Γιατί οι συνελεύσεις του συλλόγου ή θα είναι δημοκρατικές, ή δεν θα είναι τίποτα…

Αποτελεί κοινό τόπο το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια η Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού μας Συλλόγου απομαζικοποιείται με όρους γεωμετρικής προόδου. Αυτό όμως που δεν είναι κοινά παραδεκτό είναι οι αιτίες που οδηγούν τους φοιτητές στο να αδιαφορούν για τη διαδικασία αυτή. Ως Αριστερή Ενότητα, και έχοντας απολογήσει το φαινόμενο ήδη απ τις συνελεύσεις των καταλήψεων του 2011, θεωρούμε ότι υπάρχουν κάποιες ελλείψεις στο λειτουργικό-οργανωτικό κομμάτι των Γενικών Συνελεύσεων, που θεωρούμε ότι πλέον έχει έρθει η ώρα να επιλυθούν.

 

Οι συνελεύσεις του συλλόγου συχνά έχουν την μορφή «τηλεοπτικών παραθύρων» με αντιπαράθεση (ερωτήσεις, απαντήσεις, ερωταπαντήσεις που διαρκούν για πάντα) ανάμεσα στις δυνάμεις που εκπροσωπούνται στον σύλλογο ξεχνώντας πολλές φορές το διακύβευμα και αποθαρρύνοντας  ανένταχτους φοιτητές να τοποθετηθούν. Επίσης οι τοποθετήσεις (όσο και παθιασμένες αν είναι) συνδικαλιστών-φωστήρων που αγγίζουν τα 30 με 40 λεπτά δεν πολιτικοποιούν την κουβέντα, αλλά αντίθετα αντί να αναδείξουν την αίτια του εκάστοτε προβλήματος αποπροσανατολίζουν τους μετέχοντες και ανάγουν την διαδικασία σε επίπεδα που μπορούν να παρακολουθήσουν μόνο οι «ειδικοί» του κινήματος και οι παλιές καραβάνες. Το σημαντικότερο, ωστόσο, που παρατηρούμε είναι ότι δεν υπάρχει καμία διαδικασία ενσωμάτωσης των αιτημάτων που μπορεί να προκύψουν από τοποθετήσεις ανένταχτων (τόσο σίγουρο είναι ότι κανείς δεν θα το τολμήσει) πράγμα το οποίο σημαίνει ότι η συνδιαμόρφωση, που είναι απαραίτητη έτσι όλοι και όλες να εγκαλούνται από την απόφαση της ΓΣ, δεν υπάρχει(!).

 

Ευτυχώς όμως όπου υπάρχει πρόβλημα μπορούμε να βρούμε και την λύση του. Το βασικό που πρέπει να επιδιώξουμε είναι όλο και περισσότερος κόσμος να ενδιαφέρεται για τις ΓΣ, ΟΧΙ όμως ως θεατής-ακροατής-ψηφοφόρος αλλά ως ενεργό μέλος που θα επηρεάζει την απόφαση στο περιεχόμενο της και στον τρόπο λήψης της.

 

Απολογίζοντας και την χθεσινή συνέλευση των συναδέλφων/ισσών από το πρώτο έτος αρχικά μας βάζει σε μια διαδικασία να σκεφτούμε πώς στα ζητήματα που τίθενται σε κάθε ΓΣ θα τοποθετηθεί όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος με διάθεση να καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις. Αν λοιπόν οι συνελεύσεις των ετών λειτουργούσαν με γνωμοδοτικό χαρακτήρα ως προς την Γενική Συνέλευση και πρότειναν τα συμπεράσματα από τις διαδικασίες τους στην ΓΣ συνδιαμορφώνοντας ταυτόχρονα και με τις υπόλοιπες προτάσεις, τότε θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για παραγωγή πολιτικής και λόγου από τα κάτω. Επίσης με την ύπαρξη θεματικών ομάδων εργασίας οι οποίες θα είχαν ορισμένο έργο έρευνας και επεξεργασίας που θα κατατίθονταν σε κάθε ΓΣ (πχ πόσοι φοιτητές χρειάζεται να μείνουν σε εστία αλλά οι εγκαταστάσεις δεν φτάνουν, η εργολαβία της σίτησης, το εργασιακό καθεστώς των καθαριστριών κτλ), η συζήτηση θα πατούσε πάνω σε πραγματικά στοιχεία και όχι στην ορισμένη υποκειμενική πραγματικότητα κάθε πολιτικής δύναμης και θα υπήρχαν και πάγιες δομές του ΦΣ που θα ασχολούνταν με τα φοιτητικά ζητήματα.

