Γιατί όχι στα Ιδιωτικά Παν/μια

Πρόσφατα, γράφτηκαν στον ΔΣΑ οι πρώτοι απόφοιτοι ιδιωτικού κολεγίου στην Ελλάδα. Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει για άλλη μια φορά εμφατικά, το ζήτημα της λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων στην χώρα μας.

Ως Αριστερή Ενότητα έχουμε πάγια τοποθέτηση ότι το Πανεπιστήμιο των αναγκών μας δεν μπορεί παρά να είναι Δημόσιο Δωρεάν και Δημοκρατικό. Παρόλα αυτά, η πραγματικότητα έτσι όπως έχει διαμορφωθεί και φαίνεται να εξελίσσεται μας επιβάλλει να απαντήσουμε δομημένα για άλλη μια φορά στο «Γιατί λέμε όχι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια»

Το πρώτο επιχείρημα το οποίο ακούγεται από τους υπέρμαχους των ιδιωτικών Πανεπιστημίων είναι εκείνο του ανταγωνισμού:

-Τα ιδιωτικά Παν/μια θα είναι καλύτερα και έτσι θα «εξαναγκάσουν» τα δημόσια να βελτιωθούν για να ανταγωνιστουν τα ιδιωτικά.

Απαντάμε:

Η «απελευθέρωση» των Παν/μιων από τον κρατικό «ζυγό» συνεπάγεται την απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη. Αυτό είναι κρίσιμο διότι έτσι επιτρέπεται η γενική διείσδυση ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων, πράγμα που έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την περαιτέρω υποβάθμιση των σπουδών σε όλους τους καίριους και «ακριβούς» τομείς. Ένα κράτος που αναθέτει την εκπαίδευση στην ιδιωτική πρωτοβουλία θα έχει την τάση να «νίπτει τας χείρας του» σε σχέση με τις ανεπάρκειες του «αγοραίου» συστήματος. Επομένως τα ιδιωτικά Παν/μια όχι μόνο δεν θα λειτουργούν προωθητικά για την δημόσια παιδεία αλλά αντίθετα θα λειτουργήσουν εις βάρος της.

Το δεύτερο επιχείρημα έχει να κάνει με τις ανάγκες παραγωγής.

– Σύμφωνα με αυτό οι απόφοιτοι των ελληνικών Παν/μιων, είναι ακατάλληλοι να απασχοληθούν στις επιχειρήσεις και στην παραγωγή. Οι ιδιωτικές σχολές, θα προσφέρουν πιο ειδικευμένο και κατάλληλο προσωπικό .

Απαντάμε:

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής και πάντως εκ του πονηρού. Η ανεργία που πλήττει την χώρα μας (όπως και άλλες) δεν οφείλεται βέβαια στην έλλειψη «κατάλληλου» προσωπικού αλλά στην οικονομική κρίση και την συνοδευόμενη από αυτή λιτότητα, σύμπτωμα του αδιεξόδου που αντιμετωπίζει ο ευρωπαϊκός καπιταλισμός τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο καθότι φαντάζει ανίκανος να προσφέρει μια πειστική μεγάλη αφήγηση. Οι απόφοιτοι των ιδιωτικών σχολών δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν λιγότερο οξύ φάσμα ανεργίας, εκτός βέβαια από εκείνους που διαθέτουν εκ προοιμίου τα προς το ζην ή έστω μια στρωμένη δουλειά.

Επιπλέον, η εξίσωση των πτυχίων μας με εκείνα, ιδιωτικών πανεπιστημίων θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση τους και θα αποτελέσει ένα άμεσο χτύπημα στα εργασιακά μας δικαιώματα. Αυτό θα είναι απόρροια της εξίσωσης των πτυχίων μας με τα «αγοραία» πτυχία των ιδιωτικών σχολών που δεν ενδιαφέρονται να διδάξουν οτιδήποτε πέρα από τις γνώσεις που θα ικανοποιήσουν τις άμεσες ανάγκες τις αγοράς αλλά και της «κατεύθυνσης» που φαίνεται να έχουν τα ιδιωτικά Παν/μια, δηλαδή να «παράγουν» πχ εξειδικευμένους νομομαθείς και όχι ολοκληρωμένους νομικούς. Έτσι αυτομάτως μετατρεπόμαστε σε εργαζομένους «ορισμένου χρόνου» καθώς όταν οι αυστηρά εξειδικευμένες γνώσεις πάψουν να αντιστοιχούν στις ανάγκες τις αγοράς θα θεωρηθεί ότι δεν έχουμε πλέον το υπόβαθρο για είμαστε «αποτελεσματικοί». Την ίδια στιγμή το γενικό πτυχίο μας πχ «δικηγόρος» θα θεωρείται ανεπαρκές για την άσκηση του επαγγέλματος μας, αντίθετα θα είναι απαραίτητος κάποιος τίτλος εξειδίκευσης πχ «εργατολόγος», «δημοσιολόγος» κ.ο.κ

 

Αλλά και πέρα από αυτό, τίθεται το ζήτημα κατά πόσον αποκλειστικός στόχος της εκπαίδευσης μπορεί να είναι η προετοιμασία και η προσαρμογή των εκπαιδευομένων στις απαιτήσεις της αγοράς ή αν θα πρέπει ταυτόχρονα να ενισχύεται το κριτικό και αμφισβητικό πνεύμα να ενθαρρύνονται ακόμα και οι ανορθόδοξες προσεγγίσεις, να καλλιεργείται η φαντασία και να προωθείται η ευρύτερη γνώση. Οι φοιτητές οφείλουμε να μάθουμε να κρίνουμε ελεύθερα να λειτουργούμε ως δρώντα υποκείμενα στην κοινωνία και όχι ως παθητικοί δέκτες. Τελικά η δημιουργία αμφισβητιών είναι χρέος της παιδείας και αυτό φυσικά είναι το τελευταίο που ενδιαφέρει τους εργοδότες.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s