Ή με τις συνελεύσεις ή με τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

Μια πλήρης κριτική στις θέσεις και τη στάση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ θα απαιτούσε να χαραμίσουμε πολύ περισσότερες από μια σελίδα. Εντούτοις, με αφορμή την επανεμφάνισή της στα δρώμενα της σχολής τις τελευταίες δύο εβδομάδες θα προβούμε σε μια προσπάθεια συμπύκνωσης του “έργου” που έχει επιτελέσει εντός της Νομικής.
36ceb0e0d594878423389dc17cf48873_XLΚατά πρώτον πρέπει να της καταλογίσουμε  καθοριστικό ρόλο στην αποπολιτικοποίηση του Συλλόγου και στον ενταφιασμό της συλλογικής ζωής εντός του Πανεπιστημίου. Το πολιτικό και πολιτισμικό πρότυπο που προωθεί είναι αυτό του αδιάφορου  φοιτητή που μοναδική του έγνοια είναι η συμμετοχή στις “ημερίδες” που διοργανώνει η καθεστωτική παράταξη κάθε Παρασκευή βράδυ σε γνωστά κέντρα της πόλης. Η πάγια θέση της στο Διοικητικό Συμβούλιο για μη διεξαγωγή Γενικών Συνελεύσεων αποτυπώνει πιο καθαρά από κάθε άλλη δράση της την αποχή της από κάθε είδους εκδήλωση πολιτικών θέσεων και σύγκρουσης απόψεων. Η ύπαρξή της εντός της σχολής αναλώνεται αποκλειστικά στην σχέση στοργής που τα μέλη της έχουν με τα τραπεζάκια τους και στην αφισοκόλληση του μεγαλύτερου τμήματος του κτηρίου. Κατά περιόδους, συνηθίζει να αναδεικνύει ελάσσονα ζητήματα και αιτήματα για να στήσει πάνω σε αυτά την προβολή της ενώ γνωστές τοις πάσι είναι οι σχέσεις οικειότητας που διαθέτει με πολλά από τα μέλη ΔΕΠ των ανώτερων βαθμίδων.
Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στο σημείο αυτό για τις προτάσεις της περί ψήφισης καταστατικού. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ οραματίζεται την ‘επιβολή’ , όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, στο Σύλλογο ενός καταστατικού που θα φέρνει τη ζωή εντός της Νομικής στα μέτρα της και θα παγιώνει τους όρους για την αναπαραγωγή της κυριαρχίας της. Ένα τέτοιο καταστατικό θα καθιστούσε πρακτικά  αδύνατη τη διεξαγωγή Γενικών Συνελεύσεων και τη  λήψη συλλογικών αποφάσεων. Ούτε λόγος βέβαια για την ανασταλτική επίδραση που θα είχε στη προσπάθεια διαμόρφωση ενός αγωνιστικού φοιτητικού κινήματος.
Μετά τις αγωνιστικές αποφάσεις που έλαβαν οι  περισσότερες σχολές της Αθήνας τη προηγούμενη εβδομάδα, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έχει ήδη εξαγγείλει πως σε όλο το λεκανοπέδιο θα συμμετάσχει επιτέλους στις Γενικές Συνελεύσεις των συλλόγων με στόχο να αποτρέψει τη προοπτική συνέχισης των καταλήψεων και άρα να θάψει για άλλη μια φορά την αντίδραση των φοιτητών υπό το πρόσχημα της ομαλότητας. Μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση στις εξαγγελίες αυτές ωστόσο μας οδηγεί σε διαφορετικά συμπεράσματα. Κατ’ αρχάς μας είναι δύσκολο να πιστέψουμε πως τα μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ενδιαφέρονται για την απρόσκοπτη λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μιας και η σχέση τους με τα αμφιθέατρα είναι μάλλον ανύπαρκτη. Αντίθετα, θεωρούμε πως, ενώ μια μεγάλη μερίδα φοιτητών ωθήθηκε λόγο της κατάληψης να κατέβει στους δρόμους  και να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο της Πέμπτης, οι άνθρωποι της καθεστωτικής παράταξης απλά εκμεταλλεύτηκαν την επέκταση του τριημέρου.
 Άρα λοιπόν, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως η εμφάνιση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στη Γενική Συνέλευση της Τετάρτης απώτερο στόχο έχει τη δημιουργία εντυπώσεων ενώπιον των επερχόμενων φοιτητικών εκλογών. Τέλος, όπως προκύπτει και από τα παραπάνω, ένα μόρφωμα σαν αυτό της  ΔΑΠ-ΝΔΦΚ δε θα μπορούσε ποτέ να αντιληφθεί την αξία μιας κατάληψης σαν μέσο αναβίωσης της συλλογικής δράσης εντός της σχολής και σαν μέσο αντίστασης των φοιτητών στην συνολική υποβάθμιση της ζωής τους.
Advertisements
This entry was posted in κείμενα συγκυρίας and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s