ελλάδα, αυτό έγινε με την ψήφιση του μνημονίου, του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και πρόσφατα του πολυνομοσχεδίου. Υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. και της Ε.Κ.Τ. η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ ελαστικοποίησε τις εργασιακές σχέσεις, δημιούργησε νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο (όπως στην παιδεία με το νόμο Διαμαντοπούλου), συμπίεσε το κόστος της εργασίας με ριζικές μειώσεις μισθών και συντάξεων και ξεκίνησε έναν δίχως τέλος γενικευμένο ταξικό πόλεμο.
Το μήνυμα που στέλνει είναι ξεκάθαρο:  Ότι ξεκίνησε στη Χιλή το ‘70, ότι με κόπο έχτισε η Θάτσερ στην Αγγλία, θα συνεχιστεί στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και στην Ιταλία. Η νεοφιλελεύθερη συνταγή θα εφαρμοστεί. Και οι υποδείξεις της είναι σαφείς: λιτότητα- ύφεση- πειθαρχία.
Οι λαοί όμως στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη αντιδρούν. Σταδιακά συνειδητοποιούν τον πόλεμο που έχουν κηρύξει το κεφάλαιο, οι τράπεζες και οι κυβερνήσεις ενάντια στην κοινωνία. Σταδιακά αντιλαμβάνονται το αδιέξοδο των πολιτικών που εφαρμόζονται. Και αυτό οδηγεί σε μαζικότατες απεργίες, όπως στις 19 και 20 Οκτώβρη σε δυναμικές πορείες, σε διαμαρτυρίες κατά τη διάρκεια παρελάσεων, σε δημόσιες αποδοκιμασίες των εκφραστών των πολιτικών της λιτότητας. Κυρίως όμως οδηγεί στην οργάνωση της κοινωνίας με αντιπαραθετικές δομές πραγματικής δημοκρατίας και αλληλεγγύης, όπως έγινε στις πλατείες όλης της χώρας.
Το πολιτικό προσωπικό του αστισμού θα κάνει τα πάντα για να αποκαταστήσει τη συναίνεση. Αφού η χρεοκοπημένη σοσιαλδημοκρατία ολοκληρώνει το έργο της και καταρρέει υπό το βάρος της μηδενικής κοινωνικής νομιμοποίησης και των μαζικών λαϊκών αντιδράσεων, μένει η τελευταία ‘’χρυσή’’ εφεδρεία: Η εθνική ενότητα. Η αστική δημοκρατία ετοιμάζει κυβερνήσεις συνεργασίας μεταξύ όσων πριν από λίγο καιρό φαίνονταν να καταδικάζουν το μνημόνιο (η ‘’λαϊκή’’ δεξιά της Νέας Δημοκρατίας), των πιο συντηρητικών κομματιών του πολιτικού φάσματος (το ακροδεξιό Λα.Ο.Σ), της Δημοκρατικής Συμμαχίας και ενός παραπαίοντος ΠαΣοΚ.
Ταυτόχρονα, έθεσε στο λαό εκβιαστικά και αποπροσανατολιστικά διλήμματα με δημοψηφίσματα, ενώ έγινε μία απόπειρα να παρουσιαστεί ως μεγαλειώδης δικαίωση των θυσιών του ελληνικού λαού ένα «κούρεμα» που αφήνει αλώβητα τα δάνεια του Δ.Ν.Τ, τα ομόλογα της Ε.Κ.Τ, εκθέτει τα ασφαλιστικά ταμεία και εγκαθιδρύει μία μόνιμη εποπτεία της Τρόικα στην Ελλάδα με στόχο βέβαια την καλύτερη εφαρμογή της λιτότητας. Το εθνικό τους συμφέρον όμως δε μας χωράει. Τα συμφέροντα των εργαζομένων, της νεολαίας, των ανέργων, των μεταναστών έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με τις εθνικές τους λύσεις.
Το Πολυτεχνείο δεν ήτανε γιορτή, ήτανε εξέγερση και πάλη λαϊκή.
