Για τις φοιτητικές εκλογές

Από τις εθνικές εκλογές της 6ης Μαΐου μπορούσε να γίνει αντιληπτό ένα δυναμικό κοινωνικό ρεύμα. Ένα ρεύμα που οδήγησε στην ήττα του δικομματισμού για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στην άνοδο της ριζοσπαστικής αριστεράς. Κεντρικό στοιχείο αυτής της δυναμικής ήταν η εναντίωση στα νομοθετήματα της λιτότητας (μνημόνιο, μεσοπρόθεσμο, μνημόνιο 2) και στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ακολουθούνται τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη. Τα στοιχεία αυτά όμως, που συγκρότησαν τα «συνθήματα» της ήττας των πολιτικών εκφραστών της λιτότητας στην ελληνική κοινωνία, δεν καλλιεργήθηκαν με μία «από τα πάνω» εκφώνηση, δεν επιβλήθηκαν. Αντίθετα καλλιεργήθηκαν στα κινήματα των προηγούμενων χρόνων, όπου μεγάλα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας μπόρεσαν να ενώσουν την οργή τους ενάντια στις κυβερνήσεις εθνικής ανάγκης. Από το Δεκέμβρη του 2008, το κίνημα των πλατειών, το κίνημα ενάντια στα χαράτσια, το κίνημα για το Ελληνικό, ως την απεργία των 300 μεταναστών τα κινήματα αυτά συγκρότησαν ένα ριζοσπαστικό πολιτικό λόγο που εκφράστηκε και στις εθνικές εκλογές της έκτης Μαΐου.
Τη στιγμή που όλα αυτά συνέβαιναν στην υπόλοιπη κοινωνία,  το πανεπιστήμιο δε θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο. Εξάλλου η ακαδημαϊκή κοινότητα και κυρίως οι φοιτητές έλαβαν ενεργά μέρος σε όλες αυτές τις κινητοποιήσεις. Παράλληλα στην αρχή της χρονιάς ξέσπασε στα πανεπιστήμια ένα κίνημα καταλήψεων, που παρά τις παθογένειες που πιθανόν να είχε, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μη- εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου για την ανώτατη εκπαίδευση. Παρόλα αυτά ο «αναβρασμός» που υπήρχε στην κοινωνία δεν μεταφράστηκε όσον αφορά την πανεπιστημιακή κοινότητα σε μία δημοκρατική ανασυγκρότησή της. Το κίνημα των πλατειών και η στόχευσή του για μία πραγματική δημοκρατία δεν αναζωογόνησε τις συλλογικές διαδικασίες και κυρίως τις γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων. Φαίνεται πως η ηγεμονία της ΔΑΠ, αλλά και οι χρόνιες παθογένειες του φοιτητικού συνδικαλισμού ανέκοψαν σε ένα βαθμό αυτό το κίνημα αντίστασης και δημοκρατίας.
Ωστόσο, η δυναμική αυτή της κοινωνίας εκφράστηκε και στις φοιτητικές εκλογές της 16ης Μαΐου. Η πλήρης αποδυνάμωση της ΠΑΣΠ, αντικατοπτρίζει ακριβώς την πανελλαδική πτώση του ΠαΣοΚ. Απεικονίζει την ήττα των πολιτικών της λιτότητας και μέσα στο πανεπιστήμιο, την ήττα ενός βραχίονα του δικομματισμού μέσα στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Η εκλογές μέσα στα Πανεπιστήμια έπιασαν το νήμα από εκεί ακριβώς που το είχε αφήσει η κοινωνία στις εθνικές εκλογές. Η καταβαράθρωση της ΠΑΣΠ ήταν η λογική συνέπεια της ήττας κάθε πολιτικής που εδώ και δύο χρόνια οδηγεί τη νεολαία και τους εργαζομένους στην εξαθλίωση.
