Έχε τον νου σου στο παιδί

Την Πέμπτη 25/02 δυο πρόσφυγες αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν στην πλατεία Βικτωρίας. Προτίμησαν  το γρήγορο θάνατο καθώς γνώριζαν ότι βρίσκονται σε μια χώρα και σε μια Ευρώπη που δεν επιθυμεί την επιβίωση τους, που δεν τους θεωρεί ανθρώπους με δικαιώματα σε αξιοπρεπή ζωή, αλλά τους αντιλαμβάνεται ως αντικείμενα οικονομικής εκμετάλλευσης.

Εδώ και μήνες οι πρόσφυγες και οι μετανάστες βρίσκονται αντιμέτωποι με τα κλειστά σύνορα στην Ειδομένη, καθώς και με τους φράκτες που υψώνουν τα έθνη κράτη (Ουγγαρία, Αυστρία πρόσφατα και Αλβανία) για την προστασία της εθνικής οικονομίας και κυριαρχίας τους. Το αποτέλεσμα είναι  να εγκλωβίζονται οι πρόσφυγες χωρίς νερό και τροφή πολλές φορές σε πρόχειρους καταυλισμούς για μήνες. Ακόμα και αν κατορθώσουν  να φθάσουν στον προορισμό τους υφίστανται το ρατσισμό και την εργασιακή εκμετάλλευση από την κοινωνία και τα κράτη. Στη Γερμανία ακροδεξιές οργανώσεις προπηλακίζουν και συγκρούονται με πρόσφυγες ενώ στην Αγγλία βάφονται οι πόρτες των εργατικών κατοικιών των προσφύγων κόκκινες συμβάλλοντας στην απομόνωση και τον κοινωνικό αποκλεισμό τους. Παράλληλα οι πρόσφυγες  υφίστανται την εκμετάλλευση στην παραγωγική διαδικασία καθώς υποχρεώνονται να εργάζονται δωρεάν (McDonalds) ή για ελάχιστα λεφτά ενώ σε ορισμένα κράτη δημεύεται και η περιουσία τους (Δανία). Βλέπουμε λοιπόν μια Ευρώπη που αν και αποτελεί τη μόνη διέξοδο επιβίωσης χιλιάδων κατατρεγμένων οχυρώνεται οδηγώντας  πολλούς από αυτούς στο θάνατο.  Παράλληλα  αξιοποιεί τους πρόσφυγες-μετανάστες διττά, τόσο για τις ανάγκες της αγοράς, όσο και για την κατασκευή της ταυτότητας του μετανάστη ως  εσωτερικού εχθρού των εθνών κρατών υπεύθυνου για την ανεργία και επικίνδυνου για τρομοκρατικές ισλαμιστικές επιθέσεις.

Στο πλαίσιο αυτής  της διακρατικής αντιμεταναστευτικής διαχείρισης προσφύγων και μεταναστών   και το ελληνικό κράτος διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στον έλεγχο της εισροής των μεταναστευτικών ροών. Η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ ξοδεύει εκατομμύρια για τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων της (από τη στεριά έχει αποκλείσει ήδη την είσοδο με  του φράχτη στον Έβρο) καθώς και για τη δημιουργία των λεγόμενων hot spots. Τα τελευταία  αν και παρουσιάζονται ως κέντρα φιλοξενίας προσφύγων από την κυβέρνηση, λειτουργούν για το διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών,  εξυπηρετώντας έτσι τις ανάγκες της παραγωγικής διαδικασίας, που προτιμά εξειδικευμένο και εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό. Βλέπουμε λοιπόν ότι τα χαρακτηριστικά της  ταυτότητας του πρόσφυγα διαφοροποιούνται κάθε φορά με αποτέλεσμα να μη θεωρούνται πλέον οι Ιρακινοί και οι Αφγανοί πρόσφυγες, αλλά μετανάστες που πρέπει να επαναπροωθηθούν  στις χώρες προέλευσης τους όπου ο θάνατος είναι βέβαιος. Επιπλέον, οι πρόσφυγες έρχονται αντιμέτωποι με την αισχροκέρδεια και τον εθνικισμό της συντηρητικής ελληνικής κοινωνίας που υπερχρεώνει τα αγαθά πρώτης ανάγκης και αντιδρά στην κατασκευή των hot spots επιδιώκοντας τον αφανισμό των προσφύγων (όπως συνέβη στη Ρόδο και στα Γιάννενα πρόσφατα).

Σε μια κατεύθυνση εναντίωσης προς τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και της λογικής της διαχείρισης των προσφυγικών ροών από τα έθνη κράτη,  συμμετέχουμε και δημιουργούμε με πολιτικές συλλογικότητες αλλά και πληθώρα ατόμων  πρωτοβουλίες και δομές αλληλεγγύης για την υλική στήριξη σε καθημερινή βάση των προσφύγων- μεταναστών. Συγχρόνως διεκδικούμε μέσα από κοινωνικές αντιστάσεις και κοινά μέτωπα αγώνα με πρόσφυγες- μετανάστες αιτήματα όπως ανοιχτά σύνορα, ασφαλή και ελεύθερη μετακίνηση , δικαίωμα όλων στη διαμονή και την εργασία, αντιλαμβανόμενοι/ες τους πρόσφυγες-μετανάστες όχι σαν εχθρούς αλλά σαν καταπιεζόμενα κομμάτια της κοινωνίας που οδηγούνται στο θάνατο και την εξαθλίωση και που όλοι/ες μαζί θα αντισταθούμε και θα παλέψουμε για την επιβίωση και τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής μας.

 

 

 

 

 

This entry was posted in κείμενα συγκυρίας, Uncategorized. Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s