Το άσυλο δε θα γίνει άσυλο της εθνικής ενότητας

Οι επιχειρήσεις τις αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Δεν περνάει μέρα, χωρίς τουλάχιστον μία διμοιρία ΜΑΤ να μην περάσει από την πόρτα της νομικής είτε για να κυνηγήσει τους μετανάστες μικροπωλητές, είτε απλά και μόνο για να κάνει αισθητή την παρουσία της.
Η αυξημένη αυτή δραστηριότητα της αστυνομίας δεν είναι συνέπεια μίας αυτονομημένης δράσης κάποιων εθνικιστικών θυλάκων που (σίγουρα) έχει στο εσωτερικό της. Η πρόσφατη δράση των δυνάμεων καταστολής, αν μπορεί κάτι να μας διδάξει, είναι πώς μετατρέπεται η εξαίρεση σε κανόνα. Η Μονάδα Αποκατάστασης της Τάξης, μια κατασταλτική δύναμη υποτίθεται φτιαγμένη για να ενεργοποιείται κατά τρόπο έκτακτο και εξαιρετικό, έχει πλέον γίνει βασικό στοιχείο της καθημερινότητας των φοιτητών και φοιτητριών της νομικής. Καθημερινά φοιτητές και εργαζόμενοι είναι πλέον αναγκασμένοι να έρχονται σε επαφή με την πραγματικότητα της καταστολής, να συμβιβάζονται με αυτή, να την νομιμοποιούν ως κομμάτι της ζωής τους και στο τέλος να αποδέχονται το ενδεχόμενο να γίνουν ακόμα και αυτοί οι ίδιοι ή οι συνάδελφοί τους θύμα της.
Η δράση των μηχανισμών αυτών είναι πλήρως εναρμονισμένη με τη «γέννηση» και τη δράση αυτής της κυβέρνησης. Η εθνοσωτήριος ηγετική ομάδα, υπό τον τραπεζίτη Παπαδήμο, είναι επίσης παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η έκτακτη ανάγκη μετέτρεψε τη δημοκρατική εκτροπή σε κανονικότητα. Όπως ακριβώς η κυβέρνηση των τραπεζιτών, αψηφώντας τους κανόνες της δικής τους αστικής δημοκρατίας, εμφανίστηκε για να σώσει μία παραπαίουσα χώρα (ή μήπως για να εξασφαλίσει την ηγεμονία του κεφαλαίου;), έτσι και η αστυνομία δρα σε καθημερινή βάση για να απομακρύνει τους μετανάστες και τους «ταραξίες» φοιτητές (ή μήπως για να επιτείνει το αίσθημα της πειθαρχίας;)
Όμως ο τρόπος με τον οποίοι αναπτύσσεται η δραστηριότητα της αστυνομίας έχει και άλλη μία συμβολική συνέπεια. Η κλούβα της Ιπποκράτους και η κλούβα στην Ακαδημίας δημιουργούν μία «υγειονομική ζώνη» γύρω από το κέντρο και συγκεκριμένα γύρω από το άσυλο της νομικής. Οι μηχανισμοί καταστολής αναδιαμορφώνουν το δημόσιο χώρο και μας δείχνουν με τον καλύτερο τρόπο πώς λειτουργεί η αρχιτεκτονική της επιτήρησης. Η ζώνη που δημιουργούν δεν είναι η ζώνη ασφάλειας που δημιουργείται πριν από τις πορείες, όταν κανείς δε μπορεί να περάσει χωρίς εξακρίβωση στοιχείων, αλλά είναι μία ζώνη επιτήρησης του ασύλου που έχει ένα ξεκάθαρο στόχο: Να αφαιρέσει από το άσυλο της νομικής τα στοιχεία εκείνα που τον κάνουν έναν επικίνδυνο για τους κυρίαρχους κοινωνικό χώρο. Είναι μία ζώνη που προσπαθεί να καταστείλει και να ελέγξει την αλληλεγγύη που δείχνουν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της νομικής προς τους μικροπωλητές. Είναι μία ζώνη που προσπαθεί να πειθαρχήσει ένα φοιτητικό σύλλογο που παίζει κομβικό ρόλο στο φοιτητικό κίνημα. Είναι μία ζώνη φτιαγμένη ακριβώς για να μετατρέψει το άσυλο των κοινωνικών αγώνων σε άσυλο της εθνικής ενότητας. Γι’ αυτό και δεν είναι σύμπτωση που το θύματα των αστυνομικών επιθέσεων είναι μετανάστες, τον κοινωνικό αγώνα των οποίων είχε στηρίξει μόλις ένα χρόνο πριν ο φοιτητικό σύλλογος της νομικής.
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ο Πρύτανης κ. Πελεγρίνης διακόπτει χωρίς καμία αιτία τις διαδικασίες της χθεσινής συγκλήτου .Φροντίζει μάλιστα να αποχωρίσει την καλύτερη στιγμή: Όταν οι εργαζόμενοι/ες από το Ευγενίδειο Ίδρυμα παρεμβαίνουν στη σύγκλητο ζητώντας τους μισθούς τους.
Στη χθεσινή σύγκλητο τα ακαδημαϊκά όργανα και ο πρύτανης  αποκάλυψαν γι’ ακόμα μία φορά ότι είναι οι πιο πιστοί εντολοδόχοι του υπουργείου. Όπως πέρσι άφησαν να συλληφθούν φοιτητές για τη στήριξη που έδειξαν στους απεργούς μετανάστες, έτσι και φέτος αρνούνται πεισματικά να λάβουν αρνητική απόφαση ενάντια στο νόμο πλαίσιο (ενώ κάποιοι από αυτούς συμμετέχουν στην νομοπαρασκευαστική ομάδα), δε συζητούν το ζήτημα των  απλήρωτων εργαζομένων του Ευγενίδειου Ιδρύματος και τέλος δεν καταδικάζουν τις επιθέσεις της αστυνομίας.
Είναι ανάγκη ο φοιτητικός σύλλογος της νομικής να συζητήσει και να πάρει απόφαση γι’ όλα αυτά με μία μαζική γενική συνέλευση. Για  να μπορέσει να καταδικάσει το νόμο πλαίσιο, να εκφράσει ξανά τη στήριξή του στους μετανάστες καθώς επίσης να διατρανώσει ότι το άσυλό του δεν θα γίνει άσυλο της εθνικής ενότητας.
This entry was posted in κείμενα συγκυρίας and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s