Τη στιγμή που βιώνουμε μία δημοκρατική εκτροπή σε βάρος της κοινωνίας, τη στιγμή που το μεταπολιτευτικό πολιτικό κλονίζεται τα συνθήματά του παραμένουν επίκαιρα. Το ‘’ψωμί- παιδεία- ελευθερία’’ στη σημερινή συγκυρία, με την ανεργία να φτάνει το 20%  στα  επίσημα στοιχεία (ενώ στην νεολαία, τις γυναίκες, τους μετανάστες ανεβαίνει υψηλότερα), το αφορολόγητο να πέφτει στα 5.000 ευρώ, τα πανεπιστήμια να αποτελούν το νέο πεδίο κερδοφορίας του κεφαλαίου και την καταστολή και την ποινικοποίηση του φρονήματος να αυξάνονται αποκτούν νέο νόημα και συνεχίζουν να εμπνέουν και να μας καλούν να αγωνιστούμε αταλάντευτα για…
ΨΩΜΙ: Τη διασφάλιση των αναφαίρετων δικαιωμάτων μας σε μισθό, σύνταξη, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, ασφάλιση, περίθαλψη για την ικανοποίηση των αναγκών μας σε αντιπαράθεση σε όσους με πρόσχημα τη “σωτηρία της χώρας” μάς στερούν τα πάντα και μας εκμεταλλεύονται με σκοπό την αύξηση των κερδών τους.
ΠΑΙΔΕΙΑ: Ένα δημόσιο, δωρεάν, δημοκρατικό Πανεπιστήμιο χωρίς ταξικούς φραγμούς με στόχο την πλήρη ανάπτυξη των δεξιοτήτων όλων μας προς όφελος μιας επιστήμης στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών σε αντιπαράθεση με το ψηφισμένο νόμο Διαμαντοπούλου που μετατρέπει το Πανεπιστήμιο σε επιχείρηση.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ: Την ελεύθερη έκφραση όλων μας, την ισότητα, τη κοινωνική δικαιοσύνη σε αντιπαράθεση με όσους υποστηρίζουν ότι η μόνη ελευθερία που υπάρχει είναι η “ελευθερία της αγοράς” (δηλαδή η διαφύλαξη των κερδών τους) και για τη διασφαλίσουν καταστέλλουν τους αγώνες μας με τη προπαγάνδα των ΜΜΕ και τις αστυνομικές επεμβάσεις.
Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ!
…της πολιτικής που μειώνει κι άλλο τους μισθούς, απολύει εργαζόμενους του δημοσίου, καταργεί συλλογικά δικαιώματα των εργαζομένων και ιδιωτικοποιεί το δημόσιο πλούτο, ενώ ταυτόχρονα έχει δώσει 108 δις για τη «διάσωση» των τραπεζών από το 2008 είναι η ίδια πολιτική στην οποία εντάσσεται και ο νόμος Διαμαντοπούλου που εισήχθη, συζητήθηκε και ψηφίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες στο τέλος του Αυγούστου, με σκοπό τον αιφνιδιασμό της κοινωνίας και την αποφυγή πιθανών αντιστάσεων. Στην προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλλει τις αρχές της αγοράς, ανέτρεψε τον τρόπο λειτουργίας του πανεπιστημίου, ως δημοκρατικού, ελεύθερου και ανοικτού κοινωνικού χώρου που μπορεί να αρθρώνει αντιπαραθετικό πολιτικό λόγο και να στηρίζει τους αγώνες των υποτελών.
Η επέμβαση της κυβερνητικής πολιτικής στο πανεπιστήμιο δεν είναι τυχαία. Η λειτουργία του ως του βασικού ιδεολογικού μηχανισμού που δημιουργεί τους αυριανούς εργαζομένους καθιστά την εκπαιδευτική ‘’μεταρρύθμιση’’ κομβική για τη νεοφιλελεύθερη πολιτική.Με το πρόσχημα της αδιαφάνειας και ντυμένη με το μανδύα της προόδου η κυβέρνηση (με συμμάχους φυσικά  τη Νέα Δημοκρατία και το ΛΑ.Ο.Σ. που παραδοσιακά συγκροτούν το αστικό μπλοκ εξουσίας) δημιουργεί το νέο «πανεπιστήμιο.

