94 σχολές στο στόχαστρο

Καμία σχολή ή πανεπιστημιακό τμήμα δεν θα φιλοξενούν 12 πόλεις μετά τις αλλαγές που επιφέρει στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας το σχέδιο Αθηνά. Παράλληλα 97 τμήματα συγχωνεύονται ή απορροφώνται. Χθες ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ανακοίνωσε τη λειτουργία ενός «ομοσπονδιακού» πανεπιστημίου στην Αθήνα, στο οποίο θα υπάγονται διοικητικά όλα τα πανεπιστημιακά Ιδρύματα, εκτός του Πανεπιστήμιου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου.

Οι 12 πόλεις που δεν θα φιλοξενούν καμία σχολή ή τμήμα είναι οι εξής: Ιεράπετρα, Άγιος Νικόλαος Κρήτης,  Αίγιο, Αμαλιάδα, Λευκάδα, Αργοστόλι, Ναύπακτος, Λειβαδιά, Μουδανιά, Βέροια, Έδεσσα και Νάουσα.

Σύμφωνα με  το σχέδιο Αθηνά συνολικά 94 τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ θα σβήσουν από το χάρτη και οι πόλεις που φιλοξενουν τμήματα σχολές ή τμήματα από 63 θα γίνουν 51.

Τα πανεπιστήμια από 26 που είναι σήμερα, μειώνονται σε 20 με πέντε πανεπιστήμια της Αττικής να γίνονται «ομόσπονδα» (Πάντειο, Οικονομικό, Πειραιά, Χαροκόπειο, Γεωπονικό), ενώ τα ΤΕΙ από 16 μειώνονται σε 12.

Από τα 480 τμήματα που υπήρχαν πέρυσι στο μηχανογραφικό δελτίο απομένουν 386. Κατά 74 μειώνονται τα τμήματα στα ΤΕΙ και κατά 20 τα τμήματα στα πανεπιστήμια.

Στα ΤΕΙ, το μεγαλύτερο «ψαλίδι» μπαίνει στα τμήματα Μηχανικών Πληροφορικής (από 22 απομένουν 9), Φυτικής Παραγωγής (από 13 γίνονται 6), Λογιστικής (τα 15 μειώνονται σε 10) και Τεχνολόγων Τοπογράφων (τα 13 μειώνονται σε 5).

Στα πανεπιστήμια, οι περικοπές αφορούν κυρίως τα τμήματα Φιλοσοφικής (από 36 γίνονται 26), Επιστημών Οικονομίας και Διοίκησης (μειώνονται σε 35 από 40), Θετικών και Πολιτικών Επιστημών (από 32 μειώνονται σε 30 και στις δύο περιπτώσεις).

Καταργούνται τα πανεπιστήμια που είχαν μόνο διοικούσες επιτροπές. Πρόκειται για τα πανεπιστήμια Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας και Δυτικής Ελλάδας.

Το ΤΕΙ Σερρών απορροφάται από το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και προκύπτει το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας. Τα ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και Μεσολογγίου συγχωνεύονται διοικητικά με το ΤΕΙ Πατρών, με κεντρική έδρα στην Πάτρα και ονομασία ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων. Τα ΤΕΙ Λαμίας και Χαλκίδας συγχωνεύονται, με κεντρική έδρα στη Λαμία, και με ονομασία ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.

αναδημοσίευση από tvxs

Advertisements
This entry was posted in αναδημοσιεύσεις and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s