Να μη μιλήσει. Να το βουλώσει

Ήθελε να πει κάτι εναντίον του υπουργού Δημόσιας Τάξης.
Nα μη μιλήσει. Να το βουλώσει!
Δημοσιοποίηση των φωτογραφιών των οροθετικών. Βασανιστήρια στους αντιφασίστες. Αναίτιες συλλήψεις. Απαγόρευση διαδηλώσεων. Φασιστική λογοκρισία στο Corpus Christi. Fast-track άνοιγμα χρυσωρυχείου στις Σκουριές Χαλκιδικής. Σύλληψη Παστίτσιου. Σύλληψη Βαξεβάνη. Κόψιμο της εκπομπής Αρβανίτη, Κατσίμη.
Τα ανδραγαθήματα της ελληνικής δημοκρατίας μπορούν να καλύψουν ολόκληρη τη σελίδα. Για λόγους συντομίας έγινε μία επιλογή των πιο πρόσφατων από αυτά. Και αυτή όμως η ενδεικτική απαρίθμηση είναι αρκετή για να δείξει ότι οι καιροί της ομαλότητας έχουν παρέλθει προ πολλού. Οι καιροί που οι κυρίαρχοι τηρούσαν κάποια δημοκρατικά προσχήματα ανήκουν στο παρελθόν. Το μέλλον που ανοίγεται μπροστά μας θα είναι πολύ διαφορετικό.
Το μέλλον στον καιρό της κρίσης, όταν και ολοένα και μεγαλύτερα κομμάτια του πληθυσμού βρίσκονται στο όριο της φτώχιας και ταυτόχρονα στο όριο της κοινωνίας, θα χαρακτηρίζεται από εντεινόμενη καταστολή και πειθαρχία. Γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν οι κυρίαρχοι να διαχειριστούν μία κοινωνία σε αποσύνθεση.
Πρώτοι που μας έστειλαν το μήνυμα αυτό ήταν οι μετανάστες του κέντρου. Αντιμέτωποι με τη συνδυασμένη δράση αστυνομίας και Χρυσής Αυγής, ενσαρκώνοντας με τον καλύτερο τρόπο το ιδεολόγημα του εσωτερικού εχθρού, βίωναν καθημερινά πογκρόμ, ρατσιστικό εξευτελισμό, συλλήψεις και απελάσεις στα πλαίσια ενός αόριστου εξευρωπαϊσμού και μίας μη-εξειδικεύσιμης εθνικής ανάγκης. Οι διαδικασίες αυτές ονομάστηκαν αργότερα Ξένιος Δίας.
Και να που μερικά χρόνια μετά στη θέση των μεταναστών είναι οι Έλληνες. Οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί, αλλά και τα troll του διαδικτύου που σατιρίζουν την εκκλησία, σκηνοθέτες και ηθοποιοί, οι δημοσιογράφοι που απλά λένε το αυτονόητο. Το μέγεθος της επίθεσης στις ελευθερίες των «από κάτω», αλλά και το εύρος της (αφού πλέον δεν κάνει εθνικές διακρίσεις) αποδεικνύουν ότι ο φασισμός δεν ήταν απλά μία ιστορική στιγμή, αλλά και ένας κίνδυνος σήμερα, στην Ελλάδα του 2012. Ίσως πιο κοντά από ότι νομίζουμε.
Όσο για τη λογοκρισία σε βάρος των δημοσιογράφων της ΝΕΤ, η δήλωση του πάντα ετοιμόλογου Θοδωρή Πάγκαλου είναι και πάλι εύστοχη: «Ήθελε να πει κάτι εναντίον του υπουργού Δημόσιας Τάξης.  Nα μη μιλήσει. Να το βουλώσει!». Ε, άμα πια με την ελευθερία…
Advertisements
This entry was posted in κείμενα συγκυρίας and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s