Ποια είναι όμως ακριβώς τα χαρακτηριστικά αυτού του πανεπιστημίου-super market που θέλουνε να φτιάξουνε;                      

1) Οικονομική αυτοτέλεια των πανεπιστημίων και δίδακτρα: διάλυση του δημόσιου & δωρεάν Πανεπιστημίου. Με τη δραστική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, οι διοικήσεις τους αναγκάζονται πλέον να αναζητήσουν ιδίους πόρους για την επιβίωσή τους. Γίνεται πλέον αντιληπτό από πού θα προέρχεται το απαραίτητο αυτό κεφάλαιο: επιχειρηματικούς ομίλους και ιδιώτες, δίδακτρα, περικοπές συγγραμμάτων και άλλων παροχών του πανεπιστημίου όπως η σίτιση και η στέγαση. Επίσης ιδρύονται επώνυμες έδρες που θα χρηματοδοτούνται από ιδιωτικό κεφάλαιο, ενώ τα οικονομικά των ιδρυμάτων θα διαχειρίζεται πλέον νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας. Με τη σύνδεση αυτή με τα κριτήρια της αγοράς, πλήττεται ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας του πανεπιστημίου και  εισάγονται με τον πιο προκλητικό τρόπο ταξικοί φραγμοί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
2) Εισαγωγή πιστωτικών μονάδων: διάλυση του ενιαίου πτυχίου & των επαγγελματικών διακιαωμάτων. Σύμφωνα με το νέο νόμο, οι σπουδές χωρίζονται σε τρεις κύκλους καθένας εκ των οποίων αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο αριθμό πιστωτικών μονάδων. Με τον κατακερματισμό των σπουδών, το διαρκές κυνήγι πιστωτικών μονάδων, τη σκληρή εξειδίκευση και τη δημιουργία πτυχίων πολλών ταχυτήτων το ενιαίο πτυχίο ‘’σπάει’’ και τη θέση του παίρνει ένας ατομικός φάκελος δεξιοτήτων. Το αποτέλεσμα θα είναι η δημιουργία ευέλικτων και εύκολα εκμεταλλεύσιμων εργαζομένων χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Το νεοφιλελεύθερο όραμα της ατομικής διαπραγμάτευσης εργαζόμενου-εργοδότη γίνεται πραγματικότητα, αφού πλέον δε θα υπάρχει καμία συλλογική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
3)  Κατάργηση του ασύλου: περιστολή της ελευθερίας. Ο νόμος του ΠΑΣΟΚ για την παιδεία καταργεί ρητά το πανεπιστημιακό άσυλο και εξισώνει τους χώρους των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με οποιοδήποτε άλλο δημόσιο χώρο. Έτσι, το πανεπιστήμιο απαξιώνεται ως χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών και κυρίως διεκδικήσεων και κοινωνικών αγώνων. Ειδικά στη συγκεκριμένη κοινωνική – οικονομική συγκυρία και από το κίνημα των πλατειών, η διάταξη αυτή επιβεβαιώνει το φόβο της κυβέρνησης απέναντι στις πρακτικές και τις δομές αλληλεγγύης και την αντίστασης της κοινωνίας οι οποίες ιστορικά εκφράζονταν και μέσα στα πανεπιστήμια.
4) Άρση του αυτοδιοίκητου των ιδρυμάτων, κατάργηση της συνδιοίκησης: συρρίκνωση της δημοκρατίας. Μέχρι σήμερα φοιτητές και καθηγητές είχαν λόγο στα όργανα διοίκησης των ανώτατων ιδρυμάτων, δημιουργώντας πρωτότυπες δημοκρατικές δομές μέσα από τις οποίες όλοι συμμετείχαν στον καθορισμό του μέλλοντος της εκπαιδευτικής κοινότητας. Η κυβέρνηση όμως θεωρεί ότι οι φοιτητές δε μπορούν να συμμετέχουν στα όργανα συνδιοίκησης (Συμβούλιο, Σύγκλητος, Τμήμα) και να ρυθμίζουν τα ζητήματα της σχολής τους. Τη διοίκηση των σχολών αναλαμβάνουν πλέον διευθύνοντες σύμβουλοι- μάνατζερ, οι θα λαμβάνουν αποφάσεις όχι μόνο για τη χρηματοδότηση, αλλά και για τα προγράμματα σπουδών με μόνο γνώμονα προφανώς τα κριτήρια της αποδοτικότητας και της ανταγωνιστικότητας.
