Για τον καθεστωτικό φορέα στα Πανεπιστήμια (ή αλλιώς γιατί η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ εξακολουθεί να πηγαίνει πίσω τον Σύλλογο…)

Στα διάφορα κοινωνικά πεδία, η επικράτηση ή μη, προοδευτικών και αγωνιστικών ιδεών και προταγμάτων δεν ακολουθεί μια γραμμική και ομοιόμορφη εξέλιξη. Είναι δηλαδή δυνατόν, ενώ διαφαίνεται μια προοδευτική στροφή κεντρικοπολιτικά, την ίδια ώρα το φοιτητικό κίνημα και εν γένει οι φοιτητικοί σύλλογοι να παραμένουν αδρανείς. Και αυτό γιατί φαίνεται πως η κυρίαρχη ιδεολογία του ατομικού δρόμου και της αντιμετώπισης του Πανεπιστημίου ως απλού εξεταστικού κέντρου είναι βαθιά ριζωμένη στο ατομικό αλλά και συλλογικό υποσυνείδητο καθενός και καθεμίας από εμάς. Δυστυχώς, η κυρίαρχη πολιτική αφήγηση, είναι ακόμα εδώ και συμπυκνώνεται πολιτικά , εν τοις πράγμασι, στο συντηρητικό πρόσωπο της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

Οφείλουμε να κρίνουμε τον κάθε πολιτικό σχηματισμό ανάλογα με τον κοινωνική/πολιτική τους χρησιμότητα. Η απολιτίκ παρέμβαση της ΔΑΠ, μια στάση από τη φύση της ξεκάθαρα πολιτική, εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα και αυτά σίγουρα δεν είναι του μέσου φοιτητή, δεν έχει δηλαδή τον μακροπρόθεσμο στόχο του Πανεπιστημίου των αναγκών και των ονείρων μας. Αντίθετα, η πολιτική στοχοθεσία της ΔΑΠ αφορά έναν Σύλλογο ναρκωμένο, έναν φοιτητή απομονωμένο και προσηλωμένο στην ατομικότητα του, στερώντας του τον συλλογικό δρόμο της διεκδίκησης, αφήνοντας τον μόνο, έρμαιο δυσμενών αποφάσεων που παίρνονται για αυτόν δίχως την συμμετοχή ή την συναίνεση του.

Απόδειξη των παραπάνω αποτελεί το γεγονός ότι ο πολιτικός φορέας της κρατούσας νεοφιλελεύθερης κουλτούρας στο πανεπιστήμιο ουδέποτε έχει βάλει την υπογραφεί του σε ψήφισμα του Διοικητικού Συμβουλίου που να αφορά οποιαδήποτε συλλογική διαδικασία πχ: γενική συνέλευση.

Ουδέποτε έχει βάλει την υπογραφή του σε απόφαση που να προωθεί την συνδιοίκηση του πανεπιστημίου, την συμμετοχή δηλαδή του φοιτητή, αυτού που εν τέλει είναι το αντικείμενο σε όποια ακαδημαϊκή μεταβολή, στα όργανα λήψεως σοβαρών αποφάσεων. Εκπέμποντας ευθέως το πιο επικίνδυνο και αντιδημοκρατικό μήνυμα : “μην ασχολείστε κάποιος άλλος θα ορίσει τις ζωές σας”, “αναθέστε σε κάποιον άλλον το μέλλον σας” , “είστε μικροί και αδύναμοι για να το πάρετε στα χέρια σας”. Καλλιεργώντας έτσι, ένα κλίμα ηττοπάθειας και ματαιότητας σε οποιαδήποτε ενέργεια του φοιτητικού κινήματος. Αυτό έγινε και πρόσφατα σαφές όταν αρνήθηκε να υπογράψει ψήφισμα με το οποίο ο ΦΣ Νομικής καλούσε για σύγκλιση Συνέλευσης Τμήματος, η οποία έχει να συνεδριάσει παρουσία φοιτητών – χωρίς υπερβολή και με τους χειρισμούς της κα Καλλινίκου – χρόνια τώρα.

Ακόμα και για την δημιουργία ιστότοπου αρχείου με τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων και των Διοικητικών Συμβουλίων του Συλλόγου (blog του Συλλόγου), που θα συνέβαλε στην διαφάνεια των συλλογικών διαδικασιών και την καλύτερη ενημέρωση του φοιτητικού σώματος, δεν έβαλε την υπογραφή της.

Η ΔΑΠ έχει επιλέξει να διατηρήσει το καθεστώς του φόβου, του ατομικισμού και της νεοφιλελεύθερης ατζέντας στο πανεπιστήμιο, έχει επιλέξει να είναι η καθεστωτική νεολαία. Εμείς απέναντι στην αέναη συντήρηση που μυρίζει ναφθαλίνη αντιτείνουμε τον ριζοσπαστισμό του φοιτητικού κινήματος. Απέναντι στον ατομικό δρόμο προβάλουμε τους συλλογικούς αγώνες και διεκδικήσεις. Απέναντι στην προσπάθεια διατήρησης ενός σάπιου παρόντος απαντάμε ότι αυτός ο κόσμος είναι πολύ μικρός για να μας χωρέσει, απαντάμε ότι ακριβώς επειδή είμαστε ρεαλιστές ζητάμε τα πάντα. Απαντάμε ότι θα διεκδικήσουμε ότι μας ανήκει το μέλλον των αναγκών και των ονείρων μας. Όλοι μαζί θα αντιπαλέψουμε αυτό το καθεστώς και μαζί τους εκπροσώπους του, την καθεστωτική νεολαία ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s