Ένα αναγκαίο αντιφασιστικό μέτωπο

Από την προεκλογική περίοδο παρατηρήθηκε επικέντρωση της κυρίαρχης ατζέντας στο μεταναστευτικό ζήτημα με κύριο στόχο την ενεργοποίηση των συντηρητικών αντανακλαστικών της κοινωνίας και αποπροσανατολισμού του εκλογικού σώματος από το Μνημόνιο. Η αφήγηση του αστικού μπλοκ σχετικά με την μετανάστευση επικεντρώθηκε στη σύνδεση της με την εγκληματικότητα, στην ταύτισή της με την δημόσια υγεία ,τον κίνδυνο για την ελληνική οικογένεια και την ανεργία. Όλα αυτά με την στήριξη από τα κύρια ΜΜΕ, τα οποία διαστρεβλώνουν την κοινή γνώμη, οδήγησαν στο να καταστεί αυτή η αφήγηση πιο αποτελεσματική και μαζική στην κοινωνία. Η άνοδος του νεοφασισμού στην πιο ακραία του μορφή αποτυπώθηκε με το εκλογικό ποσοστό, που άντεξε και στις δύο εκλογικές διαδικασίες, της νεοναζιστικής συμμορίας, της Χρυσής Αυγής δείχνοντας πως δεν αποτυπώνει ένα συντηρητικό ξέσπασμα, αλλά μια συνειδητή επιλογή.

Οφείλουμε να διαγνώσουμε ότι σε επίπεδο κοινωνίας βιώνουμε πλέον μια κατάσταση γενικευμένου υπερσυντηρητικού παροξυσμού πάνω στο ζήτημα του μεταναστευτικού. Όλα αυτά μπορούμε να πούμε πως αποτυπώνονται στα κρούσματα ρατσιστικής βίας, που τείνουν να γίνουν μια ζοφερή καθημερινότητα με εμφανή τον κίνδυνο να «νομιμοποίησης» τους στη συνείδηση της κοινωνίας,  στα στρατόπεδα συγκέντρωσης που άρχισαν να ξεπετάγονται σαν προεκλογικά «πυροτεχνήματα» με την προοπτική να καθιερωθούν ως μέτρο αντιμετώπισης του μεταναστευτικού και όχι μόνο, με αποκορύφωμα της επιχείρησης, με τη κυνική ονομασία, «Ξένιος Δίας».

Η αντίδραση μας στην πρωτοφανή κρατική και παρακρατική στοχοποίηση της μεταναστευτικής κοινότητας μπορεί να επικεντρωθεί αρχικά στην δημιουργία ανοιχτών αντιφασιστικών/αντιρατσιστικών συνελεύσεων σε κάθε κοινωνικό χώρο, πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται σε πολλές γειτονίες.  Ως Αρ.Εν. Νομικής, προτείνουμε την σύσταση ενός τέτοιου μετώπου καλώντας να συμμετέχουν τόσο οι υπόλοιπες αριστερές δυνάμεις της Ε.Α.Α.Κ. και της Π.Κ.Σ. αλλά και ανένταχτοι/ες αντιφασιστές/στριες. Η συνέλευση αυτή μπορεί να αποφασίζει τόσο εκδηλώσεις με συναφές περιεχόμενο όσο και να έχει πρακτικές απολήξεις όπως ενδεικτικά μοιράσματα υλικού σε σχολεία, μικροφωνική, προβολή ταινιών κτλ. Απέναντι, λοιπόν, στον κοινωνικό κανιβαλισμό ανάμεσα σε ντόπιους και ξένους που προσπαθεί να δημιουργήσει το αστικό μπλοκ και στην αναβίωση του φασισμού από την μεριά της Χρυσής Αυγής, εμείς αντιπροτείνουμε τις συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες, την αλληλεγγύη και την συλλογική μας μνήμη.

Advertisements
This entry was posted in κείμενα συγκυρίας and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s