Μαθήματα αυταρχικής διοίκησης δια χειρός Καλλινίκου

Πριν τις διακοπές του Πάσχα, καταθέσαμε ως Αριστερή Ενότητα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου πρόταση για παράσταση διαμαρτυρίας στη Κοσμήτορα της Σχολής κα Καλλινίκου με αίτημα την άμεση σύγκλιση Γενικής Συνέλευσης Τμήματος παρουσία των φοιτητών. Για όσους δεν γνωρίζουν, η Γενική Συνέλευση Τμήματος είναι το καθηγητικό όργανο που στην ουσία διοικεί τη Νομική Σχολή. Μετά τον νόμο Διαμαντοπούλου/ Αρβανιτόπουλου οι φοιτητές δεν έχουν πλέον αποφασιστικό λόγο σε αυτό το όργανο ενώ υπό την κα Καλλινίκου και τον προκάτοχό της κ Φορτσάκη η Γενική Συνέλευση Τμήματος δεν έχει συγκληθεί για περίπου 2 χρόνια, και αν αυτό έχει γίνει, κανείς φοιτητής ποτέ δεν το έμαθε.

Η πρότασή μας έγινε δεκτή απ’ τη πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων – με εξαίρεση προφανώς τη ΔΑΠ ΝΔΦΚ που μόνο διακοσμητικά βρίσκεται στο Διοικητικό Συμβούλιο – και έτσι το Διοικητικό Συμβούλιο πήγε στην κα Καλλινίκου με αίτημα να συγκληθεί Γενική Συνέλευση Τμήματος για επιμέρους ζητήματα, ένα εκ  των οποίων είναι και η παροχή διπλής εαρινής εξεταστικής όχι μόνο για τους επί πτυχίω αλλά για όλους τους φοιτητές. Σχεδόν ένα μήνα μετά, βλέπουμε ότι η κα Καλλινίκου όχι μόνο δεν έχει συγκαλέσει  Γενική Συνέλευση Τμήματος αλλά έβγαλε και μόνη της απόφαση κόντρα στο αίτημα για διπλή εαρινή εξεταστική, χωρίς κανέναν απολύτως διάλογο με τους φοιτητές. Βλέπουμε έτσι ότι, ακολουθώντας τα χνάρια του κ Φορτσάκη, συνεχίζει να διοικεί τη Σχολή σαν να ήταν το τσιφλίκι της.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να εξηγήσουμε γιατί η διπλή εαρινή εξεταστική είναι ένα λογικό αίτημα. Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με την απειλή των διαγραφών και του ν +2 να πλανάτε πάνω απ’ τις σπουδές όχι μόνο των επί πτυχίο, αλλά δυνητικά όλων των φοιτητών. Σε αυτή τη λογική και δεδομένου ότι και η χειμερινή εξεταστική ήταν διπλή, όλοι περίμεναν ότι το ίδιο θα συμβεί και για την εαρινή και προετοιμάζονταν ανάλογα… Σε κάθε περίπτωση όμως, μια διπλή εξεταστική θα διευκόλυνε τους φοιτητές στο τρόπο με τον οποίο χειρίζονται τα μαθήματά τους και θα ελάττωνε την εξοντωτική εντατικοποίηση τόσο για την εαρινή όσο και για την εξεταστική του Σεπτέμβρη. Το τυχόν επιχείρημα, εκ μέρους της Κοσμητείας, ότι δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό για την διόρθωση των αυξημένων γραπτών μιας διπλής εξεταστικής, έρχεται σε αντίθεση με την στάση του σώματος των καθηγητών της Νομικής πέρσι που κόπτονταν για το άνοιγμα της σχολής κόντρα στην απεργία των απολυόμενων διοικητικών

Όσο ο καθένας και η καθεμία από εμάς αδρανεί και δεν κάνει προσωπική του υπόθεση, τόσο σε επίπεδο σκέψης όσο και σε επίπεδο δράσης, ζητήματα που αφορούν το Φοιτητικό Σύλλογο και την εκπαιδευτική διαδικασία, τόσο θα δίνεται χώρος σε κάθε Φορτσάκη και κάθε Καλλινίκου να ρυθμίζουν αυταρχικά και αντιδημοκρατικά τη λειτουργία της Σχολής, με βάση τις εκάστοτε σκοπιμότητές τους. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πως η θεσμική και πραγματική κατοχύρωση της συνδιοίκησης του Πανεπιστημίου (της συμμετοχής δηλαδή και των φοιτητών αλλά και των εργαζομένων στη λήψη των αποφάσεων) παραμένει ένα ρεαλιστικό και καίριο αίτημα του φοιτητικού κινήματος στο σήμερα, μια μικρή υλική νίκη που πρέπει να κάνουμε για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις και για επόμενες κατακτήσεις.

Ως Αριστερή Ενότητα δεσμευόμαστε να επαναφέρουμε το ζήτημα τόσο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου όσο και στην ίδια τη κα Καλλινίκου, χωρίς προφανώς να θεωρούμε ότι έχουν οποιαδήποτε νομιμοποίηση οι αποφάσεις τις οποίες λαμβάνει μακριά από οποιανδήποτε έλεγχο ή διάλογο με τους φοιτητές. Παράλληλα όμως, θεωρούμε και επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά ότι είναι καίριας σημασίας η συμμετοχή καθενός και καθεμίας από μας στη Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου, έτσι ώστε να έχουμε συλλογικές αποφάσεις που να προκύπτουν πραγματικά από τα κάτω, απ΄ τη βάση των φοιτητών και να μας δεσμεύουν όλους για την συνυλοποίησή τους.

Καλούμε όλους και όλες στη Γενική Συνέλευση που έχει αποφασιστεί για την Τετάρτη 29/4 και ώρα 15:00 στην αίθουσα 1.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s