Το σύμπλεγμα ΔΑΠ – Φορτσάκης

Θεόδωρος Π. Φορτσάκης (aka “Ο Ιππότης”)

Πρόκειται για τον γνωστό και μη εξαιρετέο καθηγητή φορολογικού δικαίου και πρόεδρο του Τμήματος Νομικής Αθηνών. Όσον αφορά το βιογραφικό του, ο κ. Φορτσάκης οργανώθηκε ήδη από τα φοιτητικά του χρόνια στην ΝΔ, μέσω της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, γεγονός για το οποίο προφανώς υπερηφανεύεται, αφού ποτέ δε ξεχνάει να το αναφέρει στις “εκδηλώσεις” και τις “ημερίδες” της αγαπημένης του ΔΑΠ Νομικής, από τις οποίες ποτέ δεν λείπει. Στον πρόσφατο ανασχηματισμό της νεοφιλελεύθερης, μνημονιακής κυβέρνησης ΝΔΠΑΣΟΚ, το όνομά του ακουγόταν πολύ έντονα ως ενός από τους υποψηφίους για το Υπουργείο Δικαιοσύνης (οι κυβερνητικές εφημερίδες μάλιστα τον αποκαλούσαν “Ιππότη”). Δυστυχώς για τη καριέρα του, τελικά ο κ. Φορτσάκης δε πήρε υπουργικό θώκο. Η ΝΔ όμως του επιφύλαξε μια θέση στο Εποπτικό Συμβούλιο για το στήσιμο της ΝΕΡΙΤ, του τηλεοπτικού φορέα που θα πάρει τη θέση της εν μία νυκτί καταργηθείσας ΕΡΤ. Έτσι, ο κ. Φορτσάκης κατάφερε να βάλει την υπογραφή του και στο μεγαλύτερο σκάνδαλο κυβερνητικής αυθαιρεσίας που συνέβη στη χώρα τα τελευταία 40 χρόνια. Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την ιδιωτική του δικηγορική  εταιρεία.

Σημαντικότερο όμως είναι να εστιάσουμε στη συμπεριφορά και τις πρακτικές που έχει υιοθετήσει ο κ. Φορτσάκης όλα αυτά τα χρόνια ως πρόεδρος του Τμήματος Νομικής απέναντι στο φοιτητικό μας σύλλογο. Στο παρελθόν, ο κ. Φορτσάκης αρνούνταν πεισματικά να ασχοληθεί με τα καθήκοντά του ως Προέδρου και έτσι ποτέ δεν εμφανιζόταν στις διαδικασίες του Τμήματος, πόσο μάλλον σε περιπτώσεις όπου οι φοιτητές ζητούσαν συναντήσεις μαζί του για να του μεταφέρουν συντεταγμένα τα αιτήματά τους. Επιπρόσθετα, σε αγαστή πάντα συνεργασία με τον Κοσμήτορα της ΝΟΠΕ  κ. Τσινιζιζέλη και την ΓΑΔΑ, επέβαλε πραξικοπηματικά lock out στη σχολή σε περιόδους που ο ίδιος έκρινε ότι ήταν επικίνδυνο το κτήριο να είναι ανοικτό. Όντας πάντα πολέμιος των οργάνων, διαδικασιών και αποφάσεων του  Φοιτητικού Συλλόγου αυθεντικό τέκνο άλλωστε της ΔΑΠΝΔΦΚ Νομικής με χαρά δέχτηκε τον νόμο Διαμαντοπούλου/Αρβανιτόπουλου και το Σχέδιο Αθηνά που αποδυνάμωναν τους Φοιτητικού Συλλόγους των ελληνικών Πανεπιστημίων και εξαφάνιζαν τον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα αυτού.

Όπως ήταν αναμενόμενο, στο ζήτημα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων και στην επακόλουθη τρίμηνη απεργιακή τους κινητοποίηση, ο κ. Φορτσάκης τάχθηκε με τη πλευρά του Υπουργείου. Ήδη από τις πρώτες εβδομάδες της απεργίας έσπευδε να βγάζει από τα καθεστωτικά τηλεοπτικά παράθυρα αυθαίρετες ανακοινώσεις, κόντρα στις αποφάσεις του Φ.Σ Νομικής και της Γ.Σ των διοικητικών υπαλλήλων. Δε περιμέναμε βέβαια από έναν βολεμένο, κυβερνητικό πολυθεσήτη να δείξει αλληλεγγύη σε ένα εργασιακό κλάδο που οργανώνεται και μέσα από τις συλλογικές, δημοκρατικές του διαδικασίες αποφασίζει να προβεί σε μια τόσο δυναμική απεργιακή κινητοποίηση με στόχο την αποτροπή της υποβάθμισης του δημόσιου δωρεάν Πανεπιστημίου και της ζωής των μελών του. Ο κ. Φορτσάκης ξαναχτύπησε την Παρασκευή το βράδυ, οπότε και έβγαλε ενυπόγραφη ανακοίνωση από την επίσημη ιστοσελίδα της σχολής, ανακοινώνοντας, κόντρα στην απόφαση των διοικητικών για απεργία και στην απόφαση του Συλλόγου για κατάληψη, ότι τη  Δευτέρα η σχολή θα αρχίσει τα μαθήματα. Η κίνηση του αυτή μάλιστα  συνδυάστηκε και με την προβοκατόρικη κινητοποίηση που ετοιμάζει η ΔΑΠ Νομικής για αύριο, γεγονός που αποδεικνύει πως και τα δύο υποκείμενα, Φορτσάκης και ΔΑΠ, πήραν αυστηρές εντολές απ το κομματικό τους φορέα. Στη περίπτωσή τους δε μπορούμε να μιλήσουμε για αντανακλαστικά ατομικού δρόμου και κοινωνικού κανιβαλισμού. Πρόκειται ξεκάθαρα για την ικανοποίηση των συμφερόντων των επιχειρήσεων ιδιωτικής εκπαίδευσης που εκπροσωπεί και εξυπηρετεί κεντρικά η ΝΔ.

 ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Νομικής 

Η ταυτότητα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ είναι γνωστή σε κάθε φοιτητή που έχει περάσει έστω και ένα εξάμηνο στο ελληνικό Πανεπιστήμιο. Πρόκειται για τη καθεστωτική φοιτητική παράταξη της ΝΔ και της ΟΝΝΕΔ. Το συγκεκριμένο μόρφωμα ποτέ δεν αναλώνεται στο να κάνει πραγματική πολιτική μέσα στους Συλλόγους, καθώς υπηρετεί τη κυρίαρχη τάξη πραγμάτων, αφού άλλωστε ο κομματικός της φορέας έχει διαμορφώσει την υπάρχουσα κατάσταση στα Πανεπιστήμια. Αντίθετα, αρκείται στη διοργάνωση των γνωστών της πάρτυ, στηρίζοντας το πολιτιστικό πρόταγμα του “απολίτικου”, καλοπερασάκια, επίδοξου golden boy νομικάριου μέσω του οποίου προσεγγίζει πάντα και καινούριο κόσμο για την οργάνωσή της. Υποστηρίζει ακράδαντα πως οι φοιτητικοί σύλλογοι δεν πρέπει να λειτουργούν αυτόνομα ούτε και να έχουν όργανα και διαδικασίες, αφού τις αποφάσεις για τα Πανεπιστήμια πρέπει να τις παίρνει συγκεντρωτικά το εκάστοτε Υπουργείο. Οι προνομιακές σχέσεις με το μεγαλύτερο μέρος των καθηγητών της Νομικής είναι βεβαίως δεδομένες. Τα τελευταία δύο χρόνια η ΔΑΠ έχει στηρίξει έμπρακτα με τη καμπάνια της όλες τις αντιδραστικές “μεταρρυθμίσεις” με τις οποίες η ΝΔ επιχειρεί να ξεπουλήσει τα επιστημονικά αντικείμενα που καλύπτει το δημόσιο δωρεάν ελληνικό Πανεπιστήμιο στην ιδιωτική εκπαίδευση (νόμος Διαμαντοπούλου/Αρβανιτόπουλου, σχέδιο Αθηνά, διαθεσιμότητα διοικητικών υπαλλήλων).

Συγκεκριμένα, όλους αυτούς του τρείς μήνες, η ΔΑΠ προσπάθησε με μεγάλη ένταση να καλλιεργήσει στους φοιτητές αντανακλαστικά ζούγκλας έτσι ώστε να τους στρέψει ενάντια στον απεργιακό αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων. Προέβει ακόμα και σε προβοκατόρικους ακτιβισμούς (συγκέντρωση στα προπύλαια) έτσι ώστε, σε συνεργασία βέβαια με τα καθεστωτικά ΜΜΕ, να στρέψει τη κοινή γνώμη ενάντια στους διοικητικούς υπαλλήλους και να πείσει ότι η απεργία τους γίνεται μόνο για την εξυπηρέτηση των στενών τους συντεχνιακών συμφερόντων. Είναι προφανές πως η ΝΔ, αδυνατώντας να σπάσει την αντίσταση των απεργών, έχει κινητοποιήσει όλες της τις δυνάμεις  στην υπόθεση της δυσφήμισης στη κοινωνία του αγώνα και των προθέσεών τους.

Η ΔΑΠ Νομικής σήμερα κάνει κινητοποίηση με την οποία καλεί τους φοιτητές της σχολής να προσέλθουν κανονικά στα αμφιθέατρα το πρωί και έπειτα να συμμετάσχουν στη Γ.Σ. του Συλλόγου το μεσημέρι για να ψηφίσουν κατά του Ενιαίου Αγωνιστικού Πλαισίου, κατά της στήριξης στην απεργία των διοικητικών υπαλλήλων. Είναι τουλάχιστον αναξιοπρεπές και εκνευριστικό από μέρους του συγκεκριμένου μορφώματος να προσπαθεί να στρέψει με κάθε τρόπο το φοιτητικό σώμα ενάντια στον κλάδο των διοικητικών υπαλλήλων για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του κομματικού της φορέα , καλώντας μάλιστα στην ίδια τη Γενική Συνέλευση που συστηματικά υπονομεύει και υποσκάπτει.

Ως  ΑρΕν Νομικής καλούμε το Φοιτητικό Σύλλογο να περιφρουρήσει την απόφαση της τελευταίας Συνέλευσής του για κατειλημμένη σχολή και να προσέλθει το μεσημέρι στη νέα Γενική Συνέλευση για να λάβει απόφαση στη κατεύθυνση στήριξης του αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων.

Κόντρα στη λογική κάθε Φορτσάκη και κάθε ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, αντιτάσσουμε τη λογική του Πανεπιστημίου των αναγκών μας.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s