  

Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε πως απώτερος σκοπός όλου του Συλλόγου πρέπει να είναι ο περαιτέρω και ουσιαστικός εκδημοκρατισμός της Γενικής του Συνέλευσης. Ως Αρ.Εν. δεν θεωρούμε ότι η ΓΣ και κατ’ επέκταση και ο σύλλογος έχουν να φοβηθούν τίποτα με το να δοκιμαστούν νέες μορφές οργάνωσης τους. Στις πλατείες το 2011, σε αυτές τις μεγαλειώδεις συνελεύσεις που παρακολουθούσαν 5.000 άνθρωποι, συμμετείχαν σε αυτές είτε μιλώντας, είτε σε ομάδες εργασίας και θεματικές συζητήσεις. Μέσω αυτών των πρωτόγνωρων κινητοποιήσεων, το νέο νίκησε τις πατροπαράδοτες και ιστορικά βαρυσήμαντες αγκυλώσεις και διαδικασίες και βρήκε τρόπους έκφρασης πιο δημοκρατικούς, λιγότερο χειραγωγήσιμους και σίγουρα πιο αποτελεσματικούς. Επειδή όμως στην σχολή μας έχουμε ήδη μια παγιωμένη κατάσταση και δεν θα φτιάξουμε κάτι από το μηδέν, ο εκδημοκρατισμός αυτός περνάει μέσα απ την δημιουργία μιας οργανωμένης διαδικασίας.

 

Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε κατ’ αρχήν τα εξής μέτρα:

·     Ορισμός προεδρείου στην αρχή κάθε Γενικής  Συνέλευσης. Το προεδρείο θα αποτελείται από 5 άτομα τα οποία θα ορίζονται με κλήρωση. Υποψηφιότητα για συμμετοχή στο προεδρείο μπορεί να θέτει κάθε φοιτητής του τμήματος Νομικής που βρίσκεται στη Συνέλευση την ώρα της κλήρωσης. Οι οργανωμένες πολιτικές δυνάμεις μπορούν να θέτουν από έναν υποψήφιο έκαστη.

·     Πρακτικά που κρατά το Προεδρείο, και στα οποία καταγράφεται η σειρά ομιλητών και τυχόν παρατηρήσεις επί της διαδικασίας.

·     Κατάρτιση καταλόγου ομιλητών στην αρχή κάθε Γενικής Συνέλευσης, μετά τον ορισμό του προεδρείου. Η σειρά των ομιλητών θα ορίζεται με κλήρωση που θα διενεργεί το προεδρείο. Εάν κάποιος επιθυμεί να τοποθετηθεί αλλά δεν ήταν παρών στην κλήρωση, θα τοποθετείται στον κατάλογο ως  εμβόλιμος  μετά απ τον ομιλητή που είναι στο βήμα τη στιγμή που αυτός δηλώνεται. Ο κατάλογος θα κλείνει πριν την προτελευταία τοποθέτηση από εκείνες που καθορίστηκαν στην αρχή, με την κλήρωση.

·     Δεκάλεπτες τοποθετήσεις. Τον χρόνο των τοποθετήσεων θα ελέγχει το προεδρείο. Μετά από κάθε τοποθέτηση θα μπορούν να γίνονται  ερωτήσεις και να δίνονται απαντήσεις σε χρόνο μικρότερο απ αυτόν των τοποθετήσεων.

·     Οι πόρτες του αμφιθεάτρου να κλείνουν πριν την προτελευταία τοποθέτηση.

·     Κατάθεση-ανάγνωση των πλαισίων μετά την τελευταία τοποθέτηση. Κάθε φοιτητής μπορεί να καταθέτει πλαίσιο απόφασης το οποίο μπορεί να έχει όποια μορφή επιλέξει ο ίδιος (μόνο προτάσεις, ψηφίσματα)

·     Η ύπαρξη απαρτίας μπορεί να διαπιστώνεται είτε πριν την ανάγνωση των πλαισίων είτε κατά της ψηφοφορίας επί των πλαισίων.

 

Θεωρούμε σκόπιμο να συγκληθούν συνελεύσεις έτους όπου θα καταγράφονται τα προβλήματα-αιτήματα κάθε έτους και θα προσανατολίζονται στη διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης του Φ.Σ στην οποία θα συζητιούνται τα ζητήματα αυτά και θα παίρνονται συλλογικές αποφάσεις.

Προφανώς οι προτάσεις αυτές δεν καλύπτουν όλο το φάσμα των προβληματικών αλλά αποτελούν μια βάση έτσι ώστε να μπορεί να ξεκινήσει ένας γόνιμος διάλογος για την δομή της ΓΣ μας.

Έχουμε πίστη στην κοινωνική εφευρετικότητα και στον κοινωνικό πειραματισμό!

 

                  Image                                                                                                                       

 

 

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s