Lock-out…

του Νικόλα Γανιάρη
Τα τελευταία τρία χρόνια η κοσμητεία του Ν.Ο.Π.Ε. εφαρμόζει πάγια την τακτική του lock-out. Διακόπτει δηλαδή τη λειτουργία των σχολών σε περιόδους που οι φοιτητικοί σύλλογοι βρίσκονται σε κινηματική τροχιά. Η τακτική αυτή συνήθως εφαρμόζεται τις ημέρες του εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ή στην επέτειο του θανάτου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Η ίδια τακτική εφαρμόστηκε και φέτος. Με μία εν κρυπτό διαδικασία, η κοσμητεία (ένα όργανο ‘’υπεύθυνο’’ για τη διαχείριση των κτηρίων του Ν.Ο.Π.Ε, στο οποίο δεν έχουν λόγο οι φοιτητικοί σύλλογοι) εξέδωσε μία απόφαση χωρίς καμία αιτιολόγηση, με την οποία διέκοψε την εκπαιδευτική διαδικασία στις σχολές του κέντρου.
Η πρακτική του lock-out φαίνεται να έρχεται σε άμεση αντίθεση με την ως τώρα στάση του υπουργείου απέναντι στη διατάραξη της εκπαιδευτικής ομαλότητας. Μέχρι τώρα το υπουργείο παιδείας και η ίδια η υπουργός διατυμπάνιζαν ότι ήταν βέβαιη η απώλεια των εξεταστικών και των εξαμήνων για όσους φοιτητικούς συλλόγους θα συνέχιζαν τις καταλήψεις απέναντι στο νόμο πλαίσιο. Κάθε χαμένη εβδομάδα, κάθε χαμένη μέρα αντιμετωπιζόταν από το υπουργείο, την πρυτανεία, τη σύγκλητο ως μία απαράδεκτη απόκλιση από την κανονικότητα της ακαδημαϊκής ζωής, που δίκαια θα επέσυρε βαρύτατες ‘’ποινές’’ για τους φοιτητές. Αντίθετα, η απόφαση αυτή της κοσμητείας βρίσκει απόλυτα σύμφωνο το υπουργείο. Οι αντιδράσεις και οι απειλές αντικαταστάθηκαν από σιωπή απέναντι στο ίδιο γεγονός.
Η αισθητή αυτή διαφορά στη συμπεριφορά της κυβέρνησης δημιουργεί έναν προβληματισμό: Μήπως, τελικά δεν έχει τόσο σημασία η διακοπή της εκπαιδευτικής διαδικασίας καθεαυτή, όσο το υποκείμενο που τη διενεργεί; Μήπως το πρόβλημα δεν είναι ότι ‘’σταματούν τα μαθήματα’’, ότι ‘’κλείνει η σχολή’’, αλλά ότι ακολουθείται η πρακτική αυτή από φοιτητές;
Στις παραπάνω ερωτήσεις η καταφατική απάντηση είναι σωστή. Αυτό που προκαλεί την αντίδραση της κυβέρνησης και την επίκληση της τιμωρίας είναι ότι στη μία περίπτωση οι φοιτητικοί σύλλογοι χρησιμοποιούν την κατάληψη ως μέσο πάλης απέναντι στο νόμο για την παιδεία, ενώ στη άλλη τα θεσμικά όργανα της ακαδημαϊκής κοινότητας επιχειρούν lock-out υπηρετώντας τη δική της πολιτική. Ταυτόχρονα η διγλωσσία της κυβέρνησης μας κάνει να αναρωτιόμαστε για κάτι ακόμα. Μήπως τελικά η απειλή για την απώλεια της εξεταστικής και του εξαμήνου δεν ήταν τίποτα άλλο από μία ακόμη προσπάθεια τρομοκράτησης του φοιτητικού κινήματος; Μήπως τελικά στόχος της κυβέρνησης ήταν να πειθαρχήσει ένα κίνημα, που θέτοντας βέβαια ως προμετωπίδα την προάσπιση των δικών του υλικών συμφερόντων, επεδίωκε να συνδεθεί οργανικά με τον ευρύτερο εργατικό και κοινωνικό αγώνα ενάντια στην πολιτική της;
Όταν αποκαλύπτεται όμως η στάση του υπουργείου, αποκαλύπτεται ταυτόχρονα η στάση της κοσμητείας και των ακαδημαϊκών οργάνων γενικότερα. Με πρόσχημα την ασφάλεια και την αποφυγή κάποιου κινδύνου που μόνο η κοσμητεία μπορεί να διαισθανθεί, αποκόπτονται οι φοιτητές και οι φοιτήτριες από τον κοινωνικό τους χώρο. Οι φοιτητές της νομικής, του οικονομικού, του πολιτικού στερούνται της συλλογικής ζωής που το πανεπιστήμιου τους προσφέρει. Στερούνται της επικοινωνίας, της πολιτικής ζύμωσης και κυρίως της δυνατότητας που έχουν μέσα από τις αμεσοδημοκρατικές τους διαδικασίες να συναποφασίσουν για το μέλλον τους. Εξάλλου, το lock-out επιχειρείται στις μέρες που οι φοιτητικοί σύλλογοι έχουν γενικές συνελεύσεις για τη συμμετοχή της πορείας του Πολυτεχνείου.
Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται το κλίμα που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία. Αντιλαμβάνεται ότι η επίκληση της εθνικής ενότητας δεν πρόκειται να δικαιολογήσει τα νέα μέτρα που θα παρθούν, τη συνέχιση της νεοφιλελεύθερης επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας. Επίσης αντιλαμβάνεται ότι το πανεπιστήμιο δεν είναι ένας ακόμη κοινωνικός χώρος που κατάφερε να αποδιοργανώσει. Είναι ένας από τους χώρους του ελληνικού κοινωνικού σχηματισμού στα πλαίσια του οποίου ‘’σπάει’’ η συναίνεση στην πολιτική της και στις κατευθύνσεις που βάζει η Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ.
Ακριβώς αυτό το χώρο θέλει η κυβέρνηση να φιμώσει, να καταστείλει. Γι’ αυτό επιστρατεύεται το ιδεολόγημα της ασφάλειας. Γι’ αυτό επιστρατεύεται ο (άφαντος κατά τα άλλα) κοσμήτορας και ένας πρύτανης που ισχυρίζεται ότι είναι αναρμόδιος για ότι αφορά τη λειτουργία των πανεπιστημιακών κτηρίων. Όσο για τον κίνδυνο που η κοσμητεία διαισθάνεται, αν αυτός είναι μία μαζική και δυναμική αποδοκιμασία των της κυβερνητικής πολιτικής στην πορεία του Πολυτεχνείου, τον επιβεβαιώνουμε και εμείς. Θα προσπαθήσουμε μάλιστα να τον πραγματοποιήσουμε.

