Για τη γενική συνέλευση της Τετάρτης

Όποιος/α παρακολούθησε την τελευταία Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας χωρίς να ξέρει πρόσωπα και πράγματα μπορεί να βρήκε τη στάση της Αριστερής Ενότητας αντιφατική. Όμως νιώθουμε την ανάγκη να εξηγήσουμε ορισμένα πράγματα αναφορικά με τη στάση μας.

Η σειρά των ομιλητών

Εξαρχής συμφωνήσαμε με την πρόταση της ΠΚΣ/ΜΑΣ για τη σειρά των ομιλητών αναλογικά με τις έδρες στο Δ.Σ. επιλύοντας ένα χρόνιο ζήτημα που έφθειρε τη διαδικασία. Καταγγέλλουμε λοιπόν και απ’ αυτό το «βήμα» την παραβίαση της απόφασης από μεριάς της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, μιας απόφασης που ελήφθη δημοκρατικά (5 απ’ τις 9 έδρες) μπροστά στα μάτια όλων και παραβιάστηκε ωμά μπροστά στα μάτια όλων λίγα λεπτά μετά. Δεν είναι τυπικό θέμα –είναι θέμα σεβασμού των συλλογικών αποφάσεων. Φρονούμε πως η πολύμηνη απουσία της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ από Γενικές Συνελεύσεις την έχει κάνει να ξεχάσει πως στην άμεση δημοκρατία δεν έχει χώρο το δίκιο του ισχυρού.
Η ενότητα
Ένας από τους βασικούς άξονες στους οποίους κινούμαστε ως ΑΡΕΝ ήδη από την ίδρυση του σχήματος της Νομικής μέχρι σήμερα, είναι η συνεργασία και ενότητα με τις υπόλοιπες αριστερές δυνάμεις. Η ενότητα, όμως, δεν νοείται ως ομοιομορφία και ιδεολογική ταύτιση, αλλά ως ενότητα στη δράση, ενότητα στην αναζωπύρωση και κλιμάκωση του κινήματος, με βάση ένα minimum υπαρκτών πολιτικών στόχων, επειδή ξέρουμε καλά ότι έτσι μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί. Δυστυχώς για το κίνημα, τα τελευταία χρόνια και παρά τις αλλεπάλληλες και διαρκείς προσκλήσεις η ΠΚΣ/ΜΑΣ έχει διαλέξει να μη συγκαταλέγεται στις δυνάμεις της αριστερής ενότητας.
Στη προχθεσινή γενική συνέλευση το σχήμα της ΑΡΕΝ προσήλθε μετά από ανοιχτή διαδικασία του που σχημάτισε την αντίληψη σταθμίζοντας τους παράγοντες τις συγκυρίας, τη δυναμική του κινηματικού μπλοκ και τη συστοιχία μέσων και σκοπών που πρέπει να υπηρετεί το πολιτικό μας σχέδιο, ότι θα ήταν απρόσφορη μια λογική 3ήμερης κατάληψης και δε θα κλιμάκωνε το κίνημα σε βάθος χρόνου (όπως κατ’ αναλογία συνέβη πέρυσι) και άρα σταθμίζοντας λελογισμένα τις αντικειμενικές περιστάσεις προτείναμε:
  • συμμετοχή στην πανεργατική απεργία της Πέμπτης
  • κατάληψη της Σχολής τη Δευτέρα, μέρα συγκρότησης των Συμβουλίων Διοίκησης και μπλοκάρισμα της διαδικασίας συγκρότησής τους
  • συμμετοχή του Συλλόγου την Παρασκευή (19/10) στη συνέλευση καθηγητών-φοιτητών-εργαζομένων για την υπεράσπιση του Δημόσιου Δωρεάν Πανεπιστημίου.
Αυτό το τελευταίο ήταν και το σημείο τριβής του πλαισίου μας με το πλαίσιο των ΕΑΑΚ –ενώ το ευρύτερο πολιτικό σχέδιο ήταν σχεδόν κοινός τόπος- ως προς το ζήτημα της Παρασκευής. Για να διευκρινίσουμε στον μη εξοικειωμένο/η συνάδελφο/ισσα, η διαφορά δεν είναι ποσοτική (1 ή 3 μέρες κατάληψης) αλλά απηχεί ευρύτερες διαφορές που άπτονται της αποτελεσματικότερης τακτικής αλλά και στρατηγικής του κινηματικού μπλοκ.
