ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΕΚΠΑ

Έπρεπε να περάσουν τρία χρόνια από την έναρξη της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης για να αντιληφθούν οι πρυτανικές αρχές και, κυρίως, ο πρώην πρόεδρος της Νομικής νυν πρύτανης του ΕΚΠΑ Θ. Φορτσάκης πως οι κυβερνητικές πολιτικές για το πανεπιστήμιο οδηγούν σε αδιέξοδο. Έπρεπε να περάσουν τρία χρόνια για να δηλώσουν πως το ΕΚΠΑ κινδυνεύει με αναστολή λειτουργίας αν συνεχιστεί η υποχρηματοδότηση και η εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας, ζητήματα τα οποία από την πρώτη στιγμή η Αριστερή Ενότητα αγωνίστηκε να αναδείξει και να αντιπαλέψει.

Η πηγή όλων αυτών των προβλημάτων δεν είναι άλλη από το γνωστό μας από το 2011 νόμο Διαμαντοπούλου/Αρβανιτόπουλου που προέβλεψε ένα σύνολο ρυθμίσεων που αλλάζουν ριζικά το πλαίσιο λειτουργίας του ελληνικού πανεπιστημίου. Μεταξύ άλλων προέβλεψε την ουσιαστική κατάργηση του αυτοδιοίκητου, με τη θέσπιση των Συμβουλίων Διοίκησης που στελεχώνονται και από εξωπανεπιστημιακά μέλη και που, όπως φάνηκε από την εκλογή του πρύτανη του ΑΠΘ διαδραματίζουν ένα ρόλο καθαρά πολιτικού ελέγχου της πανεπιστημιακής κοινότητας, την εισαγωγή πιστωτικών μονάδων που έχει ως αποτέλεσμα την αντικατάσταση του ενιαίου πτυχίου με εξατομικευμένους φακέλους προσόντων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα επαγγελματικά μας δικαιώματα στη συνέχεια, τον αποκλεισμό των φοιτητών/τριών από τη λήψη των αποφάσεων που τους αφορούν με την πρόβλεψη συμμετοχής ενός μόνο φοιτητή-εκτρώματος στα όργανα της “συνδιοίκησης”, την κατάργηση του ασύλου και την απαξίωση του πανεπιστημίου ως χώρο ελεύθερης διακίνησης ιδεών και κυρίως διεκδικήσεων και κοινωνικών αγώνων, την επιβολή του μέτρου της διαγραφής μετά τη συμπλήρωση ν+2 ετών σπουδών με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της φοιτητικής ζωής, καθώς και την είσοδο του ιδιωτικού κεφαλαίου στην ανώτατη εκπαίδευση μέσω της ανάθεσης των λειτουργιών του πανεπιστημίου σε ιδιωτικές εταιρείες. Τέλος, προβλέποντας την οικονομική αυτοτέλεια των πανεπιστημίων σε συνδυασμό με τον περιορισμό της κρατικής χρηματοδότησης και το κούρεμα των αποθεματικών των ΑΕΙ με το PSI το 2012, ο ν. Διαμαντοπούλου άνοιξε το δρόμο για την επιβολή διδάκτρων, την περικοπή των φοιτητικών παροχών(σίτιση-στέγαση-συγγράμματα), και τη σύνδεση με επιχειρηματικούς ομίλους και ιδιώτες που θα έχουν τη δυνατότητα να συστήνουν και να χρηματοδοτούν επώνυμες έδρες.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει να εφαρμόζονται ορισμένες από τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις που αίρουν το δημόσιο δωρεάν και δημοκρατικό χαρακτήρα του πανεπιστημίου, όπως η περικοπή της φοιτητικής μέριμνας(περιορισμός διανεμόμενων συγγραμμάτων, εισοδηματικά κριτήρια στη σίτιση, αδιέξοδη κατάσταση στο ζήτημα της στέγασης), ο αποκλεισμός των φοιτητών/τριών από τα όργανα συνδιοίκησης που είτε συνεδριάζουν στα κρυφά είτε συνεδριάζουν περιφρουρούμενα από ΜΑΤ(βλ. τελευταία σύγκλητο του ΕΚΠΑ σε περικυκλωμένο από ΜΑΤ ξενοδοχείο στο Μαρούσι) και η συνδρομή των δυνάμεων καταστολής ως απάντηση σε κάθε διαμαρτυρία εκ μέρους του φοιτητικού σώματος. Συγχρόνως ετοιμάζεται ο Εσωτερικός Οργανισμός του ΕΚΠΑ, που θα αποτελέσει την εξειδίκευση του ν. Διαμαντοπούλου σε επίπεδο ιδρύματος ενώ παράλληλα η κυβέρνηση ολοκληρώνει το σχέδιο διάλυσης της ανώτατης δημόσιας δωρεάν παιδείας απολύοντας το 1/3 των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ και ψηφίζοντας τροπολογίες που προβλέπουν την εξίσωση των πτυχίων μας με τα αποκτώμενα σε ιδιωτικά κολλέγια εντός και εκτός ΕΕ πτυχία και καταργούν στην πράξη το άρθρο 16 του Συντάγματος.

