Το χθες, το σήμερα, το αύριο της Παλαιστίνης

Εικόνα1Πέμπτη 13/12

Αιθ. Β’ Μαθηματικών, Ώρα: 14.00

Συζητάμε με τους:

-Νασίμ Αλάτρας, συγγραφέα

-Αρη Χατζηστεφάνου, δημοσιογράφο, συμμετοχή στο Estelle –a ship to Gaza

PLO:  ”Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης”, νόμιμος εκπρόσωπος όλων των Παλαιστινίων, αποτελείται από πολλές πολιτικές- παραστρατιωτικές οργανώσεις, μεγαλύτερη από τις οποίες είναι η Φατάχ.

Φατάχ:  Πολιτικο-στρατιωτική οργάνωση των Αράβων Παλαιστίνιων, ιδρύθηκε το 1958.

Χαμάς: πολιτική- παραστρατιωτική οργάνωση στην Παλαιστίνη. Πάγια θέση της η καταστροφή του ισραηλινού κράτους και η αντικατάσταση του από αυτό της Παλαιστίνης. Έχει επιδείξει σημαντικό κοινωνικό έργο στις περιοχές που ελέγχει ενώ σε αυτή αποδίδονται κυρίως οι εκτοξεύσεις αυτοσχέδιων ρουκετών κατά του Ισραήλ. Το Ισραήλ δεν δέχεται να κάνει καμία διαπραγμάτευση μαζί της.

Λωρίδα της Γάζας: η πιο πονεμένη περιοχή του παλαιστινιακού κράτους, συνήθης στόχος ισραηλινών βομβαρδισμών. Αποκλεισμένη από στεριά, θάλασσα και αέρα, επικοινωνεί μόνο μέσω 3 διαβάσεων. Από το 2006 ελέγχεται από την Χαμάς.

Γιασέρ Αραφάτ: ηγέτης της Εθνικής Παλαιστινιακής Αρχής και της PLO, χαρισματικός ηγέτης των Παλαιστινίων και ιδρυτής της Φατάχ. Κατά την διάρκεια της 2ης Ιντιφάντα (=εξέγερση) παρέμεινε αποκλεισμένος στο αρχηγείο του στη Ραμάλα, κυκλωμένος από ισραηλινά στρατεύματα. Έπειτα από αμερικανικές πιέσεις, απελευθερώθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου του2002. Πέθανε 2 χρόνια αργότερα και διάφορες φήμες μιλούν για δηλητηριάσή του με πολώνιο.

Μαχμούτ Αμπάς: ο σημερινός πρόεδρος της Εθνικής Παλαιστινιακής Αρχής. Πρόσφατα πέτυχε την αναγνώριση της Παλαιστίνης  ως κράτος- παρατηρητή στον ΟΗΕ.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s