ίσως να φταίει που δεν είμαι ΚΚΕ…

Ως απάντηση σε ανακοίνωσης της νέας κοσμήτορος της σχολής Καλλινίκου σχετικά με τη διενέργεια εκλογών για ανάδειξη ενός εκπροσώπου των φοιτητών με δικαίωμα παράστασης στις συνεδριάσεις της κοσμητείας(και φυσικά όχι ψήφου, καθώς η ανακοίνωση ευθυγραμμίζεται πλήρως με τα προβλεπόμενα στους νόμους Διαμαντοπούλου/Αρβανιτόπουλου καθώς και στον προς ψήφιση Οργανισμό) αποφασίσαμε ως Αριστερή Ενότητα Νομικής να προτείνουμε στο Διοικητικό Συμβούλιο του φοιτητικού συλλόγου, που είναι το μόνο αναγνωρισμένο εκλεγμένο όργανο των φοιτητών/τριών, κείμενο καταγγελίας της προαναφερθείσας ανακοίνωσης.

Το προτεινόμενο κείμενο είχε ως εξής

Στο φόντο της οικονομικής κατάρρευσης και της κοινωνικής εξαθλίωσης, η κυβέρνηση επιχειρεί με κάθε μέσο να συνεχίσει το σχέδιο της υποβάθμισης και διάλυσης του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Η ψήφιση των οργανισμών από τις συγκλήτους των πανεπιστημίων, που προωθείται το τελευταίο διάστημα είναι ένα κλασικό δείγμα των προθέσεων της κυρίαρχης τάξης.
Οι οργανισμοί ουσιαστικά αποτελούν έναν «μπούσουλα» για το πως θα δομείται η ζωή, η φοίτηση και η εργασία εντός του πανεπιστημίου. Πρόκειται για το μέσο εφαρμογής των νόμων Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ και των συμφερόντων της. Συγκεκριμένα η ψήφιση των οργανισμών θα επιφέρει διαγραφές φοιτητών και την επισημοποίηση της φοίτησης στα ν+2 έτη, πειθαρχικά «για κάθε παρακώλυση της ακαδημαϊκής λειτουργίας», δημιουργία προγραμμάτων σπουδών με αλυσίδες μαθημάτων και πιστωτικές μονάδες θέτοντας τις βάσεις για τη διάσπαση πτυχίων και τη δημιουργία ατομικών προγραμμάτων σπουδών, δίδακτρα στα μεταπτυχιακά προγράμματα και γενικότερα επιχειρηματικοποίηση του πανεπιστημίου, καθώς τα προγράμματα σπουδών του θα πρέπει να είναι εναρμονισμένα πλήρως με τις ανάγκες της αγοράς και όχι με τις ανάγκες του φοιτητή.
Κύριο μέλημά τους είναι αυτά τα καταστροφικά νομοθετήματα και μέτρα για το πανεπιστήμιο, να αποτελέσουν «βούληση» της ίδιας της πανεπιστημιακής κοινότητας μέσω της υιοθέτησης ενός νέου μοντέλου φοίτησης και εργασίας στο πανεπιστήμιο, από κάποιους «κατάλληλους εκπροσώπους» της. Σε αυτή τη βάση εδράζεται και η ανακοίνωση της κοσμητείας της σχολής μας σύμφωνα με την οποία «Καλούνται οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές της Νομικής Σχολής να εκλέξουν τον εκπρόσωπό τους στην Κοσμητεία». Πρόκειται για ένα προκλητικό κάλεσμα απέναντι στο φοιτητικό σύλλογο της νομικής, που σε πολλές περιπτώσεις έχει αποδείξει τα κινηματικά του αντανακλαστικά. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε η εκπροσώπησή του φοιτητικού συλλόγου στα όργανα της σχολής να γίνεται με όρους σχολικού δεκαπενταμελούς. Τα πανεπιστήμια αποτελούν ζωντανούς κοινωνικούς χώρους, αναπόσπαστο κομμάτι των οποίων αποτελεί η πολιτική. Όσο κι αν προσπαθούν να περιορίσουν την πολιτική στις σχολές, εντατικοποιώντας τα προγράμματα σπουδών, απολύοντας τους εργαζόμενους, μειώνοντας τις δαπάνες για την εκπαίδευση, περικόβοντας τις φοιτητικές παροχές και χτυπώντας το φοιτητικό συνδικαλισμό, το φοιτητικό κίνημα θα πρέπει να είναι απέναντί τους και να μη διαπραγματεύεται την καταστροφή του. Η ανακοίνωση της Καλλινίκου αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει και η κοσμητεία υλοποιεί.
Μπροστά σε αυτή την παράνοια κυβέρνησης και κοσμητείας, οφείλουμε να απαντήσουμε ξεκάθαρα ότι οι οργανισμοί είναι πλήρως απονομιμοποιημένοι από το φοιτητικό κίνημα. Δεν πρόκειται να δεχθούμε να αποτελέσουμε παρατηρητή στο έργο της διάλυσης της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης.
Γι αυτό το λόγο καλούμε όλους τους φοιτητές να εναντιωθούν στην πολιτική που επιβάλλεται και μας θέλει παθητικούς θεατές. Καλούμε όλους τους φοιτητές να μη συμμετάσχουν σε καμία διαδικασία εκλογής εκπροσώπου στην κοσμητεία, που θα νομιμοποιεί τη φίμωση των πολιτικών συλλογικοτήτων εντός του πανεπιστημίου και θα στρώνει το χαλί στην υλοποίηση της πιο σκληρής νεοφιλελεύθερης επίθεσης που έγινε ποτέ στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Καλούμε τους φοιτητές, τους εργαζόμενους και τους καθηγητές να βάλουμε φρένο στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης που επιβάλλουν ένα νέο πρότυπο πανεπιστημίου που θα είναι δούλος στις ανάγκες της αγοράς.