Οι ευθύνες για όλα αυτά βαρύνουν όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά και τους εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας εκφραστές της πολιτικής της με πρώτο και καλύτερο τον νυν πρύτανη Θ. Φορτσάκη. Ο τελευταίος με το που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο Σεπτέμβριο βιάστηκε να προβεί σε δηλώσεις περί “ξεκαθαρίσματος του ΕΚΠΑ” μέσω της διαγραφής των “λιμναζόντων φοιτητών” και την είσοδο πανεπιστημιακής αστυνομίας που θα έβαζε “τάξη” στο “άσυλο ανομίας”. Δεν δίστασε, μάλιστα, να προβεί επανειλημμένα στην αυταρχική πρακτική του lock-out της Νομικής Σχολής, να κλειδώσει τους εργαζόμενους στην πρυτανεία διοικητικούς υπαλλήλους στα γραφεία τους και να στείλει την αστυνομία να καταστείλει τις διαμαρτυρίες των “θρασιμιών”, όπως αποκαλεί τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο φοιτητών από το Οικονομικό Τμήμα. Τέτοια δείγματα γραφής έχει δείξει άλλωσυε ήδη στο παρελθόν όταν ως πρόεδρος της Νομικής αποφάσισε τιμωρητικά την απώλεια του εξαμήνου την περσινή χρονιά, μετά το μεγάλο απεργιακό αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων, στον οποίο στάθηκε ενάντιος από την αρχή ως το τέλος.

Ακόμη κι αν τώρα τελευταία εμφανίζεται να παίρνει πίσω, ως ένα βαθμό, ορισμένες δηλώσεις του και μας καλεί να διαμαρτυρηθούμε “έντονα και συλλογικά” ενάντια στις πολιτικές των οποίων ως τώρα ήταν ο πιο ένθερμος υποστηρικτής, εμείς δεν ξεχνάμε πως έχει δηλώσει επανειλημμένως πως θα εφαρμόσει το νόμο, στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή του οποίου, άλλωστε, συμμετείχε αυτοπροσώπως. Θεωρούμε τη σχετική υπαναχώρησή του Φορτσάκη αποτέλεσμα της αποτυχίας του να επιβάλει το δόγμα “νόμος και τάξη” σε ένα πανεπιστήμιο που δεν σταματά να αντιστέκεται τόσο μέσα από τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος των τελευταίων μηνών όσο και μέσα από τους αγώνες των διοικητικών υπαλλήλων που συνεχίζουν να παλεύουν για μια ζωή με εργασία και αξιοπρέπεια.

Ως Αριστερή Ενότητα παραμένουμε στο πλευρό των αγωνιζόμενων διοικητικών υπαλλήλων στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις τους και συνεχίζουμε να παλεύουμε για την κατάργηση του ν. Διαμαντοπούλου, την παραίτηση Φορτσάκη, την απόσυρση του μέτρου των διαγραφών. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για ένα δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των φοιτητών/τριών και της κοινωνίας, θα λειτουργεί δημοκρατικά και συμμετοχικά, θα συνδέεται με τις κοινωνικές αντιστάσεις.

Τώρα που η κυβέρνηση κινδυνεύει να μην καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δυσκολεύεται εξαιρετικά πολύ τόσο κατά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα όσο και μετά τη μεγάλη της ήττα στο ζήτημα των εκπαιδευτικών αδειών του απεργού πείνας Ν. Ρωμανού έχει έρθει η ώρα όλοι και όλες να γίνουμε κομμάτι εκείνου του κινήματος που, παίρνοντας ώθηση από τη νίκη του αγώνα του Ν. Ρωμανού, θα ανατρέψει εκείνες τις πολιτικές που διαλύουν τις ζωές μας, διαλύουν το πανεπιστήμιό μας, προσπαθούν να διαλύσουν τα όνειρά μας.

Για να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση…

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s