Για μία «Ευρωπαϊκή» συμφωνία

Είναι γεγονός ότι το προσφυγικό ζήτημα, που κορυφώνεται τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας και αποτελεί κύριο θέμα στην ημερήσια ειδησεογραφία των ΜΜΕ, λαμβάνει διαφορετικές διαστάσεις μετά την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για την «επίλυσή» του.

Αφού κανείς δεν μπήκε στον κόπο (;) στα μαθήματα του διεθνούς κι ευρωπαϊκού δικαίου να μας μιλήσει για τη συμφωνία, ας δούμε τι αλλάζει στο «ανθρωπιστικό» ζήτημα όπως ψευδεπίγραφα αποκαλείται από τα κυρίαρχα μέσα αυτή η τεράστια προσφυγική κίνηση , αποτέλεσμα σε μεγάλό βαθμό των Δυτικών ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην Mέση Ανατολή που «έθρεψαν» τον ISIS.

Ως τώρα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες/μετανάστριες γνωρίζοντας ότι μία αίτηση ασύλου (με τα προηγούμενα δεδομένα) ουσιαστικά θα τους εγκλώβιζε εδώ, καθώς δεν είναι δυνατόν έχοντας αιτηθεί άσυλο στην Ελλάδα να συνεχίσουν για κάποια άλλη χώρα της Ε.Ε. ( με εξαίρεση τις περιπτώσεις οικογενειακής επανένωσης ή επανεγκατάστασης), προτιμούσαν να συνεχίζουν το ταξίδι τους προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη με κάθε μέσο θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και την ζωή τους. Τώρα όμως  με όλες τις διόδους της Ε.Ε. τελείως κλειστές και με την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας σε ισχύ, οι πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα κρατούνται σε κλειστά κέντρα, φρουρούμενα από τον στρατό, μέχρι να εξετασθεί η αίτηση ασύλου που υποβάλλουν. Αν απορριφθεί, οι πρόσφυγες επαναπροωθούνται παρά τη θέληση τους (κοινώς απελαύνονται) στην Τουρκία, σε μία τρίτη «ασφαλή», κατά την Ε.Ε., χώρα. Ειρωνικό, βέβαια, αφού μιλάμε για μία χώρα που δε σέβεται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, καταπατά ελευθερίες και σφαγιάζει τον κουρδικό λαό, μια χώρα στης οποίας τον χαρακτηρισμό ως «ασφαλή» μέχρι και η Διεθνής Αμνηστία έχει αντιταχθεί.

Με την νέα συμφωνία, λοιπόν, για κάθε Σύρο πρόσφυγα που επαναπροωθείται από την Ελλάδα στη Τουρκία, ένας δεύτερος Σύρος πρόσφυγας που βρίσκεται ήδη στην Τουρκία και μάλιστα έχει ζητήσει άσυλο εκεί πριν τις 29 Νοέμβρη 2015 θα επανεισέρχεται σε μια Ευρωπαϊκή χώρα. Την ώρα, δηλαδή, που άλλα κράτη όπως ο Λίβανος δέχονται μεγάλο αριθμό προσφύγων αναλογικά με τον πληθυσμό τους, η ΕΕ θα δεχθεί συνολικά μόλις 72.000 Σύριους (δηλαδή νούμερο που αντιστοιχεί περίπου στο 0,01% του συνολικού πληθυσμού της), αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πως για αυτήν οι ανθρώπινες ζωές ζυγίζουν λιγότερο από την οικονομία και την «καθαρότητα» της. Μπαίνοντας, έτσι σε μία επαίσχυντη συμφωνία εμπορίας, ουσιαστικά, ανθρώπινων ζωών, για την υλοποίηση της οποίας, η Τουρκία θα λάβει από την ΕΕ πέρα από 6,8 δις ευρώ και σημαντικές διευκολύνσεις στην διαπραγμάτευση που αρχίζει για την είσοδό της στη ένωση, ενώ ανοίγει και ο δρόμος για την κατάργηση της βίζας εισόδου των Τούρκων πολιτών στις χώρες-μέλη της ΕΕ.

