Γιατί η ελπίδα χαράζει στα μάτια αυτών που αντιστέκονται

Το Σάββατο 10 Οκτωβρίου, σωματεία, συλλογικότητες και φορείς, με το HDP να πρωτοστατεί απηύθυναν κάλεσμα συμμετοχής σε ειρηνευτική πορεία στην Άγκυρα κατά των επιθέσεων που εξαπολύει το καθεστώς Ερντογάν στις κουρδικές νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας. Σημείο προσυγκέντρωσης είχε ορισθεί το κεντρικό πάρκο της Άγκυρας.

Το τουρκικό Κουρδιστάν ταράσσεται συθέμελα από έναν βίαιο και ανελέητο πόλεμο, ενώ το αιματοκύλισμα από τη σφαγή στο Σουρούτς έχει καταγραφεί ανεξίτηλα στη συλλογική μνήμη. Μόνο όπλο απέναντι στις φασιστικές επιθέσεις του κράτους του Ερντογάν, ο αγώνας του τουρκικού λαού, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά ότι το να είναι κανείς αριστερός στην Τουρκία σημαίνει καθημερινή αναμέτρηση με τον κίνδυνο.

Από το πρωί, οργανωμένα μπλοκ διαδηλωτών κατευθύνονταν στο σημείο συνάντησης, με  θάρρος που πηγάζει από το πάθος τους για ελευθερία και ενθουσιασμό για τον δίκαιο αγώνα τους. Στις 10:30 το πρωί, αντηχούν δύο εκκωφαντικές εκρήξεις με διαφορά δευτερολέπτων μπροστά από το μπλοκ των διαδηλωτών, οδηγώντας στον θάνατο 128 αγωνιστές και αγωνίστριες, 62 εκ των οποίων σκοτώθηκαν ακαριαία, και 200 στα τουρκικά νοσοκομεία σε κρίσιμη κατάσταση.  Η τουρκική αστυνομία όχι μόνο παρεμπόδισε τα ασθενοφόρα να προσεγγίσουν τους τραυματίες, αλλά στράφηκε και κατά των διαδηλωτών.

Το παρακράτος Ερντογάν βάλλει ευθέως όχι μόνο κατά συγκεκριμένων αγωνιστών και αγωνιστριών, αλλά κατά της ίδιας της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Πρόκειται για ένα χτύπημα του τουρκικού παρακράτους που σκοπό έχει την αποσταθεροποίηση της χώρας  εν όψει εκλογών, ώστε αυτές να αναβληθούν με πρόσχημα την εθνική ασφάλεια ή τον εκφοβισμό και τη συντηριτικοποίηση του εκλογικού σώματος, για να επιτευχθεί η αυτοδυναμία που επιδιώκει ο Ερντογάν και είναι απαραίτητη για να αναγορευτεί σε »σουλτάνο». Την αυτοδυναμία αυτή στέρησε από τον Ερντογάν, στις προηγούμενες εκλογές, το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών με ποσοστό 13 τοις εκατό.

Το καθεστώς Ερντογάν, μέσω παρακρατικών λειτουργιών και »μαφιόζικων» επιθέσεων, προσπαθεί να πλήξει τον αγώνα αντίστασης του τουρκικού λαού, δημιουργώντας συνθήκες εκφοβισμού και ανασφάλειας. Η προσπάθειά του να ανακηρυχθεί παντοδύναμος άρχοντας θα είναι βουτηγμένη στο αίμα χιλιάδων αγωνιστών και αγωνιστριών. Εμείς στεκόμαστε στο πλευρό των Τούρκων συντρόφων και συντροφισσών μας, γιατί η ελπίδα χαράζει στα μάτια αυτών που αντιστέκονται.

»Πρέπει να στραγγίξουμε την ορμή

Και να σηκώσουμε το ξίφος

Για να φυλάξουμε την ιερή εικόνα

Των αθώων που κυνηγήθηκαν παντού

Και που παντού θα θριαμβεύσουν.»

Paul Eluard

Advertisements
This entry was posted in κείμενα συγκυρίας and tagged , , . Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s