Συνέλευση ή βαρβαρότητα;

 Όλο συχνότερα προβάλλεται από τους κυβερνώντες και τους μηχανισμούς προπαγάνδας τους ότι το μνημόνιο αποτελεί μονόδρομο, ότι συνιστά  τη μόνη λύση για τη ‘σωτηρία της πατρίδας’. Θέτοντας μανιχαιστικά,  δήθεν ‘ορθολογικά’ δίπολα (μνημόνιο ή καταστροφή) επιδιώκουν να εξασφαλίσουν τη συναίνεση στη βάρβαρη πολιτική φτωχοποίησης του λαού. Το τρίτο μνημόνιο (PSI) αποτελεί την κορύφωση αυτής της πολιτικής και έρχεται να ισοπεδώσει ότι έχει απομείνει από την λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού.
Ο λαός, οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι μετανάστες, δεν πρέπει να δεχθούν μια τέτοια πολιτική που διαρθρώνει την κοινωνία με βάση την ανισότητα και την εκμετάλλευση.  Δεν θέλουμε μία κοινωνία που το κέρδος θα τίθεται υπεράνω της αξίας των ανθρώπων. Θέλουμε μία κοινωνία που θα έχει προτεραιότητα την ικανοποίηση των αναγκών  των ανθρώπων παραμερίζοντας το κέρδος, μία κοινωνία που οι ίδιοι οι άνθρωποι δημοκρατικά θα αποφασίζουν για τη ζωή τους . Σε αυτήν την κατεύθυνση (με πρώτο το Σύνταγμα και τα κινήματα των πλατειών) βλέπουμε να αναφύονται κινήματα αυτοοργάνωσης  και δίκτυα αλληλεγγύης , τα οποία αποτελούν πειράματα για την εναλλακτική δόμηση της κοινωνίας που εμείς θέλουμε. Κοινωνικά κινήματα που δείχνουν ότι η υπέρβαση των κανόνων της αγοράς δεν είναι ουτοπία αλλά λύση και ανάγκη στο σήμερα.   
Το πνεύμα των κινημάτων  αυτό θα πρέπει να μεταφερθεί και σε επίπεδο σχολής. Τη στιγμή που η ταξική επίθεση του κεφαλαίου κορυφώνεται, τίθεται ως conditio sine qua non για την αναγέννηση της πολιτικής          συνεπώς και της δημοκρατίας και των συλλογικών πολιτικών διαδικασιών. Απέναντι στην απαξία της πολιτικής και της συμμετοχικότητας ως φοιτητές θα πρέπει να αντιτάξουμε την αναγκαιότητα της συλλογικής προοπτικής, την αναγκαιότητα της πολιτικής διαβούλευσης, την αναγκαιότητα της άμεσης δημοκρατίας.
Έτσι, διορθώνοντας λάθη και προβληματικές να ανασυγκροτήσουμε το σύλλογο Νομικής και το φοιτητικό κίνημα που μετά τις μαζικές συνελεύσεις του Σεπτεμβρίου βρίσκεται σε σημείο καμπής. Τα προβλήματα και στο εσωτερικό της σχολής είναι πολλά. Με το νέο πρόγραμμα σπουδών, οι ώρες διδασκαλίας των υποχρεωτικών μαθημάτων όλων των ετών γίνονται ταυτόχρονα με αποτέλεσμα το κάθισμα-σκαλοπάτι να είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Ακόμα, τα συγγράμματα για άλλο ένα εξάμηνο περικόπτονται υποβιβάζοντας το επίπεδο των σπουδών μας, δίνοντας απλά τις γνώσεις για να βγούμε γρήγορα στην αγορά εργασίας. Και όλα αυτά στον βωμό των περικοπών των δαπανών των ιδρυμάτων. Αλλά επειδή εφαρμογή μνημονιακής  πολιτικής χωρίς καταστολή δεν γίνεται, έξω από το χώρου του ασύλου καθημερινά πλέον προφασιζόμενοι την δήθεν πάταξη του λαθρεμπορίου, βρίσκεται μια διμοιρία ΜΑΤ η οποία είτε κυνηγά μετανάστες, είτε συλλαμβάνει συμφοιτητές μας είτε ενίοτε ψεκάζει και με τα προσφιλή μας πλέον δακρυγόνα.
Γίνεται, λοιπόν, απτό το πόσο κρίσιμο είναι να τοποθετηθεί ο σύλλογος πάνω στα ζητήματα αυτά δραστηριοποιούμενος όχι μόνο σε συντεχνιακό επίπεδο αλλά τασσόμενος ταυτόχρονα κατά των αιτίων, της καταστροφικής δηλαδή πολιτικής, που τα δημιουργεί.
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ:  HOWTO?
