Ο Φοιτητικός Σύλλογος είσαι εσύ!

Θα ξέρεις ότι κάθε φοιτητής/τρια της Νομικής Σχολής είναι μέλος του Φοιτητικού Συλλόγου. Θα ξέρεις ότι ο Φοιτητικός Σύλλογος έχει ως ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων τη Γενική Συνέλευση. Σε αυτήν όλοι οι φοιτητές/τριες της Σχολής, είτε είναι οργανωμένοι/ες σε κάποια συλλογικότητα είτε όχι, μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα, να συμφωνήσουν, να διαφωνήσουν, να συζητήσουν και εν τέλει να συνδιαμορφώσουν τις δράσεις του Συλλόγου μέσω ψηφοφορίας. Η παρουσία και η φωνή του καθενός και της καθεμίας από μας μετράει ώστε ο Σύλλογος να είναι ενεργός κι από κοινού να διεκδικούμε και να αναζητούμε λύσεις στα προβλήματα του Πανεπιστημίου.

Η Γενική Συνέλευση αποτελεί ένα αμεσοδημοκρατικό συλλογικό όργανο μέσω του οποίου όλοι/ες μπορούμε να νιώσουμε ενεργό μέρος του Συλλόγου και να συναποφασίζουμε σε πλαίσιο ελευθερίας και ισότητας. Για να συμβεί αυτό όμως απαιτείται η συμμετοχή όλων, διότι αλλιώς στερείται από την Συνέλευση η αναγκαία νομιμοποίηση και η απαραίτητη απαρτία (10% επί των ψηφισάντων στις τελευταίες φοιτητικές εκλογές, στα 155 άτομα για φέτος), πράγμα που σημαίνει πως ο ΦΣ δεν θα έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει αποφάσεις.  Στη Σχολή μας η απόφαση για την πραγματοποίηση των Γ.Σ. λαμβάνεται για τη φετινή χρονιά με συλλογή υπογραφών, αφού στο ΔΣ μπλοκάρεται απ τη ΔΑΠ και την Ανεξάρτητη Φοιτητική Κίνηση (ΑΦΚ). Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Στην Γενική Συνέλευση κανείς δεν εκπροσωπεί κανέναν, κανείς δεν αντικαθιστά κανέναν. Κάθε φωνή μετράει. Και αυτό αντιτίθεται στην πολιτική κουλτούρα των εν λόγω δυνάμεων.

Στην αντίληψη αλλά και στην αφήγηση των δυνάμεων αυτών, τα καθηγητικά όργανα, ως άλλες αμερόληπτες αυθεντίες, είναι ο αποκλειστικός λήπτης των αποφάσεων που έχουν να κάνουν με κάθε έκφανση της λειτουργίας του Πανεπιστημίου. Οι φοιτητές αντίθετα, που είναι εκείνοι τους οποίους πρωτίστως αφορά και επηρεάζει κάθε επιμέρους ρύθμιση του τρόπου λειτουργίας του Πανεπιστημίου, τίθενται  σαν άβουλα όντα εκτός κάθε διαδικασίας λήψης αποφάσεων. Ακόμα περισσότερο, οι δυνάμεις αυτές προτάσσουν ως ιδανικό ένα απολίτικο Πανεπιστήμιο, στο οποίο κάθε διάλογος και κάθε δράση και κινητοποίηση πέρα απ τα στενά ακαδημαϊκά όρια θα είναι ξένη. Παράλληλα, αποκρύπτουν το γεγονός ότι η ίδια η ακαδημαϊκή γνώση που λαμβάνουμε και κυρίως, η ίδια η ιδέα της «αποπολιτικοποίησης», είναι βαθιά πολιτικά φορτισμένες σε αντιδραστική και επικίνδυνη κατεύθυνση. Η επικράτηση αυτής της αντίληψης μπορεί να οδηγήσει σε ένα Πανεπιστήμιο-εξεταστικό κέντρο, όπου η θέση των φοιτητών θα χειροτερεύει συνεχώς χωρίς ίχνος αντίστασης.

Άλλωστε, η λειτουργία της Γ.Σ. μπορεί να αποτελέσει πολιτικό αντιπαράδειγμα στη λήψη αποφάσεων, με πραγματικά δημοκρατικό τρόπο. Άν έχει δυσλειτουργίες η Γ.Σ; Προφανώς και έχει. Όμως είναι η συμμετοχή του καθενός και της καθεμίας που θα συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση της διαδικασίας. Μην αφήνεις κανέναν να αποφασίζει για σένα! Έλα στη ΓΣ! Εκφράσου! Πάρε μέρος!

 Όλες και όλοι στη ΓΣ του Συλλόγου Νομικής την Τετάρτη 2/12, στις 13:00 στην αίθουσα 1 !!!

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s