Η διαφορά, ωστόσο στη μία μέρα (σ.σ. την Πέμπτη η Σχολή θα ήταν κλειστή ούτως ή άλλως) δεν θα μπορούσε εύκολα να αποτελέσει λόγο για να μη συνδιαμορφωθεί Ενιαίο Αγωνιστικό Πλαίσιο, ειδικά όταν, με την παρουσία της ΔΑΠ στη συνέλευση το ερώτημα δεν ήταν πλέον «ποιος είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων για τα Συμβούλια Διοίκησης», αλλά το ουσιαστικότερο ερώτημα «θα υπάρξουν ή όχι κινητοποιήσεις για τα Συμβούλια Διοίκησης;»
Μοναδική λύση, συνεπώς, προκειμένου ο Φ.Σ. Νομικής να συμμετάσχει δυναμικά στην απεργία και στην κινητοποίηση για τα Συμβούλια Διοίκησης ήταν το Ενιαίο Αγωνιστικό Πλαίσιο. Η απόφασή μας να ενταχθούμε οργανικά σε αυτό (όπως παραδοσιακά κάνουμε τα τελευταία χρόνια) παρά τις όποιες διαφωνίες, δείχνει ακριβώς ότι δεν πρόκειται να εμμείνουμε δογματικά και αταλάντευτα στην πολιτική μας αντίληψη, ενώ υπάρχει η δυνατότητα για το Ενιαίο Πλαίσιο να κερδίσει τη συνέλευση.
Πολλές φορές όμως η διαπραγμάτευση με τις άλλες κινηματικές δυνάμεις για τη συγκρότησή του φτάνει σε αδιέξοδο, συχνά και για επουσιώδη ζητήματα, με αποτέλεσμα να απειλείται η ενότητα και η δυναμική του κινηματικού μπλοκ. Γνώμη μας είναι ότι αυτά τα αδιέξοδα δεν οφείλονται κυρίως στις όποιες επί μέρους μεταξύ μας διαφορές αλλά πολύ περισσότερο στον τρόπο που η διαπραγμάτευση αυτή λαμβάνει χώρα. Σχηματικά δηλαδή, μεμονωμένος αριθμός εκπροσώπων των 2 σχημάτων συνδιαλέγεται, ενόσω διεξάγεται η Γενική Συνέλευση προσπαθώντας να εντοπίσει τα σημεία τομής και να σφυρηλατήσει ένα πλαίσιο, που χωρίς να θίγει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε σχήματος, έχει επαρκές αγωνιστικό και πολιτικό φορτίο για να καταστεί ηγεμονικό στο Σύλλογο.
Θα μπορούσε όμως το σχήμα μας, δεδομένης της άκαμπτης θέσης των συναγωνιστών στο θέμα του τι κάνουμε την Παρασκευή να ξεπεράσει την ειλημμένη απόφαση του χωρίς ανακολουθία λόγων και πράξεων;
Απάντησή μας η αμεσοδημοκρατική συγκρότηση του ενιαίου πλαισίου!
Πρόταγμά μας είναι η δημοκρατική ανασυγκρότηση της γενικής συνέλευσης. Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί με την επιβολή κάποιων κανόνων συμπεριφοράς, καταστατικού ή συνεννοήσεων «από τα πάνω». Στόχος μας είναι ο εκδημοκρατισμός της συνέλευσης να έρθει «από τα κάτω», από τον κόσμο εκείνο που απαρτίζει τη συνέλευση, που αποτελεί το φοιτητικό σώμα και στο οποίο, ουσιαστικά, αφορούν οι αποφάσεις της γενικής συνέλευσης. Γι’ αυτό προαπαιτούμενο είναι η καλλιέργεια ενός κλίματος ενεργούς και άμεσης συμμετοχής του καθενός όχι μόνο στη λήψη προειλημμένων αποφάσεων, αλλά, κυρίως, στη συνδιαμόρφωσή τους. Δεν υπάρχει συνεκτέλεση χωρίς συναπόφαση και δεν υπάρχει συναπόφαση χωρίς συνδιαμόρφωση!

Γι’ αυτό και ανοίξαμε το ζήτημα της Παρασκευής, που θα έκρινε τη συνδιαμόρφωση  Ενιαίου Αγωνιστικού Πλαισίου σε εκείνους που το στηρίζουν και στους οποίους αφορά, δίνοντας μια πνοή ολοένα μεγαλύτερης συμμετοχικότητας στον θεσμό των γενικών συνελεύσεων.
Αυτή η δημοκρατική τομή στις παλιές πρακτικές  να αποτελέσει οδοδείκτη στη δράση μας στο εξής.
This entry was posted in κείμενα συγκυρίας and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s