Προφανώς δεν περιμέναμε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ να προσυπογράψει το κείμενο αυτό, δεδομένης της υποστήριξης που παρέχει σε όλες τις νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών που διαλύουν το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστημίου, ακόμη κι αν για τους τύπους δηλώνει ενάντια σε αυτή τη μορφή εκλογών.

Εκείνο που περιμέναμε όμως είναι το προφανές. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις του συλλόγου που αυτοπροσδιορίζονται ως αριστερές να συμφωνούν τουλάχιστον στα βασικά του κειμένου που καταγγέλει την προκλητική ανακοίνωση της Κοσμητείας με την οποία παραβλέπονται πλήθος αποφάσεων γενικών συνελεύσεων του συλλόγου των τριών τελευταίων χρόνων που εκφράζουν την έλλειψη οποιασδήποτε νομιμοποίησης των νόμων Διαμαντοπούλου/Αρβανιτόπουλου. Αντ’ αυτού είδαμε τον εκπρόσωπο του ΜΑΣ να καθυστερεί τη διαδικασία διακόπτοντάς την κάθε τρεις και λίγο μιλώντας στο τηλέφωνο με τον Περισσό και ψάχνοντας εναγωνίως μέσα από γενικότητες αλλά και δικαιολογίες της τελευταίας στιγμής να μην υπογράψει το κείμενο, αρνούμενος όλες τις προτεινόμενες αλλαγές και αφήνοντας, τελικά, τον φοιτητικό σύλλογο ακάλυπτο απέναντι σε αυτούς που μηχανεύονται την ίδια την εξαφάνισή του.

Πέρα από τις απορίες που δημιουργεί η εν λόγω στάση για το πόσο εμμονικοί μπορεί να είναι κάποιοι άνθρωποι που στην έκφραση “καταστροφικά νομοθετήματα¨ βλέπουν προβολή της “κυβέρνησης της Αριστεράς”, αλλά και τις ανησυχίες που προκαλεί το ενδεχόμενο συνέχισης αυτής της πολιτικής εκ μέρους του ΜΑΣ για το μέλλον του συλλόγου, ειδικά στην παρούσα, δύσκολη συγκυρία, τονίζουμε πως δεν θα δεχτούμε κανέναν εκβιασμό και κανένα μπλοκάρισμα των προτάσεων της Αριστερής Ενότητας εξαιτίας των εμμονικών συνδρόμων εκείνων που κερδίζουν το αριστείο σε δογματισμό και σεχταρισμό.

CAM00474

Advertisements
This entry was posted in αποφάσεις Δ.Σ. and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s