Ταυτόχρονα η ΔΑΠ κατάφερε χάρη στους ισχυρούς πελατειακούς μηχανισμούς που διαθέτει να διατηρήσει την κυριαρχία της στη Νομική. Απέτυχε όμως να υλοποιήσει τον κεντρικό της στόχο για φέτος, που δεν ήταν άλλος από την αυτοδυναμία. Την υλοποίηση αυτού του στόχου απέτρεψε η ραγδαία άνοδος των σχημάτων της ριζοσπαστικής αριστεράς. Η άνοδος της Αριστερής Ενότητας και των Ε.Α.Α.Κ. συμπυκνώνει ως ένα βαθμό την δυναμική της κοινωνίας και δείχνει ότι και οι φοιτητές/τριες της νομικής δεν είναι διατεθειμένοι να φοιτούν σε ένα σύλλογο υπό την ηγεμονία της ΔΑΠ, καθώς και να ζήσουν σε μία κοινωνία που διαρκώς φτωχοποιείται από τη λιτότητα και την ύφεση. Είναι σαφές ότι η άνοδος των σχημάτων της Αριστεράς μέσα στα Πανεπιστήμια συνδέεται άρρηκτα με την ολοένα και μεγαλύτερη επίδραση της Αριστεράς μέσα στην κοινωνία, η οποία αποτελεί πλέον κυρίαρχο πυλώνα του πολιτικού σκηνικού. Δίνεται με αυτόν τον τρόπο ένα σαφές μήνυμα που αφορά στην αναγκαιότητα αλλαγής πολιτικής, στην ανάγκη αποδέσμευσης από τις πολιτικές εκείνες που υποβαθμίζουν το μέλλον της νεολαίας.
Μέσα στο συνολικότερο αυτό κλίμα έμειναν, ωστόσο, στάσιμες οι δυνάμεις και η επιρροή του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ). Ο δρόμος της περιχαράκωσης και του πολιτικού απομονωτισμού που εδώ και χρόνια ακολουθείται τόσο από το ΚΚΕ όσο και από τις φοιτητικές του παρατάξεις είναι σαφές ότι έχει συγκεκριμένα στεγανά. Η αναγκαιότητα σύμπραξης των δυνάμεων της Αριστεράς στο πλαίσιο της επίτευξης κοινών στόχων και δράσεων μέσα στα Πανεπιστήμια είναι κάτι το οποίοι ο φοιτητικός κόσμος επιζητεί συλλήβδην και οι δυνάμεις του ΜΑΣ επιμόνως αρνούνται.
Ταυτόχρονα, στα κύρια χαρακτηριστικά των φετινών φοιτητικών εκλογών θα πρέπει να προσθέσει κανείς και το ιδιαίτερα μεγάλο κλίμα αποχής το οποίο παρατηρήθηκε. Η χαμηλή συμμετοχή στις εκλογές είναι αφενός απότοκο της έλλειψης πολιτικής συζήτησης και πολιτικών διαδικασιών μέσα στις σχολές. Η απουσία συλλογικών διαδικασιών ζωντανών και ικανών να εμπλέξουν μεγάλο μέρος του κόσμου αποτελεί σίγουρα ένα ανάχωμα. Παράλληλα, η  δικαιολογημένη κυριαρχία ζητημάτων που άπτονται της κεντρικής πολιτικής σκηνής και οι σχεδόν παράλληλες εθνικές εκλογές έφεραν σε δεύτερη μοίρα τις εκλογές στα πανεπιστήμια. Αφετέρου, ο ίδιος ο τρόπος με τον οποίο είναι δομημένος ο φοιτητικός συνδικαλισμός δρα σε μεγάλο βαθμό αποτρεπτικά για το σύνολο των φοιτητών.
Βγαίνοντας από την εκλογική διαδικασία αυτή, οι ευθύνες και τα καθήκοντα των σχημάτων της Αριστεράς είναι σαφώς αυξημένα. Το ζητούμενο πλέον είναι να επιστρέψει ο πολιτικός λόγος μέσα στα Πανεπιστήμια. Ο στόχος δε μπορεί να είναι άλλος από τη δημοκρατική ανασυγκρότηση των συλλογικών διαδικασιών σε όλους τους συλλόγους, σε μια πιο αμεσοδημοκρατική και συμμετοχική βάση. Οι συλλογικές διεκδικήσεις που θα ξεκινούν από το Πανεπιστήμιο και θα συνδέονται με τα ευρύτερα κοινωνικά κινήματα αποτελούν το δίχως άλλο το εχέγγυο για την ανατροπή των πολιτικών της λιτότητας και τη χάραξη ενός νέου σκηνικού με κέντρο τους φοιτητές, τους εργαζόμενους και όλους όσους μέχρι σήμερα πλήττονται από την ακολουθούμενη πολιτική.
Advertisements
This entry was posted in κείμενα συγκυρίας and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s