5)            Εντατικοποίηση-πειθάρχηση: σκληρότεροι ταξικοί φραγμοί στην εκπαίδευση. Με την επιβολή του μέτρου ν+2, έντονων και αυστηρών ρυθμών σπουδών, όσοι φοιτητές εργάζονται ή δεν έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν το συγκεκριμένο τύπο σπουδών  δε θα μπορούν να αντεπεξέλθουν  και θα τίθενται αυτομάτως εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα, το μέτρο αυτό αποβλέπει στη συγκρότηση ενός πειθαρχημένου εργατικού δυναμικού που καλύπτει τις ανάγκες των αγορών, χωρίς να προβάλλει αντίσταση ή να διεκδικεί συλλογικά. Οι σημερινοί υπάκουοι φοιτητές γίνονται οι αυριανοί υπάκουοι_εργαζόμενοι.
ΦΟΙΤΗΤΕΣ  – ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ!
Η… μερική ανατροπή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ αποτελεί μια νίκη του λαϊκού παράγοντα, μια δημοκρατική νίκη ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης. Η κατάληξη της κυβέρνησης σε αναζήτηση διαδόχου και τα αστικά επιτελεία σε πλήρη σύγχυση δείχνει πως η αποφυγή της κοινωνικής ερήμωσης μπορεί να αποφευχθεί μόνο με τη ριζική αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής. Η συνέχιση των μαζικών, ενωτικών, ανατρεπτικών αγώνων είναι η μόνη λύση για την εδραίωση των νέων κοινωνικών συσχετισμών, που διαμορφώνονται, στο πολιτικό σκηνικό. Σε μια περίοδο τόσο κρίσιμη, η διαρκής κινητοποίηση και οργάνωση των δυνάμεων της εργασίας και της νεολαίας αποτελεί μονόδρομο. Η ιστορία έχει δείξει ότι με συλλογικούς αγώνες ανατρέπονται και οι χειρότερες συνθήκες! Το όπλο μας μέσα στις σχολές είναι οι Γενικές Συνελεύσεις, η βασική δημοκρατική δομή των φοιτητών/τριών, όπου οι φωνές όλων έχουν το ίδιο βάρος και συζητάμε και αποφασίζουμε συλλογικά για τα ζητήματα που μας απασχολούν, διεκδικώντας όσα μας ανήκουν.
Θα γίνουν κι άλλα βήματα, θα αντιμετωπιστούν νέες δυσκολίες, θα βρεθούν και νέες μορφές, αλλά ένα είναι σίγουρο: Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί και θα συνεχιστεί μέχρι να δοθεί διέξοδος στη κοινωνία. Διέξοδος η οποία μπορεί να επιτευχτεί μόνο με τη συσπείρωση όλων των κυττάρων αντίστασης που θα οργανώνουν συνεχώς την απάντηση του λαϊκού κινήματος και θα προσπαθούν να δίνουν καθημερινά την ελπίδα και την αλληλεγγύη στην κοινωνία.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:
  • Αγωνιστική συμμετοχή στον 3ημερο εορτασμό του Πολυτεχνείου (15,16,17 Νοέμβρη) στο Κάτω Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) με κορύφωση την πορεία της 17ης Νοέμβρη (αυτονόητα κλειστή η Νομική Σχολή 15-17/11)
  • Παράσταση διαμαρτυρίας του Συλλόγου αύριο Πέμπτη στις 9:30, στη Σύγκλητο του ΕΚΠΑ (Αίθουσα Συγκλήτου, Κεντρικό Κτήριο Πανεπιστημίου Αθηνών, Προπύλαια) για την παραβίαση του ασύλου και την καταδίκη/μη-εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου (ν.4009/2011)
  • νέα Γενική Συνέλευση του Φ.Σ.Νομικής την Τρίτη 22/11, 1μ.μ., αμφ.1
 
“Βάλε φωτιά σ ό,τι σε καίει, σ ό,τι σου τρώει την ψυχή
Έξω οι δρόμοι αναπνέουν διψασμένοι, ανοιχτοί
Advertisements
This entry was posted in πλαίσια Γ.Σ. and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s