Οι θάνατοι στα ΕΛ.ΠΕ. δεν είναι ατύχημα • είναι δολοφονία…

Στις 8/5 στα διυλιστήρια της επιχείρησης ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ στον Ασπρόπυργο γίνεται έκρηξη την ώρα που πραγματοποιούνταν επισκευαστικές εργασίες. Ο συναγερμός  πυρκαγιάς δεν χτυπάει και δεν προβλεπόταν σχέδιο ασφαλούς εξόδου των εργαζομένων σε περίπτωση πυρκαγιάς. Οι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς συγκεντρώθηκαν σε έναν από τους χώρους στάθμευσης των εγκαταστάσεων και όταν άνοιξαν οι θύρες εξόδου το προσωπικό φύλαξης τους κυνήγησε για να πάρει πίσω τις κάρτες  εισόδου με το σκεπτικό να μην πληρωθούν οι εργαζόμενοι για όσην ώρα θα βρίσκοντας εκτός των εγκαταστάσεων. Το τραγικό αποτέλεσμα ήταν 6 τραυματισμένοι εργάτες. Στις 19/5 οι εργάτες Χ. Δευτεραίος (πατέρας 2 παιδιών) και ο Ρ.Ντελιλάι υπέκυψαν στα τραύματα τους. Λίγες μέρες μετά υπήρξε  και τρίτος νεκρός, ο 27χρονος Α.Αβράμπο.

Ο  τραγικός θάνατος των τριών εργατών δεν είναι τυχαίος. Η οικονομική κρίση έδωσε την αφορμή στους μετόχους των ΕΛΠΕ να κάνουν περικοπές στις δαπάνες για τα μέτρα ασφαλείας, να προσλάβουν φθηνό και ελλιπώς καταρτισμένο προσωπικό από εργολαβίες και να εντατικοποιήσουν τους ρυθμούς εργασίας αδιαφορώντας για τις συνθήκες. Έτσι οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι που προσλαμβάνονται εργάζονται σε 12ωρες και 16ωρες βάρδιες, με ελάχιστα διαλλείματα,  υπό την επίβλεψη του εργολάβου και με την πίεση της ταχείας παράδοσης των εργασιών και χωρίς κανένα σχεδόν μέτρο ασφάλειας.  Και όλα τα παραπάνω ενώ μιλάμε για έναν χρυσοφόρο όμιλο ιδιαίτερα μετά τη συγχώνευση  του με την Πετρόλα του ομίλου Λάτση που δραστηριοποιείται σε επτά χώρες  στον τομέα της ενέργειας (παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, έρευνα υδρογονανθράκων σε Ελλάδα, Μαυροβούνιο και Αίγυπτο, Παραγωγή καυσίμων).

Απέναντι σε αυτό το έγκλημα οι εργαζόμενοι απάντησαν στην εργοδοσία με 24ωρη απεργία από τις 9 /5 απαγορεύοντας μάλιστα την είσοδο στις εγκαταστάσεις σε κάθε απεργοσπάστη και οποιονδήποτε άλλον δεν έχει σχέση με τη διερεύνηση  του συμβάντος. Μετά από την πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ απαίτησε να καλυφθούν όλα τα έξοδα των τραυματιών και των οικογενειών τους, να ληφθούν επαρκή μέτρα ασφάλειας και υγιεινής, να επιβληθεί φραγμός στην εντατικοποίηση της εργασίας και την υποχρέωση των εργατών να δουλεύουν υπερωρίες και να εφαρμοσθεί η συλλογική σύμβαση εργασίας των εκτάκτων εργαζομένων της σιδεροβιοτεχνίας. Στο πλευρό τους στάθηκε και το κλαδικό συνδικάτο ενέργειας. Δυναμικές παρέμβασεις στα κεντρικά γραφεία των ΕΛΠΕ στο Μαρούσι πραγματοποίησαν μια σειρά από αριστερές και αναρχικές οργανώσεις και συλλογικότητες δίνοντας το μήνυμα στον Λάτση και στους υπόλοιπους μετόχους ότι κάθε υποβάθμιση των εργασιακών συνθηκών δεν θα μένει αναπάντητη άλλα θα αντιμετωπίζετε από τους εργαζόμενους και τα εργατικά κινήματα εν γένει.

Δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνονται τραυματισμοί, ακρωτηριασμοί και θάνατοι εργαζομένων. Η εργοδοσία, στο όνομα του κέρδους και της συσσώρευσης πλούτου περικόπτει τους μισθούς, απολύει, αναγκάζει τους εργαζόμενους να κάνουν υπερωρίες χωρίς να πληρώνονται, δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής και εντατικοποιείται η εργασία με στόχο να αυξήθεί η παραγωγή με παράλληλη μείωση του εργατικού κόστους. Η υπερεκμετάλλευση όμως των εργαζομένων και η ενίσχυση των κερδών της εργοδοσίας ήταν και ένας βασικός στόχος της πολιτικής της λιτότητας που ακολουθήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα στη χώρα (κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, περικοπή στη 13η και 14η σύνταξη για τους συνταξιούχους, μείωση των επιδομάτων που χορηγεί ο ΟΑΕΔ, μείωση του κατώτατου μισθού). Βρισκόμαστε επομένως αντιμέτωποι με την αποσάρθρωση του κοινωνικού κράτους και την υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Διεκδικούμε την άμεση διερεύνηση του δυστυχήματος και την παραδειγματική τιμωρία των κερδοσκόπων πάνω στις ζωές των εργατών, την κατάργηση της ανασφάλιστης και ενοικιαζόμενης εργασίας, την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την ουσιαστική μέριμνα για τους ανέργους και τους συνταξιούχους.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s