Πλαίσιο ΑΡιστερής ΕΝότητας νομικής 24/09/2012

Δυόμισι χρόνια μετά την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης ΔΝΤ-ΕΚΤ και μερικούς μήνες μετά τη διπλή προσφυγή στις κάλπες, υπό την πίεση του λαϊκού παράγοντα, η μνημονιακή πολιτική εντείνεται, οδηγώντας την κοινωνία στα όριά της. Τα νέα μέτρα των 11,5 δις που αφ’ ενός περιλαμβάνουν περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ιδιωτικοποιήσεις (ΔΕΗ-ΕΥΔΑΠ) και αφ’ ετέρου την ακόμη εντονότερη συρρίκνωση των κοινωνικών παροχών, οδηγούν τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση. Την ίδια στιγμή, η κοινωνική και οικονομική χρεωκοπία συνοδεύεται απ’ την αυταρχικοποίηση του κράτους και την ένταση της καταστολής. Χαρακτηριστική είναι η πρόταση για μετατροπή των αδικημάτων των μεταναστών σε ιδιώνυμα, καθώς και η προμήθεια της ελληνικής αστυνομίας νέων μέσων αντιμετώπισης των διαδηλώσεων (αντλίες νερού).
Σύμμαχος της τρικομματικής κυβέρνησης στην επίθεση αυτή, η παρακρατική νεοφασιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής. Το μόρφωμα αυτό, που παρά την φαινομενική αντισυστημικότητά του, στρέφεται πάντα ενάντια στον πιο αδύναμο (πχ.μετανάστες, ομοφυλόφιλοι), υλοποιεί στην oυσία την ήδη ακροδεξιά ατζέντα της κυβέρνησης (πχ. επιχείρηση ‘Ξένιος’ Δίας). Η αντιμετώπιση του κόμματος αυτού, της ηγεμονίας του (που στηρίζεται στην πολιτική του φόβου) και των ακροδεξιών κομματιών που συσπειρώνει πρέπει να αποτελέσει κύριο στόχο του φοιτητικού κινήματος.
Από τη συνολικότερη επίθεση, δε θα μπορούσε να ξεφύγει το πανεπιστήμιο και η νεολαία. Μέσα στην κρίση, βρίσκουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν τα δρομολογημένα από καιρό σχέδια προσαρμογής του στα πρότυπα της νεοφιλελεύθερης αγοράς. Με το νόμο Διαμαντοπούλου 4009 και τις επικαιροποιημένες τροποποιήσεις του καλοκαιριού (νομοσχέδιο Αρβανιτόπουλου), προσπαθούν να περάσουν κλείσιμο ΑΕΙ-ΤΕΙ, επιβολή διδάκτρων (χωρίς να έχει γίνει πιο συγκεκριμένο αν θα ισχύει για όλους ή μόνο για αυτούς που έχουν «περάσει» τα «κανονικά όρια» φοίτησης) και την πλήρη κατάργηση του ήδη μειωμένου αριθμού δωρεάν συγγραμμάτων απ’ το εαρινό εξάμηνο. Λόγω της υποχρηματοδότησης και του κουρέματος 13 εκ. από τα αποθεματικά του ΕΚΠΑ με το PSI, μειώνεται η δυνατότητα σίτισης και στέγασης των φοιτητών, ενώ η μείωση του προσωπικού με εφεδρείες και απολύσεις δυσχεραίνει τη λειτουργία των φοιτητικών υπηρεσιών. Η πρώτη προσπάθεια να περάσουν τα μέτρα αυτά απέτυχε, χάρη στην άμεση αντίδραση των φοιτητών που δεν επέτρεψαν τη συγκρότηση των Συμβουλίων Διοίκησης.
Απέναντι σε όλα αυτά, δε μπορείς να μένεις αμέτοχος. Ο συνολικός χαρακτήρας της επίθεσης επιτάσσει τη συλλογική μας απάντηση. Σήμερα είναι αναγκαία η συγκρότηση ενός νέου, μαζικού, δημοκρατικού και συμμετοχικού φοιτητικού κινήματος, τόσο για την αντιμετώπιση άμεσων φοιτητικών ζητημάτων, όσο και για τη συμπόρευση με τις αναπτυσσόμενες κοινωνικές αντιστάσεις και την υποστήριξη και συμμετοχή σε δίκτυα και κινήματα αλληλεγγύης. Προϋπόθεση για τη δημιουργία και την αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου κινήματος, είναι η πολιτική ενεργοποίηση του φοιτητικού μας συλλόγου μέσω της μαζικής συμμετοχής στις συλλογικές διαδικασίες και ο εκδημοκρατισμός της Γενικής Συνέλευσης, με την υπέρβαση των ανεπαρκειών του παρελθόντος και την αναζήτηση νέων μορφών παρέμβασης.
Ως πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, η συμμετοχή του φοιτητικού συλλόγου στη απεργία της Τετάρτης 26/9, η οποία θα πρέπει να αποτελέσει την αρχή ενός νέου κύκλου αγώνων για την ακύρωση των προωθούμενων μέτρων και την ανατροπή του μνημονιακού καθεστώτος, με γνώμονα ένα μέλλον βασισμένο στην αλληλεγγύη και την αξιοπρέπεια. 
Κατάργηση  του νόμου Διαμαντοπούλου και της τροποιήσής του.
Εξασφάλιση των δωρεάν συγγραμμάτων, της σίτισης και της στέγασης.
Συμμετοχή του Φ.Σ. Νομικής στην απεργία της 26ης Σεπτεμβρίου
Δεν είμαστε φτιαγμένοι για να μας παγώνει ο φόβος, είμαστε φτιαγμένοι για να ζήσουμε..
Advertisements
This entry was posted in πλαίσια Γ.Σ. and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s