ΘΑ ΨΗΦΙΖΕΣ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΣΕ ΦΑΚΕΛΩΝΕΙ;

 

Χθες Τρίτη 5/5, και ενόψει των φοιτητικών εκλογών της Τετάρτης 7/5, έλαβε χώρα το προεκλογικό Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου Νομικής που λειτουργεί ως Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (Κ.ΕΦ.Ε.) και αναλαμβάνει τη διοργάνωση των εκλογών. Στην Κ.ΕΦ.Ε, λοιπόν, ήρθαμε για ακόμα μια φορά αντιμέτωποι/ες με τη “δύναμη ευθύνης” του συλλόγου, τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, σχετικά με το ζήτημα της καταστροφής ή όχι, μετά το πέρας των εκλογών, των εκλογικών καταλόγων με τα ονόματα των μελών του φοιτητικού συλλόγου.

Στους καταλόγους αυτούς αναγράφονται τα ονόματα των εγγεγραμμένων στο ΦΣ νομικής και σημειώνεται ποιος έχει ψηφίσει και ποιος όχι. Δεύτερο αντίστοιχο πρακτικό με τα ονόματα των ψηφισάντων κρατείται σε τετράδιο για διασταύρωση του αριθμού τους μετά το κλείσιμο της κάλπης. Παραδοσιακά υπεύθυνη για τους εκλογικούς καταλόγους είναι η ΔΑΠ ενώ η Αριστερή Ενότητα για τα τετράδια. Πάγια θέση της Αριστερής Ενότητας, με την οποία συμφωνούν και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις-μέλη της ΚΕΦΕ, εκτός της ΔΑΠ, είναι πως τόσο τα τετράδια όσο και οι εκλογικοί κατάλογοι πρέπει να καταστρέφονται μετά το τέλος της καταμέτρησης, προκειμένου να διασφαλίζεται ο ελεύθερος χαρακτήρας διεξαγωγής των φοιτητικών εκλογών. Διαφορετικά, εκείνος που κρατά τους καταλόγους, δηλαδή η ΔΑΠ, γνωρίζει ποιος ψήφισε και ποιος όχι, με άλλα λόγια φακελώνει τους φοιτητές. Βλέπουμε λοιπόν πως για την άρνηση της ΔΑΠ να καταστρέφονται οι κατάλογοι “υπάρχει λογος”….

Και ο λόγος είναι πως η ΔΑΠ, γνωρίζοντας τα ονόματα των ψηφισάντων, μπορεί να συνεχίσει τη λογική της πίεσης σε βάρος όσων θεωρεί πως δεν την στήριξαν αλλά και τη λογική των λεγόμενων “τραίνων” στερώντας από τα μέλη του φοιτητικού σώματος τη δυνατότητα να ψηφίζουν ελεύθερα, χωρίς συνέπειες. Στο δε φοιτητικό σύλλογο στερεί το αποτέλεσμα μιας ελεύθερης, δημοκρατικής διαδικασίας δίνοντάς της το χαρακτήρα κινητοποίησης μηχανισμών. Μπορεί να συνεχίσει στην ίδια λογική που αντιμετωπίζει το φοιτητικό σώμα σαν κοπάδι που κινητοποιείται μία φορά το χρόνο για να ανανεώσει το χρίσμα στη “δύναμη ευθύνης” ενώ όλο τον υπόλοιπο καιρό στοχεύει στην απονέκρωση των συλλογικών διαδικασιών. Μια λογική βάσει της οποίας στο παρελθόν κατέστρεφε παραβάν και έφερνε μπράβους κατά τη διάρκεια των καταμετρήσεων, όπως στις περσινές εκλογές στο φοιτητικό σύλλογο Πολιτικού, προκειμένου να εξασφαλίσει, με τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών, την εφαρμογή των κυβερνητικών πολιτικών διάλυσης του δημοσίου δωρεάν πανεπιστημίου.

Η Κ.ΕΦ.Ε. ως όργανο που αποφασίζει με ομοφωνία αναγκάστηκε να δεχτεί τη θέση της ΔΑΠ συντάσσοντας επίσημο πρακτικό σχετικά με τη διαφωνία.

Μένει λοιπόν στους φοιτητές και τις φοιτήτριες να δείξουν με την ψήφο τους πως δεν ανέχονται τις λογικές φακελώματος και “προκαθορισμού” των αποτελεσμάτων των εκλογών, καταψηφίζοντας τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και τις πρακτικές της και δείχνοντας, με την ενεργό συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία, την αντίθεσή τους στην εκφύλιση των συλλογικών διαδικασιών.

Ψηφίζουμε όπως ονειρευόμαστε

Ελεύθερα

Συμμετέχουμε στις εκλογές της Τετάρτης 7 Μαΐου 

Στηρίζουμε-ψηφίζουμε

285751_172285596235781_1367531476_n (1)

 

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s