270 εξωπανεπιστημιακοί…

Το ότι η ΔΑΠ ήταν πάντα αντιδραστική δύναμη το ξέραμε. Το ότι δεν «καταδέχεται» να συμμετάσχει σε γενικές συνελεύσεις για κρίσιμα κοινωνικά και φοιτητικά ζητήματα το γνωρίζαμε επίσης. Κάτι είχαμε πληροφορηθεί και για την τάση της να μην αναγνωρίζει τα αποτελέσματα μαζικών γενικών συνελεύσεων. Αυτό που μέχρι τώρα δεν ξέραμε ήταν ότι όσοι/ες συμμετείχαμε σε αυτές είμαστε εξωπανεπιστημιακοί…

Στη γενική συνέλευση της δεκάτης Οκτωβρίου συμμετείχαν 270 φοιτητές και φοιτήτριες της νομικής. Παρά την απουσία της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ ήταν η πρώτη μαζική γενική συνέλευση που έγινε εδώ και αρκετό καιρό στη σχολή. Σε αυτή συζητήθηκαν κατά κύριο λόγο η αναγκαιότητα ανασυγκρότησης της συνέλευσης σε αμεσοδημοκρατική βάση, η άφιξη της καγκελαρίου Μέρκελ στην Ελλάδα, η ένταση της κρατικής καταστολής, η «υποχρέωσή» μας να υπερασπιστούμε το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστημίου (δίνοντας τους αγώνες για τη σίτιση, τη στέγαση, τα συγγράμματα, το σπάσιμο των συμβουλίων διοίκησης). Λήφθηκε απόφαση κατάληψης της σχολής την Παρασκευή μέσα από τη στήριξη του Ενιαίου Πλαισίου.

Ολόκληρη αυτή η πολιτική συζήτηση καθώς και το αποτέλεσμά της χαρακτηρίζεται από τη ΔΑΠ ως «οριακή απαρτία εξωπανεπιστημιακών». Δεν ανήκουν λοιπόν στη νομική οι 270 φοιτητές/τριες που τοποθετήθηκαν και ψήφισαν, όπως και οι συλλογικότητες που συγκρότησαν τα πλαίσια.

Το μήνυμα της ΔΑΠ είναι σαφές: Δε μπορεί να ανήκει στη σχολή αυτή, όποιος αγωνίζεται ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, τον αναδυόμενο νεοφασισμό, το μνημόνιο, την πολιτική της λιτότητας που φτωχοποιεί διαρκώς την ελληνική κοινωνία. Δε μπορεί να είναι μέλος του συλλόγου όποιος καλεί σε κινητοποιήσεις στο πλάι των εργαζομένων, των ανέργων και των φοιτητών.

Από την άλλη, όλοι εμείς που κατατασσόμαστε σε αυτήν την κατηγορία των εξωπανεπιστημιακών μπορούμε να απαντήσουμε μόνο μέσα από τις συλλογικές μας διαδικασίες, τη δημοκρατική διαμόρφωσή τους, τη συνέχιση του αγώνα μας ενάντια στα σχέδια των «από πάνω». Αν ο ορισμός της ΔΑΠ είναι σωστός, τότε όντως τοποθετούμαστε εκτός των ορίων αυτού του πανεπιστημίου.

Κα όντως έτσι είναι. Το πανεπιστήμιο της ελεύθερης αγοράς, το ίδρυμα του μνημονίου, η τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς εργασιακά δικαιώματα, το φιμωμένο δίχως άσυλο κοινωνικού αγώνα πανεπιστήμιο δε μας εκφράζει και δε μας χωράει. Τελικά η ΔΑΠ έχει δίκιο: Την Τετάρτη μαζεύτηκαν 270 φοιτητές που αμφισβητούσαν το πανεπιστήμιο που ετοιμάζουν. 270 εξωπανεπιστημιακοί…

Ωστόσο συζήτησαν και αποφάσισαν δημοκρατικά. Ας το γνωρίζουμε όλοι/ες αυτό, όταν την επόμενη Τετάρτη θα ακούμε τη ΔΑΠ να καλωσορίζει τους οπαδούς της στην «πρώτη» γενική συνέλευση της χρονιάς.

This entry was posted in κείμενα συγκυρίας and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s