Εκδήλωση Νέων ΣΥΡΙΖΑ: Η Νεολαία στο Στόχαστρο

Η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει την Τετάρτη 2 Μαΐου εκδήλωση με θέμα «Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ».  Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο της Νομικής Σχολής (αμφιθέατρο 1) στις 6 το απόγευμα με ομιλητές τη Θεανώ Φωτίου (πανεπιστημιακός και υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ) και τον Paul Floor Pilquil (υπεύθυνος διεθνών σχέσεων εθνικής φοιτητικής ένωσης Χιλής). Θα χαιρετίσουν επίσης υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα δυόμισι χρόνια νεοφιλελεύθερης προσήλωσης στο μνημόνιο έχουν οδηήσει σε διάλυση την ελληνική κοινωνία. Η ανάγκη «σωτηρίας της πατρίδας» επέβαλε τη διάλυση των μισθών και των συντάξεων, την εξάλειψη κάθε έννοιας κοινωνικού κράτους, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, τον εξοβελισμό ακόμα και της ίδιας της δημοκρατίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αυταρχικοποίησης του κράτους και φτωχοποίησης του λαού, οι νέοι -ως ένα ιδιαίτερο κομμάτι της κοινωνίας- βιώνουν με το πιο έντονο τρόπο αυτή την κατάσταση.
Η ανεργία στους νέους ανθρώπους σχεδόν ακουμπάει πλέον το 50%. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές του μνημονίου έχουν στερήσει από τη νεολαία τη δυνατότητα να ονειρεύεται ένα καλύτερο μέλλον, την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να υλοποιήσουν τις προσδοκίες τους. Αλλά και όσοι έχουν δουλειά δεν βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα. Το Μνημόνιο επιτάχυνε τη θεσμική διάλυση κάθε είδους εργατικού δικαιώματος, με βασικότερο τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ενώ η κρατική υπόθαλψη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας συνθέτουν ένα πλήγμα σκληρής εκμετάλλευσης για τους εργαζομένους και ιδίως τους νέους.
Μέσα στην απελπιστική για τα όνειρα και τις ελπίδες των νέων αυτή κατάσταση πολλοί βλέπουν ως μόνη διέξοδο να εγκαταλείψουν τον τόπο τους και να αναζητήσουν ευκαιρίες απασχόλησης σε μία άλλη χώρα. Επτά στους δέκα πιστεύουν ότι η μετανάστευση αποτελεί τη μόνη λύση, ενώ πολλοί υλοποιούν τη σκέψη τους αυτή, όπως φαίνεται από τον αριθμό των αιτήσεων για μετανάστευση προς άλλες χώρες, κυρίως την Αυστραλία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ. Η μνημονιακή πολιτική έχει δημιουργήσει ένα νέο κύμα μετανάστευσης, αφαιρώντας από τη χωρά μία θετική προοπτική.
Φυσικά η κατάσταση και σε αυτές τις χώρες δεν είναι καλύτερη από τη δική μας, κυρίως όσον αφορά τα μικρομεσαία στρώματα. Το μικρό χρέος και η αύξηση των δεικτών, που παρουσιάζονται ως δείκτες ευημερίας σε αυτές τις χώρες αποκρύπτει την πραγματική κατάσταση, που βιώνει το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας. Τα εργασιακά δικαιώματα και το κοινωνικό κράτος έχουν αρθεί χρόνια πριν εφαρμοστούν και στην Ελλάδα οι αντίστοιχες πολιτικές. Έτσι ακόμα και αν ένας νέος μεταναστεύσει σε μία «ευημερούσα» χώρα δεν είναι καθόλου βέβαια ότι θα έχει μία καλύτερη προοπτική.
Η λύση για τη νεολαία δεν πρέπει να είναι η φυγή, αλλα ο αγώνας και η πάλη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Η πολιτική της λιτότητας δεν είναι μονόδρομος, η αντιμετώπιση των μέτρων στο επίπεδο του δρόμου και των κινημάτων δεν είναι μία ουτοπία. Η δυσαρέσκεια του κόσμου και η διεκδίκηση καλύτερων όρων ζωής και επιστροφής της δημοκρατίας, όπως εκφράστηκαν μέσα από το κινήματα των πλατειών και τις μεγαλειώδες απεργίες, κατάφεραν να ρίξουν την κυβέρνηση Παπανδρέου και ακόμη να αναγκάσουν την κυβέρνηση Παπαδήμου να καταφύγει σε εκλογές.
Τη δεδομένη στιγμή προβάλλει ολοένα και πιο ξεκάθαρα η ανάγκη υιοθέτησης ενός διαφορετικού μοντέλου οργάνωσης της κοινωνίας. Ενός μοντέλου που θα στηρίζει τους ανέργους , που θα εξασφαλίζει ένα βασικό επίπεδο διαβίωσης, ένα μοντέλο που θα δίνει ελπίδα και προοπτική στους νέους ανθρώπους. Απέναντι στις πολιτικές της λιτότητας και της λογικής του κέρδους που υιοθετούν οι κρατούντες, μόνο η ριζοσπαστική αριστερά μπορεί να αποτελέσει ένα πόλο ικανό να αντιπαρατεθεί σε αυτές τις πολιτικές, να τις ανατρέψει και να οργανώσει την κοινωνία στη βάση της προτεραιότητας των αναγκών των ανθρώπων έναντι του κέρδους.
Θ.Π.
αναδημοσίευση από left.gr 
 
This entry was posted in αναδημοσιεύσεις, εκδηλώσεις and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s