Πλαίσιο Αριστερής Ενότητας Νομικής (13/3/2014)

 

Αντί προλόγου/πολιτική συγκυρία/μπλα μπλα.

Θα θέλαμε πάρα πολύ να γράψουμε μια πρωτότυπη πολιτική ανάλυση στην αρχή, αλλά έχουμε εξαντλήσει το θέμα σε κείμενο για την Ουκρανία (με καλύτερη παρουσίαση των γεγονότων απ’ ότι σε μια παράγραφο), με κείμενο για την απεργία της ΑΔΕΔΥ (εξαιρετικό, έμπνευση μόνο), και με καθημερινά κείμενα παρέμβασης. Και για να μην κουράζουμε και εμάς και όποιον εν τέλει το διαβάσει, σας παραπέμπουμε στο blog μας arenilegal.wordpress.com.

Το νέο πανεπιστήμιο.

Πρότυποι εσωτερικοί κανονισμοί, κώδικας νέων δικηγόρων, νέοι οργανισμοί, εξωτερικές αξιολογήσεις, σχέδιο «Αθηνά», νόμος Διαμαντοπούλου – Αρβανιτόπουλου, Μπολόνια. Όλα αυτά τα νομοθετήματα αν και μπορεί να φαίνονται ότι το μόνο που τα συνδέει είναι η αναφορά τους στην παιδεία και βασικά στην τριτοβάθμια, η βασική τους ομοιότητα είναι ο στόχος τους, η ΤΕΛΟΛΟΓΙΚΗ τους ερμηνεία. Ο τρόπος που θέλουν να απορρυθμίσουν την παιδεία βασίζεται στην εξής φράση «πανεπιστήμιο της αγοράς» τόσο στον τρόπο που θα λειτουργεί όσο και στην γνώση που να μεταδίδει. Δηλαδή. Οι γενικές γνώσεις που θα δίνονται στον φοιτητή (για την νομική συγκεκριμένα) και η βίαιη ειδίκευση του μετά σε έναν τομέα μόνο της σχολής μεταφράζονται στην αγορά εργασίας ως τα ελάχιστα δυνατά επαγγελματικά δικαιώματα, την χειρότερη αναλογία μισθού – ωρών εργασίας (συνηθέστερο το 10 ώρες για 400 ευρώ), η επαγγελματική ανασφάλεια χωρίς ημερομηνία λήξης. Πιστωτικές μονάδες και απειλή διαγραφών σημαίνει ότι η σχολή γίνεται πια ένα κέντρο κατάρτισης εντατικοποιημένο τόσο ώστε ως πλήρως αποστειρωμένος χώρος καμία διεκδίκηση δεν θα έχει νόημα ή αποτέλεσμα. Οι απολύσεις διοικητικών, θυρωρών, καθαριστριών παρόλο που απαιτούνται για να λειτουργούν τα ιδρύματα σημαίνει εργολαβίες μηχανογραφίας, φύλαξης και καθαρισμού, ακριβώς όπως στην σίτιση, μακριά από τις ανάγκες μας, μόνο για τα κέρδη τους.

Χωρίς μέριμνα:

Τα τελευταία χρόνια είδαμε τις εστίες να κλείνουν την μια μετά την άλλη, φοιτητές να μην μπορούν να σπουδάσουν μακριά από το σπίτι τους λόγω ανυπαρξίας δωματίων και πλέον βλέπουμε και κόσμο να βρίσκεται στον δρόμο καθώς εν μία νυκτί βρέθηκαν χωρίς στέγη. Ταυτόχρονα, η σίτιση έχει μετατραπεί από καθολικό αγαθό σε προνόμιο με αυστηρά οικονομικά κριτήρια, μέτρο που φαίνεται να αδιαφορεί για την αβεβαιότητα στο εργασιακό καθεστώς των περισσότερων εργαζομένων. Δηλαδή όχι μόνο σπουδάζουμε για να βγούμε στην αγορά εργασίας αλλά το κόστος σπουδών μας ολοένα και αυξάνεται.

Χωρίς συγγράμματα:

Κάθε χρόνο τα συγγράμματα μειώνονται με γεωμετρική πρόοδο και πλέον αφορούν μόνο το βασικό βιβλίο χωρίς πρακτικά και κώδικες που είναι αναγκαία ειδικά στην σχολή μας έτσι ώστε να μην εγκλωβιστεί το αντικείμενο σπουδών σε μια στείρα παπαγαλία. Επιθυμώντας να εξυπηρετηθεί το οικονομικό ισοζύγιο του Σάκουλλα και των υποκαταστημάτων του περισσότερο από τις ακαδημαϊκές ανάγκες της φοιτητικής κοινότητας, αν και ως Αρ.Εν. έχουμε καταθέσει επανειλημμένα το αίτημα για Τυπογραφείο ΕΚΠΑ, η διοίκηση επιλέγει να το αγνοήσει περικόπτοντας τόμους και σελίδες από τα βιβλία μας, μετατρέποντας τα σε χαρτονομίσματα για τις επιχειρήσεις.

