8η του Μάρτη : να ΜΗΝ μας χαίρεστε

Η 8η του Μάρτη δεν είναι η γιορτή του »ωραίου φύλου», δεν έχει επικρατήσει για να ξεπουλάνε τα ανθοπωλεία ούτε για να μοιράζουν σωρηδόν τα »χρόνια πολλά» στα πρωινά τηλεοπτικά προγράμματα. Η ημερομηνία αυτή υπάρχει για να μας θυμίζει τους αγώνες των γυναικών για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, μας θυμίζει την πορεία τους προς την απελευθέρωση και την ανεξαρτησία.

Εν μέσω οικονομικής κρίσης και σκληρής λιτότητας, η θέση της γυναίκας στην κοινωνία και την εργασία υφίσταται αλλεπάλληλα πλήγματα, αποτελώντας το πλέον ευάλωτο τμήμα στην αγορά εργασίας, με καταγραφόμενα ποσοστά ανεργίας υψηλότερα από αυτά των ανδρών. Με την εργατική νομοθεσία να έχει πια καταντήσει κουρελόχαρτο, οι γυναίκες υφίστανται επιπλέον διακρίσεις, απολύσεις και άρνηση πρόσληψης λόγω μητρότητας ή λόγω πιθανότητας εγκυμοσύνης.

Δεν ξεχνάμε, φυσικά, τα κυρίαρχα πρότυπα που εξακολουθούν να προβάλλονται μέσω των ΜΜΕ ή και μέσω της »τέχνης» (βλ. 50 αποχρώσεις του γκρι) και θέλουν τη γυναίκα ως ένα άβουλο πλάσμα, υποχείριο ενός ισχυρού πλούσιου άνδρα που ενδιαφέρεται μόνο για την εξωτερική της εμφάνιση και την αποκατάσταση της στα πλαίσια ενός οικογενειακού μοντέλου.

Δεν ξεχνάμε τους αυστηρούς νόμους εντός χωρών της ΕΕ που καθιστούν την έκτρωση πρακτικώς αδύνατη, προσβάλλοντας με αυτόν το τρόπο το δικαίωμα των γυναικών στην αυτοδιάθεση των σωμάτων τους.

Η διαρκώς αυξανόμενη βία κατά των γυναικών και η κακομεταχείρισή τους δεν μας επιτρέπει να εθελοτυφλούμε, αλλά απαιτούν άμεση κινητοποίηση.

Ο σεξισμός είναι παρών και η φεμινιστική δράση οφείλει να είναι έντονη και καθημερινή. Οφείλουμε να αποκρούσουμε κάθε μορφή βίας κατά των γυναικών σε όλους τους κοινωνικούς χώρους και να υπερασπιζόμαστε μαχητικά το δικαίωμα μας στην εργασία, την ισότητα, την αυτοδιάθεση των σωμάτων μας. Πρέπει να διεκδικούμε διαρκώς και να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας στα κινήματα, στην πολιτική, στην κοινωνία. Η 8η του Μάρτη δεν πρέπει να αποτελεί το άλλοθι της λήθης, αλλά σημείο αναφοράς για την επανενεργοποίηση του φεμινιστικού κινήματος .

 

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s