Για να δούμε πώς η συμφωνία, για την οποία τόσο πανηγύρισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καταργεί στην πράξη διεθνείς συμβάσεις:

«Ένα άτομο που λόγω βάσιμου φόβου δίωξης για λόγους φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, συμμετοχής σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα ή πολιτικών πεποιθήσεων ευρίσκεται εκτός της χώρας της ιθαγένειάς του και δεν είναι σε θέση ή, λόγω του φόβου, δεν επιθυμεί να θέσει εαυτόν υπό την προστασία της εν λόγω χώρας, ή που δεν έχει υπηκοότητα και είναι εκτός της χώρας της προηγούμενης συνήθους διαμονής του, ως αποτέλεσμα των γεγονότων αυτών, δεν είναι σε θέση ή, λόγω του φόβου αυτού, δεν επιθυμεί να επιστρέψει σε αυτή…’’

Πρόκειται για τον ορισμό που δίνει μια από τις «Συμβάσεις της Γενεύης για το Καθεστώς των Προσφύγων» (1951) για το ποιος θεωρείται πρόσφυγας. Δεν υπάρχει πουθενά κριτήριο ιθαγένειας. Το άσυλο πρέπει να εξετάζεται ατομικά και προστατεύεται από επαναπροωθήσεις. Η νέα συμφωνία, όμως, βαπτίζοντας την Τουρκία ασφαλή χώρα δίνει στην Ε.Ε. την δυνατότητα, να απορρίπτει ως απαράδεκτο το αίτημα για άσυλο άλλων εθνικοτήτων πέρα των Σύρων, επειδή είχαν τη δυνατότητα να ζητήσουν άσυλο στη Τουρκία. Προχωρά λοιπόν σε κατ’ επίφαση θεσμοθετημένες απελάσεις, στερώντας σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους το δικαίωμα το να ζητήσουν επί της αρχής άσυλο στην Ε.Ε.

Η συμφωνία αυτή έρχεται να καταδείξει με τον πιο κραυγαλέο τρόπο ποιες «αρχές» και «αξίες» καθοδηγούν τη δράση της Ε.Ε. Αφού έχει πρωταγωνιστήσει, στο όνομα πάντα της «εξαγωγής της δημοκρατίας», στην πρόκληση του πολέμου στη Συρία και άρα στον ξεριζωμό και την προσφυγιά των ανθρώπων, δεν διστάζει να καταπατήσει και τις στοιχειώδεις προβλέψεις προστασίας του διεθνούς δικαίου προκειμένου να κρατήσει αυτούς τους ανθρώπους μακριά από το εσωτερικό της. Αυτή, λοιπόν, τη «δημοκρατία» πρεσβεύει  η Ε.Ε, που καθημερινά γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη για τα πραγματικά δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες.

Παράλληλα, με την νέα κυβέρνηση να υιοθετεί και να υλοποιεί πρωτοφανώς απάνθρωπες πολιτικές, έχει δοθεί χώρος σε ακροδεξιές και φασιστικές φωνές που συμπυκνώνονται σε σκληρές επιθέσεις με στόχο τόσο πρόσφυγες και μετανάστες/μετανάστριες όσο και αλληλέγγυους. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα, των επιθέσεων στην Χίο και τον Πειραιά, όπου χρυσαυγίτες επιτέθηκαν στην δομή αλληλεγγύης Soli CAFÉ, αλλά και σε αλληλέγγυους με την απροκάλυπτη συνεργασία των ΜΑΤ και της αστυνομίας από το εσωτερικό της οποίας εμφανίζονταν υπόδικοι «υπό κάτοικόν περιορισμό» όπως ο Κασιδιάρης και ο Λαγος.

Στην συμφωνία-ντροπή που καταπατά τα δικαιώματα των προσφύγων, αλλά ακόμα και συμβάσεις όπως αυτή της Γενεύης, απαντάμε με αλληλεγγύη και συστρατευόμαστε στον δίκαιο αγώνα προσφύγων και μεταναστών/μεταναστριών  για ανοιχτά σύνορα και ελεύθερη μετακίνηση στην Ευρώπη. Απέναντι στις απελάσεις και σε φασιστικές-ρατσιστικές πρακτικές χρυσαυγιτών, θα απαντήσουμε έμπρακτα πως δεν υπάρχουν «παράτυπες» ζωές, ζωές εξαγοράσιμες και χωρίς μέλλον. Και θα παλέψουμε μέχρι τέλους για να ανοίξουν τα σύνορα και να ζήσουν οι άνθρωποι με αξιοπρέπεια!

Συνυπογράφεται από την ΑΡιστερή ΕΝότητα Νομικής, την ΡΑΠαΝ-ΣΑΦΝ(εαακ) και το Αριστερό Δίκτυο Νεολαίας Νομικής.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s