Παρόλο που μεγάλο μέρος του φοιτητικού συλλόγου μας αντιλαμβάνεται πλέον την κρισιμότητα της διεξαγωγής Γενικής Συνέλευσης Νομικής, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε επίσης την αναγκαιότητα της εξυγίανσης και εκδημοκράτισης αυτού του θεσμού προσπάθεια που ξεκίνησε –δυστυχώς όχι όσο άμεσα θα έπρεπε- από τις συνελεύσεις του Σεπτέμβρη. Με ψήφισμα, το οποίο υιοθέτησε ο σύλλογος, αποκτήσαμε μικροφωνική και έγινε προσπάθεια βελτίωσης των όρων της ψηφοφορίας (η διαδικασία της καταμέτρησης να γίνεται από κοινά ορισμένο σώμα συμφοιτητών μας, τα καταμετρώμενα μπλοκ να είναι σαφώς μικρότερα, να κατεβαίνουν τα χέρια των ψηφιζόντων ένα προς ένα). Συνεχίζοντας, λοιπόν, να προτείνουμε τρόπους που κατά την γνώμη μας θα βοηθήσουν έναν από τους ελάχιστους αμεσοδημοκρατικούς θεσμούς που δεν έχει φιμώσει ακόμα η εθνική ενότητα,  και θέτουμε προς ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ τα επόμενα:
·         Η θεματολογία κάθε συνέλευσης θα είναι ορισμένη και αναγεγραμμένη στον πίνακα της αίθουσας, ώστε οι τοποθετήσεις, οι ερωτήσεις και οι προτάσεις να μην ξεφεύγουν του περιεχομένου.
·         Οι τοποθετήσεις, οι ερωτήσεις και οι προτάσεις δεν αφορούν μόνο τις παρατάξεις και τα σχήματα. Αντιθέτως, τον καθένα και την καθεμία από τον σύλλογο. Η γενική συνέλευση είναι ακριβώς ο θεσμός μέσα στον οποίο μπορούν να ακουστούν όλες και όλοι. Και προφανώς είναι αναγκαία η αυτοδέσμευση έτσι όποιος θέλει να τοποθετείται απρόσκοπτα χωρίς διακοπές ή αποδοκιμασίες.
·         Ο χρόνος τοποθετήσεων δεν θα υπερβαίνει τα 7 λεπτά, ώστε να μην παρατηρείται το φαινόμενο των πεντάωρων συνελεύσεων. Οι ανένταχτοι φοιτητές να έχουν στην διάθεση τους μέχρι και 10 λεπτά αν κάποια πρόταση χρειάζεται συγκεκριμένη και εκτενέστερη ανάλυση.
·         Το ζήτημα του ποιος θα διακόπτει τον/την ομιλητή/τρια αν υπερβαίνει τον χρόνο ή υπάρξουν άλλες παρατυπίες μπορεί να λυθεί αρχικά με 7μελές η 8μελές συντονιστικό όργανο (ένα άτομο από κάθε συλλογικότητα που έχει έδρα στο Δ.Σ και 2ή 3 τυχαία, με κλήρο ανένταχτοι από το αμφιθέατρο). Όταν όμως αποκτηθεί η συλλογική συνείδηση της σημασίας του συμμετέχειν σε μια συνέλευση, το ίδιο το αμφιθέατρο θα έπρεπε να αντιδρά με γνώμονα το συμφέρον του σώματος.
·          Οι πόρτες του αμφιθεάτρου είναι σωστότερο να κλείνουν πριν την έναρξη της τελευταίας τοποθέτησης έτσι ώστε να μην ψηφίζουν συμφοιτητές μας που δεν έχουν καμία γνώση του τι έχει συζητηθεί.
·         Επίσης, είναι σημαντικό σε διαδικασία ψηφοφορίας να τηρηθούν οι βάσεις που είχαν τεθεί τον Σεπτέμβρη και από εκεί και πέρα να τεθούν πρόσθετες ασφαλιστικές δικλείδες για αυτό το ζήτημα.
Όλες αυτές οι προτάσεις, βέβαια, δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα αν δεν συζητήσει πάνω σε αυτές ο φοιτητικός σύλλογος μέσα από τις διαδικασίες του. Και προφανώς χρειάζονται και ακόμα πολλά, απλά αν η πολιτική κριτική καταλήγει σε μια είτε στείρα καταδίκη, είτε σε μια εξιδανίκευση και παγιοποίηση των προβλημάτων, τότε ουσιαστικά δεν λύνει τίποτα, ίσα-ίσα διογκώνει το πρόβλημα. Η αρχή, ωστόσο, βρίσκεται στη συμμετοχή όλων μας στις συλλογικές διαδικασίες του συλλόγου, για αυτό:
Όλες και όλοι στη γενική συνέλευση Πέμπτη 29/03 ώρα 13.00 αμφ.1
Advertisements
This entry was posted in ανακοινώσεις, κείμενα συγκυρίας and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s