ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑ

Ως Αριστερή Ενότητα καταδικάζουμε την παρουσία των δυνάμεων καταστολής στο προαύλιο της πρυτανείας του ΕΚΠΑ που στόχο έχει τον εκφοβισμό όσων συμμετέχουν στην κατάληψη της πρυτανείας ως ένδειξη αλληλεγγύης στους κρατουμένους που συνεχίζουν την απεργία πείνας μέχρι την οριστική ψήφιση του νομοσχεδίου για το σωφρονιστικό κώδικα που προβλέπει την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ καθώς και ειδικά μέτρα για ασθενείς, αναπήρους και ανηλίκους.

Να σημειωθεί πως η ανυποχώρητη στάση των απεργών συνέβαλε στο να συμπεριληφθούν στο εν λόγω νομοσχέδιο και τροπολογίες για πάγια αιτήματα του κινήματος, όπως η κατάργηση του κουκουλονόμου και η λήψη DNA κατά την ποινική διαδικασία, ενώ απελευθερώθηκαν με περιοριστικούς όρους οι συγγενείς των κατηγορουμένων για συμμετοχή στη ΣΠΦ. Η έντονη παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στο χώρο του ασύλου τις τελευταίες μέρες δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να συμβάλλει στην λυσσαλέα προσπάθεια των καναλιών να δημιουργήσουν μια εικόνα ανεξέλεγκτης ανομίας που επιτάσσει την επιστροφή της καταστολής σε κοινωνία και πανεπιστήμιο, όπως συνέβαινε επί των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, οι πρυτανικές αρχές ήδη από την αρχή της κατάληψης δεν σταμάτησαν λεπτό να καλούν την πολιτεία και την εισαγγελία να πράξουν τα “δέοντα”, που κατ’ αυτές δεν είναι άλλα από την άμεση επέμβαση των δυνάμεων καταστολής στον χώρο του ασύλου. Ως Αριστερή Ενότητα έχουμε παγίως τοποθετηθεί υπέρ της άποψης πως το άσυλο αφορά και καλύπτει προφανώς όχι μόνο τις ακαδημαϊκές ελευθερίες και την εκπαιδευτική λειτουργία αλλά και τους φοιτητικούς και κοινωνικούς αγώνες.

Παράλληλα, διεκδικούμε τα ζητήματα που ανακύπτουν στο εσωτερικό της πανεπιστημιακής κοινότητας, ακόμη κι αν, όπως στην παρούσα κατάληψη, δεν αποτελούν απόφαση των συλλογικών διαδικασιών των φοιτητικών συλλόγων, να επιλύονται με πρωτοβουλία και ευθύνη των εμπλεκόμενων μερών και όχι μέσω της καταστολής και του αυταρχισμού. Επιπλέον, τη στιγμή που χρόνια προβλήματα του πανεπιστημίου όπως η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση δεν προβάλλονται καθόλου ως εμπόδια στην ομαλή λειτουργία του πανεπιστημίου, θεωρούμε αδικαιολόγητη την προβολή που έχει λάβει το ζήτημα της κατάληψης αυτής.

Δεν δεχόμαστε σε καμία περίπτωση την παρουσία των δυνάμεων καταστολής αλλά και τις συλλήψεις και προσαγωγές στο χώρο του ασύλου που στόχο έχουν, από κοινού με την ακροδεξιά προπαγάνδα, να δυσχεράνουν την κοινωνική γείωση του νέου νόμου που ανταποκρίνεται στα αιτήματα του κινήματος για αλλαγή των απάνθρωπων συνθηκών κράτησης και άρση των νομοθετικών μέτρων μέσω των οποίων επιβλήθηκε τα προηγούμενα χρόνια το καθεστώς έκτακτης ανάγκης.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s