ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ

Από την Δευτέρα 30/3 το κτίριο της πρυτανείας του ΕΚΠΑ τελεί υπό συμβολική πολιτική κατάληψη από άτομα που έχουν αναφορά στον αναρχικό χώρο, ως ένδειξη αλληλεγγύης σε κρατούμενους απεργούς πείνας από 2/3, και ενάντια στις φυλακές τύπου Γ, στον κουκουλονόμο και τρομονόμο. Επιπλέον οι αναρχικές συλλογικότητες υπερασπίζονται τα δικαιώματα των κρατουμένων και διεκδικούν την άμεση απελευθέρωση των συγγενών των ατόμων που διώκονται για την Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, την απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού (98% αναπηρία), καθώς και την κατάργηση των άρθρων 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα (σύσταση εγκληματικής οργάνωσης), διατάξεις με τις οποίες κατηγορούνται άτομα για την Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς. Η κατάληψη της πρυτανείας όσο και οι δράσεις που έχουν ανακοινώσει, στόχο έχουν την προπαγάνδιση των αιτημάτων αυτών. 

Πάγια θέση μας ως Αριστερή Ενότητα ήταν και είναι η διεκδίκηση αλλαγής του ασφυκτικού πλαισίου που προέβλεπε για τους κρατουμένους το προηγούμενο πολιτικό καθεστώς, ειδικά μετά την ψήφιση του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα τον προηγούμενο χρόνο, τόσο από την άποψη της κατάργησης των ειδικών συνθηκών κράτησης και απομόνωσης των φυλακών τύπου Γ, που εντάσσονται σε μια λογική λευκών κελιών και πλήρους καταπάτησης των δικαιωμάτων των κρατουμένων ειδικά για πολιτική δράση, όσο και της βελτίωσης εν γένει των συνθηκών κράτησης. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το αίτημα για κατάργηση του “κουκουλονόμου” βάσει του οποίου έχουν στηθεί κατηγορίες για πολλούς αγωνιστές/αγωνίστριες και έχουν διωχθεί, και μέλη της Αριστερής Ενότητας, όσο και το αίτημα για ειδικά μέτρα για τους ασθενείς, τα άτομα με αναπηρία και τους ανηλίκους ενώ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει δεκτή η ποινικοποίηση των συγγενικών και κοινωνικών σχέσεων, όπως στην περίπτωση των συγγενών των ΣΠΦ. Ως Αριστερή Ενότητα αγωνιζόμαστε για τη ρήξη με το προηγούμενο καθεστώς έκτακτης ανάγκης που ωθούσε ολοένα και περισσότερες κοινωνικές ομάδες σε μια κατάσταση εξαίρεσης, ξεκινώντας από τους μετανάστες και τους κρατουμένους και στερώντας τους βασικά δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Η κατάληψη της πρυτανείας πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν συνδέεται με τις αποφάσεις και τις συλλογικές διαδικασίες των Φοιτητικών Συλλόγων του ΕΚΠΑ. Ωστόσο δεν μπορούμε να δεχτούμε τέτοιου είδους ζητήματα να επιλύονται με όρους καταστολής και με όρους εκφοβισμού, ούτε προφανώς με δημιουργία τεχνητών διπόλων ανάμεσα στους φοιτητικούς και κοινωνικούς αγώνες και στην “ακαδημαϊκή κοινότητα”.Ο πρύτανης κ. Δημόπουλος στην τελευταία ανακοίνωση του ιδρύματος καλεί όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας την Τετάρτη 1/4 σε συγκέντρωση έξω από την κατειλημμένη πρυτανεία του ΕΚΠΑ, προασπιζόμενος τάχα την “εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος”. Καλεί ξανά την πολιτεία και την εισαγγελία να πράξουν τα δέοντα, που δεν είναι άλλα από την άμεση επέμβαση των δυνάμεων καταστολής στον χώρο του ασύλου. Για άλλη μια φορά γινόμαστε μάρτυρες στο ίδιο έργο. Πάγια θέση της Αριστερής Ενότητας είναι ότι το άσυλο αφορά και καλύπτει προφανώς όχι μόνο τις ακαδημαϊκές ιδέες και ελευθερίες, αλλά και τους φοιτητικούς και κοινωνικούς αγώνες. Διεκδικούμε τα ζητήματα που ανακύπτουν στο εσωτερικό της πανεπιστημιακής κοινότητας, να επιλύονται με πρωτοβουλία και ευθύνη των εμπλεκομένων μερών και όχι μέσω της καταστολής και του αυταρχισμού.

ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΜΑΤ ΣΤΟ ΑΣΥΛΟ
ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s