Για την εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων καταστολής στο Πολυτεχνείο

Την περασμένη Τετάρτη 21 Αυγούστου, η ΕΛ.ΑΣ πραγματοποίησε εισβολή στον ιστορικό χώρο του κάτω Πολυτεχνείου στη Πατησίων, καταπατώντας το πανεπιστημιακό άσυλο και προβαίνοντας σε μια σειρά ενεργειών «νόμου και τάξης». Συγκεκριμένα, η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε μέσα στα άγρια μεσάνυχτα, ώρα 6:00 τα ξημερώματα, από έξι διμοιρίες ειδικών αστυνομικών δυνάμεων (ΥΑΤ).

Κατά τη διάρκεια της εισβολής κατασχέθηκαν σημαίες, αντιασφυξιογόνες μάσκες (που στη χειρότερη  περίπτωση προορίζονταν για άμυνα απέναντι σε μελλοντική χρήση δακρυγόνων από τις αστυνομικές δυνάμεις καταστολής) καθώς και ένα “δοχείο με ποσότητα εύφλεκτου υλικού” (που, όπως και στη περίπτωση της Villa Amalias, το πιθανότερο είναι πως πρόκειται για δύο σταγόνες πετρέλαιο που  προοριζόταν για θέρμανση  των αυτοδιαχειριζόμενων χώρων). Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν 6 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 4 ήταν περιπτώσεις ανθρώπων που είχαν βρει καταφύγιο στους ανοιχτούς και μη χρησιμοποιούμενους χώρους του Πολυτεχνείου, ενώ οι δυνάμεις καταστολής , όπως και κατά την εισβολή τους στην ΑΣΟΕΕ, παραβίασαν και πάλι χώρους πολιτικών συλλογικοτήτων, καθιστώντας ξεκάθαρο ποιος ακριβώς ήταν ο στόχος της εν λόγω επιχείρησης.

Κατά πρώτον, θα πρέπει να επιμείνουμε στη φύση της πολιτικής που δομικό στοιχείο της ύπαρξης και αναπαραγωγής της είναι η συστηματική χρήση καταστολής απέναντι σε κάθε εστία αντίστασης και αντισυστημικού λόγου. Η παρούσα κυβέρνηση  ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που αποτελεί ένα φαινόμενο συνεννόησης των διαφόρων δυνάμεων του εγχώριου κεφαλαίου με στόχο την ριζική ανακατάταξη του συσχετισμού δυνάμεων στην ελληνική κοινωνία εις βάρος του κόσμου της εργασίας, εφαρμόζει στο απαρέγκλιτο το λεγόμενο “ Δόγμα του Σόκ”.

Με διαρκή ενεργοποίηση των ειδικών δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ, διατάσσει αλλεπάλληλα κατασταλτικά χτυπήματα εναντίον των εστιών αντίστασης και αντιλόγου. Ξεκινώντας από τις επιθέσεις σε ιστορικές καταλήψεις τον περασμένο χειμώνα, συνέχισε με τη εισβολή στην ΑΣΟΕΕ και κατέληξε στην επίθεση εναντίον του ιστορικού χώρου του κάτω Πολυτεχνείου που αποτελεί σύμβολο αγώνα ήδη από το 1973. Καθίσταται έτσι φανερό, πως μία από τις πολλές στοχεύσεις της παρούσας κυβέρνησης είναι η υλοποίηση του “σαμαρικού” οράματος για μια αποστειρωμένη, ακραία συντηρητική κοινωνία της τάξης και της πατριωτικής ηθικής. Επιπλέον, όντας το δεύτερο χτύπημα σε πανεπιστημιακό χώρο μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, η εισβολή στο κάτω Πολυτεχνείο είναι δείγμα της προσπάθειας υποτίμησης του δημόσιου δωρεάν πανεπιστημίου και βίαιης μεταβολής του από έναν ζωντανό κοινωνικό χώρο διακίνησης των ιδεών σε ένα ακόμα εξεταστικό κέντρο εκπαίδευσης και εντατικοποιημένης κατάρτισης.

Τέλος, πρέπει να σταθούμε στις ανακοινώσεις των κυβερνητικών εκπροσώπων σχετικά με το συμβάν. Από τον γνωστό και μη εξαιρετέο Σίμο Κεδίκογλου μέχρι και τον τελευταίο Δαπίτη στη τελευταία σχολή της χώρας, για άλλη μια φορά επιστρατεύθηκε το γνωστό επιχείρημα της πανταχού παρούσας “νομιμότητας”, των “χώρων ανομίας” και της “καλής αστυνομίας που κάνει τη δουλειά της”. Εμείς δε μπορούμε παρά να επαναλάβουμε αυτό που άλλωστε ακόμα και κάθε πρωτοετής φοιτητής της Νομικής μπορεί να καταλάβει, ότι δηλαδή δε μπορούμε να μιλάμε για τους νόμους με όρους φυσικού δικαίου, σαν να αποτελούν δηλαδή μια αδιαμφισβήτητη αλήθεια. Η εκάστοτε νομιμότητα δεν είναι παρά η, κατά κανόνα βίαιη, επιβολή ως δέον των επιλογών και της πραγματικότητας που συμφέρει τις κυρίαρχες, καθεστωτικές δυνάμεις και το πολιτικό προσωπικό που τις εκπροσωπεί

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s