Περί κυλικείου ο λόγος…

Τον τελευταίο χρόνο, τα αυτοδιαχειριζόμενα κυλικεία που έχουν στηθεί στις σχολές της Αθήνας αποτελούν πλέον έναν κοινωνικό χώρο συνάντησης και συναναστροφής, ένα χώρο πολιτικοποίησης και έκφρασης παντός είδους ανησυχίας. Φοιτητές και φοιτήτριες μαθαίνουν από πρώτο χέρι την έννοια της αυτοδιαχείρισης, της αυτονομίας και της αλληλεγγύης, είτε συμμετέχοντας ενεργά είτε πίνοντας απλά έναν καφέ. Δυστυχώς όμως δεν είναι όλα ρόδινα, καθώς το συγκεκριμένο εγχείρημα ήρθε αντιμέτωπο με την εχθρική στάση πολλών που φοβήθηκαν τη δυναμική του. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της ΑΣΟΕΕ. Αλλά ας πάρουμε τα γεγονότα με τη σειρά.

Η πρυτανεία της ΑΣΟΕΕ αποφάσισε να μετατρέψει το χώρο του κυλικείου σε αίθουσα. Οι φοιτητές αντέδρασαν με κατάληψη της νέας αίθουσας Υ, στοχεύοντας στη δημιουργία ενός νέου κοινωνικού χώρου. Οι πρυτανικές αρχές απάντησαν με απειλές για ποινικές και πειθαρχικές διώξεις των συμμετεχόντων στο εγχείρημα. Να σημειώσουμε ότι επικαλούνται έλλειψη αιθουσών για να κλείσει βιαίως το κυλικείο, τη στιγμή που η αίθουσα Π προορίζεται για τη δημιουργία giftshop.

Οι κινήσεις αυτές δεν είναι βέβαια τυχαίες. Το κυλικείο λειτούργησε ως μέσο που ώθησε τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να κατανοήσουν τη σημασία της αυτοοργάνωσης και να γίνουν κομμάτια αυτής της διαδικασίας. Συνειδητοποίησαν ότι μπορούν συλλογικά να δημιουργήσουν, χωρίς την επέμβαση και τη »συμβολή» κανενός πρύτανη. Αυτό το ρεύμα είναι που φοβίζει και είχε σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο του κυλικείου από την πρυτανεία και την εξαπόλυση απειλών για ποινικές διώξεις ως επίδειξης ισχύος που στόχο έχουν τον εκφοβισμό και την παύση κάθε δημιουργικής διαδικασίας. Προφανώς ο πρύτανης λησμονά, όταν αποκαλεί το πανεπιστήμιο »To πανεπιστήμιό μου», ότι δεν του ανήκει. Ξεχνά ότι το πανεπιστήμιο είναι χώρος δημόσιος που ανήκει στους φοιτητές και όχι χώρος επώασης του νεοφιλελευθερισμού, όπως θέλουν να το μεταμορφώσουν. Τρομάζει το γεγονός ότι οι φοιτητές έκαναν πράξη την οργάνωση από τα κάτω και την αυτονομία. Τρομάζει το γεγονός ότι προτίμησαν το αυτοδιαχειριζόμενο κυλικείο της σχολής τους αντί των ιδιωτικών καφετεριών της γύρω περιοχής. Το κυλικείο της ΑΣΟΕΕ μάλλον χάλασε τη σούπα της ΠΑΣΠ-ΔΑΠ, όταν άρχισε να μοιράζει σημειώσεις, οι οποίες αποτελούν μέσο ψηφοθηρίας των εν λόγω παρατάξεων.

Οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να προστατεύσουμε το εγχείρημά απέναντι σε κάθε είδους καταστολή που στόχο έχει να μας πτοήσει. Οφείλουμε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε και να πραγματώνουμε την οργάνωση από τα κάτω και να αντιστεκόμαστε σε κάθε επίθεση κατά των αυτοδιαχειριζόμενων χώρων. Εκφράζουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας στο Αυτοδιαχειριζόμενο Κυλικείο ΑΣΟΕΕ.

Image

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s