και στο Red NoteBook
 

Advertisements
This entry was posted in αναδημοσιεύσεις, LeftCore and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Lock-out…

  1. Ο/Η STENTIS λέει:

    ΝΑ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΛΙΓΟ; ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΦΗΣΑΝ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΕΙΞΕΤΕ ΣΤΟΥΣ ΑΦΕΛΕΙΣ ΟΤΙ ΑΓΩΝΙΖΕΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΑ. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΤΟΝ «ΑΓΩΝΑ » ΣΑΣ ΤΟΝ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΕ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΣΕ ΜΙΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΕΝΝΟΕΙΤΕ. ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΘΕ ΤΟΣΟ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΕ ΔΗΘΕΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΕΓΚΑΘΕΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΔΗΘΕΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ » ΑΠΟ ΘΛΙΒΕΡΕΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΕΣ ΕΝΩ Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΟΥΤΕ ΘΕΛΕΙ ΟΥΤΕ ΕΠΙΚΡΟΤΕΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ . ΑΝ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΜΕ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΥΤΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΤΟΥ ΕΤΣΙ ΘΕΛΩ ΕΤΣΙ ΓΟΥΣΤΑΡΩ ΘΑ ΠΕΤΥΧΕΤΕ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΕΤΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΝΕΤΕ ΛΑΘΟΣ . ΑΠΛΩΣ ΔΙΝΕΤΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΜΕ ΤΙ ΚΟΛΛΗΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΟΥΣ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ. ΣΕ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΧΡΟΝΟ Η ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΡΡΟΗ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΘΑ ΕΞΑΝΕΜΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΚΑΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΟΥΒΑΛΑΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΜΕΤΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΣΤΙΣ «ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ». ΜΗ ΝΟΜΙΣΕΤΕ ΟΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΗΛΙΘΙΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ ΣΧΕΔΙΩΝ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΘΕΤΟΙ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΦΑΣΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑΤΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΩΦΕΛΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΔΙΔΑΧΤΗΚΑΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΑ ΤΟΥ . ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΛΕΟΝ ΣΑΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΙ ΠΑΝΤΕΣ ΚΑΙ Η ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ ΑΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΠΟΣΟΣΤΩΝ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΣΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΜΕ ΕΝΤΕΛΩΝ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ. ΑΝ ΣΑΣ ΒΑΣΤΑΕΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΟ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΣΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΕΙΣΑΣΤΕ.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s