Για τον κάθε κύριο Τσινιτσιζέλη..

«Στο ‘πα και στο ξαναλέω..
Μη μου γράφεις γράμματα»

Το κυλικείο της ΝΟΠΕ άνοιξε μετά από αρκετό καιρό την Τρίτη 23\10, από μια ομάδα φοιτητών, οι οποίοι αποφασίζοντας αμεσοδημοκρατικά για τον τρόπο λειτουργίας του, ανέλαβαν την ευθύνη για το όλο εγχείρημα και βρίσκονται κάθε μέρα εκεί για να το στηρίξουν έμπρακτα.

Την ίδια μέρα, αντιπροσωπεία της συνέλευσης Αυτοδιαχειριζόμενου Κυλικείου συναντήθηκαν με τον κοσμήτορα της Σχολής ΝΟΠΕ, προκειμένου να του ανακοινώσουν την πρόθεση της πρωτοβουλίας να λειτουργήσει το χώρο, που έτσι κι αλλιώς παρέμενε κλειστό και ανεκμετάλλευτο τον τελευταίους μήνες. Η στάση του κοσμήτορα στην συνάντηση αυτή ήταν συγκαταβατική και παρέπεμψε τους εκπροσώπους της πρωτοβουλίας στον πρύτανη του ΕΚΠΑ, ώστε το εγχείρημα του αυτοδιαχειριζόμενου κυλικείου να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα (μέχρι και κάποιας μορφής νομική προσωπικότητα).

Σήμερα όμως η στάση αυτή άλλαξε εντελώς και η Κοσμητεία ανακοίνωσε με επιστολή της, που απευθύνεται ρητά και μόνο στην Αριστερή Ενότητα νομικής, ότι δεν επιθυμεί την παρουσία των φοιτητών στο χώρο του κυλικείου, και απαιτεί την άμεσα αποχώρησή τους. Το εγχείρημα χαρακτηρίζεται ως «παράνομη ενέργεια, που δημιουργεί πρόβλημα στο Πανεπιστήμιο».

Η ευθεία στοχοποίηση μιας και μόνο πολιτικής συλλογικότητας, χαρακτηρίζοντας την ως «παράνομους καταληψίες», αποδεικνύει την πρόθεση της Κοσμητείας να παρουσιάσει την αυτοδιαχείριση του κυλικείου ως μια υπόθεση λίγων, μια υπόθεση μειοψηφίας, και όχι ως υπόθεση των συλλόγων φοιτητών/τριων του ΝΟΠΕ, οι οποίοι έχουν έτσι κι αλλιώς έχουν πάρει αποφάσεις για στήριξη της προσπάθειας αυτής,  μέσα από σχετικά ψηφίσματα στα Διοικητικά τους Συμβούλια. Η διοίκηση του πανεπιστημίου μάλλον προτιμά την περιουσία του να διαχειρίζονται ιδιώτες, που άλλωστε θα της προσφέρουν και χρηματικές απολαβές. Πρέπει όμως να συνειδητοποιήσει ότι οι φοιτητές έχουν λόγο για το τι συμβαίνει στον κοινωνικό τους χώρο.

Ως Αριστερή Ενότητα δηλώνουμε πως θα συμμετάσχουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ως άτομα, στο συγκεκριμένο εγχείρημα και ότι θα το υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο. Η προσπάθεια αυτή είναι κτήμα των φοιτητών του ΝΟΠΕ. Οι ίδιοι αποφάσισαν να την ξεκινήσουν και την στηρίζουν μέσα από την ανοιχτή γενική συνέλευση. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ιδιοκτησία καμίας πολιτικής συλλογικότητας. Η ανοικτή συνέλευση θα υπερασπιστεί την απόφαση της πρωτοβουλίας για το Αυτοδιαχειριζόμενο Κυλικείο ΝΟΠΕ. Η σύμπραξή της ΑρΕν νομικής πηγάζει από τις ιδέες μας και τις πάγιες θέσεις μας για περισσότερη δημοκρατία στις διαδικασίες του φοιτητικού συλλόγου, για αυτοοργάνωση, αυτοδιαχείριση των κοινωνικών χώρων του Πανεπιστημίου από τους φοιτητές/τριες, στα πλαίσια πάντα της νοηματοδότησης του ασύλου του κοινωνικού αγώνα. Ιεραρχούμε την έννοια της αλληλεγγύης ως πρώτη ανάγκη στον καιρό της κρίσης, πράγμα που αποδεικνύεται από τις πρακτικές των από κάτω τα τελευταία χρόνια. Ο χώρος του κυλικείου άλλωστε μπορεί να στεγάσει το κοινωνικό παντοπωλείο που επιθυμεί να προωθήσει ο σύλλογος Πολιτικού ΕΚΠΑ, και να αποτελέσει έναν ανοιχτό χώρο πολιτισμού και πολιτικού προβληματισμού.

Η έλλειψη νομιμοποίησης για την οποία κατηγορεί ανοιχτά η κοσμητεία το εγχείρημα αυτοδιαχείρισης, είναι ένα επιχείρημα έωλο. Η νομιμοποίηση της νέας μορφής οργάνωσης και διαχείρισης του κυλικείου φαίνεται και αποδεικνύεται de facto κάθε στιγμή της λειτουργίας του. Είναι οι εκατοντάδες συμφοιτητές μας που στηρίζουν την προσπάθεια αυτή τόσο με την οικονομική τους συνεισφορά και την υπογραφή τους στην πρώτη διακήρυξη του αυτοδιαχειριζόμενου κυλικείου όσο και με την συμμετοχή τους στην μαζικότατη ανοιχτή  συνέλευση που πραγματοποιήθηκε χθες 24\10. Οι φοιτητές/τριες του ΝΟΠΕ δείχνουν εμπράκτως ότι αποδέχονται και στηρίζουν το εγχείρημα και αυτό αποτελεί τη βέλτιστη μορφή νομιμοποίησής του. Στην ίδια συνέλευση αποφασίστηκε επίσης να περάσει το ζήτημα μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων του ΝΟΠΕ, ώστε να αποκτήσει η το εγχείρημα την μέγιστη δυνατή νομιμοποίηση.

Γι’αυτό καλούμε τον φοιτητικό σύλλογο Νομικής σε Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 26/10 στην οποια θα συζητηθούν μεταξύ άλλων:

– η υπεράσπιση του εγχειρήματος του κυλικείου

– η ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης των φοιτητών και συγκεκριμένων συλλογικοτήτων

– η υπεράσπιση του ασύλου

Ο καφές μας… ξύπνησε!

Advertisements
This entry was posted in κείμενα συγκυρίας and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s