Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, το μέτρο και το όριο των αγώνων μας

banksyΤα τελευταία 5 χρόνια επί μνημονιακών κυβερνήσεων μεγάλο κομμάτι των κοινωνικών αγώνων δεν αναπτύχθηκε μόνο γύρω από τα ζητήματα οικονομίας αλλά και γύρω από αιτήματα δημοκρατίας καθώς η εφαρμογή των πολιτικών λιτότητας συνοδεύτηκε από μια αυταρχική στροφή του κράτους.

Απέναντι σε ένα καθεστώς δημοκρατικής εκτροπής (μαύρο στην ΕΡΤ, σκληρή καταστολή, στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών, συνεχείς πράξεις νομοθετικού περιεχομένου) πλήθος κόσμου από τις πλατείες αγανακτισμένων μέχρι και τις συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στην ΕΡΤ συγκρότησε δομές αντίστασης που έθεταν το ζήτημα της δημοκρατίας εμφατικά με ένα πιο βαθύ και πλούσιο περιεχόμενο.
Η αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό με τις εκλογές της 25ης Γενάρη , πέρα από το ότι ήταν και αποτέλεσμα αυτών των κινηματικών διαδικασιών της προηγούμενης περιόδου , αποτέλεσε συνάμα μία τομή που φέρνει μαζί της αυτά τα αιτήματα για δημοκρατικό μετασχηματισμό του κράτους και της κοινωνίας. Σε αυτά τα πλαίσια, προοδευτικές, δημοκρατικές αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν όπως η απελευθέρωση μεταναστών από τα βάναυσα στρατόπεδα συγκέντρωσης , νομοσχέδια για την ιθαγένεια στα παιδιά δεύτερης γενιάς και για το σωφρονιστικό σύστημα μας βρίσκουν σύμφωνους ,παρ΄ όλα αυτά συνοδεύονται ταυτόχρονα από μία πολιτική ατολμία να γίνουν πιο ριζικές τομές ως προς τον εκδημοκρατισμό στο νομικοπολιτικό πλαίσιο.

Πολιτική ατολμία που όσον αφορά τα ζητήματα ασφάλειας και αστυνόμευσης μετατρέπεται σε σημαντική υποχώρηση όπως φαίνεται από το μπαράζ δηλώσεων του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και Δημοσίας Διοίκησης κ.Πανούση που αντιστρατεύονται το αξιακό πλαίσιο της αριστεράς για μια δημοκρατική και ελεύθερη κοινωνία.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ.Πανούσης σε έγγραφη απάντηση που διαβίβασε στη βουλή υποστήριξε μία ελαστική οριοθέτηση του ασύλου , που επιτρέπει την παρέμβαση στον Πανεπιστημιακών χώρων για τη συλλογή αποδείξεων ακόμα και αυτόφωρα πλημμελήματα. Ταυτόχρονα έκανε λόγο και για 24ωρη επιτήρηση των χώρων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, με τις διατιθέμενες πεζές και εποχούμενες περιπολίες. Ως Αριστερή Ενότητα βασική θέση μας είναι η υποστήριξη, διατήρηση και ενίσχυση του πανεπιστημιακού ασύλου. Αντιλαμβανόμαστε το πανεπιστήμιο ως ένα χώρο ανάπτυξης των ιδεών αλλά και υπεράσπισης των ποικιλόμορφων κοινωνικών( φοιτητικών ή μη ) αγώνων.

