Θέλουμε τη σχολή μας ανοιχτή!

Ανοιχτή αλλά

με όλους  τους φοιτητές της στους χώρους τηςlazy_banksy_008_education

με όλους τους καθηγητές της στο έργο τους

με όλους τους διοικητικούς υπαλλήλους της στις θέσεις τους

Αυτές είναι οι θεμελιώδεις προϋποθέσεις για να μπορεί να λειτουργεί το πανεπιστήμιο, το πανεπιστήμιο που εμείς θέλουμε, εκείνο το πανεπιστήμιο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των φοιτητών και της κοινωνίας κι όχι στις απαιτήσεις της τρόικα και των αγορών.

Τα τελευταία 3 χρόνια βλέπουμε ωστόσο τα τρία αυτά βασικά για τη λειτουργία του πανεπιστημίου στοιχεία να θίγονται ανεπανόρθωτα από τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης και των εκάστοτε υπουργών παιδείας.

Αποκορύφωμα της επίθεσης που δέχεται το πανεπιστήμιο αποτελεί η θέση σε διαθεσιμότητα 498 διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ, η οποία σε συνδυασμό με όσους έχουν τεθεί ήδη σε διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης του κλάδου τους ,  τους 270 περίπου διοικητικούς που αρνήθησαν να απογραφούν(και για αυτό διώκονται πειθαρχικώς γεγονός που αποτελεί απαγορευμένη από το δίκαιο δίωξη φρονήματος)και τους άλλους 100 που συνταξιοδοτούνται εντός του έτους  αφήνει το Πανεπιστήμιο Αθηνών παντελώς απογυμνωμένο από διοικητικές υπηρεσίες. Υπηρεσίες που κάλυπταν από τις γραμματείες  και τις βιβλιοθήκες των σχολών και τη φύλαξη των κτιρίων  ως και τις 64 πανεπιστημιακές κλινικές, τα μουσεία, τα ιδρύματα του ΕΚΠΑ και τον πνεύμονα πρασίνου της Πανεπιστημιούπολης. Ενδεικτικά, τα τμήματα Πληροφορικής, Χημικού και Φυσικού μένουν χωρίς κανέναν γραμματειακό υπάλληλο, ενώ άλλες γραμματείες μένουν με έναν και δύο διοικητικούς για την εξυπηρέτηση πολλών χιλιάδων φοιτητών και φοιτητριών.

Ήδη η εξέλιξη αυτή καθιστά αδύνατη με πραγματικούς όρους την λειτουργία των σχολών μας καθώς δεν θα υπάρχουν άνθρωποι για να εγγράψουν τους φοιτητές, να εκδώσουν  τα πιστοποιητικά τους, να εκδώσουν τις ανακοινώσεις, να περάσουν τις βαθμολογίες, να ασχοληθούν με τα διάφορα προγράμματα(πχ Erasmus), να φυλάξουν τα κτίρια, να συντηρήσουν τα μηχανήματα και τα εύθραυστα υλικά των εργαστηρίων.  Συνεπώς και να ανοίξει αυτή τη στιγμή το πανεπιστήμιο θα αδυνατεί να λειτουργήσει πρακτικά, όπως άλλωστε διαπίστωσαν ακόμη και οι πιο συντηρητικοί συγκλητικοί που ως τώρα ακολουθούσαν την κατεύθυνση του υπουργείου παιδείας.

Οι εξελίξεις αυτές στον κλάδο των διοικητικών επηρεάζουν άμεσα τη συνέχιση της παρουσίας των καθηγητών των ιδρυμάτων καθώς αφενός η στέρηση των διοικητικών τους εμποδίζει σχεδόν ολοκληρωτικά από την εκτέλεση των καθηκόντων τους ενώ, αν σταματήσει η απεργία των διοικητικών επόμενο στόχο του υπουργείου αποτελεί η μείωση κατά 40% του καθηγητικού προσωπικού.

Εκείνοι όμως που θα βγουν οι μεγάλοι χαμένοι της υπόθεσης της υποβάθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είμαστε εμείς, οι φοιτητές και φοιτήτριες του ΕΚΠΑ που με τα νομοθετήματα των τελευταίων ετών (ν.Διαμαντοπούλου,ν.Αρβανιτόπουλου, σχέδιο Αθηνά)βρισκόμαστε αντιμέτωποι/ες με ένα εξαιρετικά δυσοίωνο μέλλον:

·         Αδυναμία ανταπόκρισης στα έξοδα για αγορά συγγραμμάτων(καθένα από τα οποία αξίζει από 50 ως 120 ευρώ)καθώς τα τελευταία χρόνια βλέπουμε όλες τις φοιτητικές παροχές να συρρικνώνονται,βλ. αποκλεισμούς παιδιών από τις εστίες, χαμηλό εισοδηματικό όριο στη σιτιση

·         Διαγραφή στα ν+2 έτη, διάστημα που στις περισσότερες σχολές αποτελεί το μέσο όρο αποφοίτησης

·         Εισαγωγή διδάκτρων λόγω της εισόδου όλο και περισσότερων ιδιωτικών επιχειρήσεων στην ανώτατη εκπαίδευση(συγγράμματα, σίτιση, φύλαξη, καθαρισμός, στο μέλλον πιθανόν εταιρείες γραμματειακής υποστήριξης) σε συνδυασμό με τον ακρωτηριασμό της κρατικής χρηματοδότησης του πανεπιστημίου γεγονός που εν μέσω κρίσης θα αναγκάσει πολλούς /ές από εμάς να παρατήσουμε τις σπουδές μας

·         Διάσπαση των πτυχίων μας σε 3ετείς κύκλους σπουδών με μικρότερη αξία και βαρύτητα από το υπάρχον ενιαίο πτυχίο, κάτι που συνεπάγεται περιορισμένα επαγγελματικά δικαιώματα στο μέλλον

·         Υποδοχή και όχι συνδιαμόρφωση μιας γνώσης κατευθυνόμενης από ιδιωτικά συμφέροντα και όχι από τις ανάγκες της κοινωνίας, μιας γνώσης τελικώς στείρας και αναποτελεσματικής

Προκειμένου λοιπόν όταν ανοίξει το Πανεπιστήμιο να έχουμε ένα αξιοπρεπές περιβάλλον φοίτησης, αυτό που δικαιούμαστε άλλωστε ύστερα από τόσους κόπους για να εισέλθουμε σε αυτό, το πανεπιστήμιο προς το παρόν θα παραμένει κλειστό. Και θα παραμένει κλειστό όχι για να εξυπηρετηθεί μια συντεχνία αλλά γιατί το υπουργείο του στερεί όσα στοιχεία είναι ζωτικά για τη λειτουργία του. Τους διοικητικούς, τους καθηγητές, τους φοιτητές και τις φοιτήτριές του. Και ας μην ξεχνάμε:

Το μάθημα αρχίζει με «Α»:

Αντίσταση,  Αλληλεγγύη,  Αξιοπρέπεια

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s