Ήρθε η ώρα για τις δικές μας μέρες

Αν η φετινή χρονιά δεν σημαδευόταν από την ήττα των μνημονιακών κομμάτων στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, το πιθανότερο είναι το παρόν κείμενο να προέβαινε για ακόμα μια φορά σε μια περιγραφή της νεοφιλελεύθερης επίθεσης των τελευταίων χρόνων στο πανεπιστήμιο και σε μια υπογράμμιση της σημασίας που θα είχε το “μαύρισμα” του εκφραστή της πολιτικής αυτής, δηλαδή της ΔΑΠ, στις φετινές φοιτητικές εκλογές της 13ης Μάη.

Η νέα συγκυρία, ωστόσο, όπως αυτή διαμορφώνεται και μετά την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας που ικανοποιεί βασικές αιχμές του φοιτητικού κινήματος όπως η κατάργηση των διαγραφών, η επανακατοχύρωση της συνδιοίκησης και η μερική επαναθέσπιση του ασύλου, μας προκαλεί να αλλάξουμε την αμυντική μας στάση των προηγούμενων χρόνων και να βγούμε διεκδικητικά στο προσκήνιο.

Και αυτό γιατί αν πράγματι “ήρθε η ώρα” για κάτι, αυτό είναι το να επαναδιεκδικήσουμε όλα εκείνα που μας στέρησαν οι νόμοι Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου, το σχέδιο Αθηνά, οι απολύσεις των διοικητικών υπαλλήλων αλλά και γενικότερα οι πολιτικές λιτότητας και η προσπάθεια για επιβολή του νεοφιλελεύθερου μοντέλου στην ανώτατη εκπαίδευση. Ενάντια στα αντιδραστικά μπλοκ των σχολών που επιδιώκουν τη διατήρηση του προηγούμενου καθεστώτος “ήρθε η ώρα” να αγωνιστούμε για το πανεπιστήμιο των αναγκών μας, το οποίο για εμάς δεν εξαντλείται μόνο στο δημόσιο και δωρεάν του χαρακτήρα. Πράγματι, παρότι η υπεράσπιση του καθολικού δικαιώματος στην παιδεία δεν είναι ζήτημα εμμονής κι αναξιοκρατίας αλλά ζήτημα δημοκρατίας και ίσων ευκαιριών που εξασφαλίζονται με δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα και μεταφορές, από μόνο του δεν αρκεί.

Γιατί για εμάς το πανεπιστήμιο για το οποίο θέλουμε να αγωνιστούμε αποτελεί, πέρα από ένα χώρο μάθησης, ζωντανό κύτταρο πολιτικοποίησης και κοινωνικοποίησης στον οποίο μαθαίνουμε να εθιζόμαστε στην κατοχή των μέσων που θα μας βοηθήσουν να οικοδομήσουμε και μια καλύτερη κοινωνία.

Κι ένα τέτοιο μέσο, αλλά συγχρόνως και σκοπός, είναι η δημοκρατία σε όλο το φάσμα των διαδικασιών εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας και η ύπαρξη μιας συλλογικής δημόσιας σφαίρας. Για το λόγο αυτό αλλά και υπό το πρίσμα της επανακατοχύρωσης της φοιτητικής συμμετοχής στα όργανα (ΓΣ Τμήματος, Σύγκλητος) με δικαίωμα λόγου και ψήφου, οι φετινές φοιτητικές εκλογές έχουν ένα αναβαθμισμένο νόημα που συνίσταται στη επαναφορά του φοιτητικού κόσμου στην πολιτική και τη δημιουργική ενασχόληση με τα ζητήματα της σχολής του αλλά και της υπόλοιπης κοινωνίας-εξάλλου το πανεπιστήμιο δεν είναι μια γυάλα αλλά συνδέεται άμεσα και διαπερνάται από τις κοινωνικές αντιθέσεις-. Στο σημείο αυτό -της ενδυνάμωσης και εκδημοκρατισμού των διαδικασιών του φοιτητικού κινήματος- αναδεικνύεται και η σημασία επανασύστασης τριτοβάθμιου οργάνου(ΕΦΕΕ) και η άσκηση πίεσης σε εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που είτε δεν το ιεραρχούν ως σημαντικό είτε βολεύονται από την τωρινή κατάσταση απουσίας του.

Ως Αριστερή Ενότητα, ωστόσο, δεν ζητάμε τη στήριξη στις φοιτητικές εκλογές με όρους ανάθεσης, καθώς γνωρίζουμε πολύ καλά πως ο καλύτερος τρόπος για να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο είναι η ενεργοποίηση του καθενός και της καθεμίας από εμάς μέσα από τις διαδικασίες του συλλόγου μας, δηλαδή τις γενικές μας συνελεύσεις, αλλά και της συμμετοχής μας σε κάθε εγχείρημα που προτάσσει τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη, σε μια συνεχή προσπάθεια εμβάθυνσης της δημοκρατίας στις διαδικασίες και τα εγχειρήματα αυτά. Αν κάτι θέλουμε να τονίσουμε στις φετινές φοιτητικές εκλογές είναι η ανάγκη για συμμετοχή όχι μόνο την ημέρα των εκλογών από τις οποίες προκύπτουν οι αντιπρόσωποι του φοιτητικού συλλόγου στα όργανα συνδιοίκησης αλλά κυρίως η ανάγκη για ενεργό και καθημερινή συμμετοχή στη συλλογική ζωή του δικού μας κοινωνικού χώρου, στον αγώνα για οικοδόμηση του πανεπιστημίου των αναγκών μας.

Διαβάτη τον δρόμο δεν τον βρίσκεις, τον φτιάχνεις προχωρώντας…

Στις 13 Μάη

Συμμετέχουμε, Ψηφίζουμε-Στηρίζουμε Αριστερή Ενότητα

ημερολογια μοτοσυκλετας

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s