Χωρίς φοιτητές:

Τελεσίγραφο έστειλε το υπ. Παιδείας για να επισπευτούν οι διαγραφές των αιώνιων φοιτητών (οι οποίοι έχουν εγγραφεί από το 2006 και πριν). Συνολικός αριθμός 180.000 άνθρωποι. Κόστος για το παν/στήμιο 0 ευρώ. Δεν δικαιούνται συγγράμματα, ούτε πάσο, ούτε κάποιο άλλο κομμάτι της φοιτητικής μέριμνας. Ταυτόχρονα όμως στενεύει ο κλοιός για αυτούς που βρίσκονται στο καθεστώς 2ν και ν+2 χρόνια, καθώς πολλοί εργάζονται για να βγάλουν τα προς το ζην ή έχουν μετακομίσει στην πόλη τους και έρχονται μόνο για εξεταστικές λόγω οικονομικών δυσχερειών και ειδικά για την σχολή μας ενώ δυσκολεύουν συστηματικά τα θέματα των εξεταστικών με αποτέλεσμα κάθε μάθημα να αναγκάζεσαι να το δίνεις παραπάνω από μια φορά. ΑΝΤΙΘΕΤΑ, οικογένεια Μητσοτάκη. 3 πολιτικές καριέρες. Κόστος ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ στην πλάτη ολόκληρης της κοινωνίας… just saying…

Λίγα λόγια για το αντιφασιστικό κίνημα.

Με αφορμή την πορεία στις 22/3, το αντιφασιστικό δεκαήμερο παραστατικών εκδηλώσεων του θεάτρου Εμπρός που ξεκινάει σήμερα (13/3) και το πανευρωπαϊκό αντιφασιστικό 3ήμερο 11-13/4, γίνεται όλο και πιο φανερό ότι εστίες του αντιφασιστικού αγώνα μπορούν και πρέπει να στηθούν σε κάθε σχολή και κάθε σύλλογο. Όχι για να είναι άλλο ένα πεδίο παρέμβασης των αριστερών και κινηματικών δυνάμεων αλλά γιατί πρέπει κάποια στιγμή να γίνει υπόθεση του καθενός και της καθεμίας μας. Με προβολές, εκδηλώσεις, συναυλίες, διοργάνωση δικτύου νομικής υποστήριξης μεταναστών ήρθε η ώρα να πάρουμε θέση. Συλλογικά, αυτοοργανωμένα, αμεσοδημοκρατικά.

ΔΕΝ ξεχνάμε – ΔΕΝ συγχωρούμε


Την Τρίτη11/3 ο δεκαπεντάχρονος Μπερκίν Ελβάν, το τελευταίο θύμα της δολοφονικής βίας με την οποία το τουρκικό κράτος αντιμετώπισε την εξέγερση του περασμένου Ιουνίου, έχασε τη μάχη έπειτα από εννέα μήνες σε κώμα. Ο Ελβάν είχε μόλις βγει από το σπίτι για να πάρει ψωμί, όταν ένας αστυνομικός του έριξε δακρυγόνο με ευθεία βολή στοχεύοντας στο κεφάλι. Εννέα μήνες μετά τα οδοφράγματα στήνονται για ακόμα μια φορά στις πόλεις της Τουρκίας και ο κόσμος διαδηλώνει, συγκρούεται, αντιστέκεται και εξεγείρεται ενάντια στο κράτος το οποίο δολοφονεί το μέλλον της κοινωνίας, για το οποίο αποκαλύπτεται μέρα με την μέρα η διαφθορά του και η διαπλοκή του, απέναντι στο οποίο χτίζεται ο νέος κόσμος της αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας, των «από κάτω».

Αποφασίζουμε:

· Συμμετοχή του ΦΣ στις κινητοποιήσεις που θα προκηρυχτούν ενόψει της 48ώρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ την επόμενη βδομάδα.
· Καμία διαγραφή φοιτητή/τριας από την σχολή του/ης. Άμεση κινητοποίηση του συλλόγου.
· Αλληλεγγύη στο Αυτοδιαχειριζόμενο Κυλικείο της ΦΛΣ, καμία σκέψη για σφράγισμά του.
· Συμμετοχή του συλλόγου στην αντιφασιστική πορεία στις 22/3
· Κάτω τα χέρια από το πανεπιστημιακό άσυλο στην ΑΣΟΕΕ.

 

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s