Για το λόγο αυτό τασσόμαστε ενάντια σε στην αυθαίρετη και κατασταλτική παρέμβαση της αστυνομίας στο Πανεπιστήμιο( θέση ιδιαίτερα επίκαιρη σήμερα) καθώς και σε μία πειθαρχική εποπτεία πέριξ των σχολών, θεωρώντας ότι η υπεράσπιση του ασύλου είναι ευθύνη του ίδιου του φοιτητικού κινήματος.
Στο ίδιο στρεβλό πλαίσιο κινούνται και οι δηλώσεις του υπουργού αναφορικά με δύο διαφορετικά ζητήματα, τη στάση των ΟΥΚ την παρέλαση της 25ης Μαρτίου και το μεταναστευτικό , ζητήματα που όμως για την αριστερά έχουν ως κοινό άξονα μία αντιρατσιστική και αντιεθνιστική προσέγγιση. Στην απαράδεκτα ακροδεξιά πρακτική των ειδικών δυνάμεων να φωνάζουν εθνικιστικά, επεκτατικά συνθήματα εναντίον της Τουρκίας, πρακτική πάγια και επαναλαμβανόμενη( και σε αυτή την παρέλαση) ο κ.Πανούσης παρ’όλο που δήλωσε ότι διαφωνεί, προσπάθησε να δικαιολογήσει το εθνικιστικό μένος ως κάτι αναγκαίο(??) για την πειθαρχία και το ετοιμοπόλεμο των στρατιωτών. Πέρα από ακατανόητη , η δήλωση αυτή συνιστά προβληματική δικαιολόγηση αυτών των πρακτικών, ενώ ο Υπουργός θα πρεπε να είχε ευθύς κινηθεί στην απόδοση ευθυνών στα ΟΥΚ και τους αξιωματικούς τους προς μία εις βάθος κάθαρση του στρατού από φασιστικές και ακροδεξιές αντιλήψεις.

Στο ίδιο προβληματικό μήκος κύματος ο Γιάννης Πανούσης δήλωσε ότι η « η χώρα δεν αντέχει άλλους μετανάστες» με αφορμή την είσοδο 800 μεταναστών στη Μυτιλήνη, αφήνοντας μάλιστα επίσης για επανεξέταση της απόφασης για την κατάργηση των στρατοπέδων συγκέντρωσης των μεταναστών. Πέρα από το ότι η διατήρηση των στρατοπέδων συγκέντρωσης είναι ένα μέτρο που πλήττει καίρια την ελευθερία, της αξιοπρέπεια και των δικαιώματα των μεταναστών, καθώς κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να φυλακίζεται με αποκλειστικό λόγο την ιθαγένεια του και να εκτίθεται σε τέτοια βάναυση και εξευτελιστική μεταχείριση, την ίδια στιγμή και υπό μία ωφελιμιστική οπτική η διατήρηση της εχθρότητας ενάντια στους μετανάστες ούτε σταματά τις μεταναστευτικές ροές ούτε ενισχύει την ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία.

Ως Αριστερή Ενότητα τασσόμαστε ξεκαθαρααπέναντι σε τέτοιες προβληματικές δηλώσεις που αντιστρατεύονται οποιαδήποτε δημοκρατική πρόοδο .Στόχος αλλά και καθημερινότητα, είναι για εμάς μία κοινωνία που θα βασίζεται στις αξίες της αλληλεγγύης μεταξυ των ανθρώπων, της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας. Ο αυταρχισμός, η μισαλλοδοξία και η καταπίεση που κρύβονται ακόμα και κάτω από μετριοπαθείς φαινομενικά θέσεις πρέπει να καταπολεμούνται καθημερινά.

Ο μετασχηματισμός της κοινωνίας προς μία απελευθερωτική κατεύθυνση απαιτεί επαγρύπνηση και δημοκρατική εμβάθυνση σε κάθε πεδίο της κοινωνικής ζωής. Κυρίως απαιτεί να μην επαναπαυόμαστε ανεξάρτητα του αν μία αριστερή κυβέρνηση βαδιζει σωστά ή όχι αλλά να δημιουργούμε οι ίδιοι κοινωνικές διαδικασίες και κοινωνικά παραδείγματα που θα συγκροτούνται δημοκρατικά, δείχνοντας τη δυνατότητα για μία διαφορετική οργάνωση των απο κάτω.

This entry was posted in κείμενα συγκυρίας, Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s