Με την αριστερά και τους αγώνες…

(ή αλλιώς ένα σχόλιο για τα εκλογικά αποτελέσματα στη Νομική)
Αυτό που πάντα μετρούσε περισσότερο και αποτελούσε καταλυτικό παράγοντα για την επέλευση ριζοσπαστικών κοινωνικών αλλαγών προς τη κατεύθυνση της κοινωνικής χειραφέτησης δεν ήταν οι εκλογικές διαδικασίες, αλλά αντίθετα οι κινηματικές δράσεις και ο πειραματισμός σε νέες δομές κοινωνικής οργάνωσης. Ωστόσο, οι εκλογές, αν ιδωθούν στις σωστές τους διαστάσεις και δεν υπερεκτιμηθεί η αξία τους, μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύτιμο εργαλείο στη προσπάθεια οικοδόμησης ενός νέου προτύπου για τη κοινωνία και το πανεπιστήμιο.

Συγκεκριμένα, ένα θετικό εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί με δύο τρόπους να ενισχύσει τον γενικότερο αγώνα των δυνάμεων που επιδιώκουν την ανατροπή του υπάρχοντος μέσα στις σχολές. Κατά πρώτον, μπορεί να αποτελέσει μοχλό πίεσης προς τα όργανα διοίκησης του Πανεπιστημίου και να  οδηγήσει σε κατακτήσεις από τη μεριά των φοιτητών. Κατά δεύτερον, αποτυπώνει ξεκάθαρα έναν ευνοϊκό συσχετισμό δυνάμεων, δίνοντας στήριγμα για περαιτέρω εκδήλωση ριζοσπαστικών στοιχείων και δράσεων εντός του κοινωνικού χώρου του Πανεπιστημίου.

Από τις τελευταίες φοιτητικές εκλογές φάνηκε πως στη Νομική Αθηνών η απεύθυνση των δυνάμεων της αριστεράς γιγαντώθηκε ενώ παράλληλα όχι μόνο αποφεύχθηκε μια πιθανή αυτοδυναμία της καθεστωτικής παράταξης της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ αλλά αυτή βγήκε για πρώτη φορά και πρακτικά αποδυναμωμένη. Τη πλειοψηφία των εδρών στο Διοικητικό Συμβούλιο την έχουν πια οι αριστερές δυνάμεις του Συλλόγου.

Αυτή η εξέλιξη, αν αξιοποιηθεί, μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά στην προώθηση του κινηματικού σχεδιασμού και στην ριζική αλλαγή των συνδικαλιστικών δομών και πρακτικών που τόσα χρόνια όζουν δικομματική σαπίλα και ως εκ τούτου χαίρουν προοδευτικής απαξίωσης απ’ το σύλλογο.

Είναι ευκαιρία λοιπόν η αριστερά σε όλες τις εκφάνσεις της να δημιουργήσει μες στο πανεπιστήμιο τα πρότυπα και τις δομές μιας δημιουργικής κουλτούρας αλληλεγγύης, αντίστασης και αξιοπρέπειας που θα εξαφανίσει την επικυριαρχία του homo dapitus, δηλαδή του καριερίστα, σεξιστή, κοινωνικά ανάλγητου ή αδιάφορου παντελιδόπληκτου νεοφιλελέ που πιστεύει ακόμα στο american dream.

Advertisements
This entry was posted in κείμενα συγκυρίας and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s