Δελτίο Τύπου Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης

Όλοι/Όλες έχουμε ακούσει ότι συντελείται μία αλλαγή στο Πρόγραμμα του Μεταπτυχιακού της Νομικής. Πέρσι ήρθαμε αντιμέτωποι για πρώτη φορά με την εισαγωγή διδάκτρων, στον τομέα του Διεθνούς. Η απουσία δυναμικής απάντησης από το Φοιτητικό Σύλλογο έδωσε χώρο για γενίκευση του μέτρου των διδάκτρων 1.200 ευρώ, σε όλα τα μεταπτυχιακά της σχολής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποκλείεται σημαντική μερίδα των φοιτητών/τριων που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αντεπεξέλθει στα δίδακτρα. Παράλληλα, προβλέπεται ενιαίο μεταπτυχιακό με 22 κατευθύνσεις, πλήρως εξειδικευμένο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Αυτό συνεπάγεται τόσο των κατακερματισμό των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων όσο και την υποβάθμιση της ποιότητας των σπουδών μας. Επιπλέον, τίθενται αυστηρές προϋποθέσεις για τη δυνατότητα συμμετοχής στις εξετάσεις για τα μεταπτυχιακά (“Λίαν καλώς” στο Μέσο Όρο πτυχίου, 3 μαθήματα υπολειπόμενα για τη λήψη του πτυχίου), οι οποίες εντατικοποιούν ακόμα περισσότερο τους ρυθμούς σπουδών.


Επειδή για το συγκεκριμένο θέμα έχει ανοίξει ένας διάλογος τόσο στη Γενική Συνέλευση όσο και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να αποσαφηνίσουμε ορισμένα ζητήματα :
1) Μας λένε :
«Το πανεπιστήμιο δεν έχει χρήματα και προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί θα πρέπει μέρος του κόστους φοίτησης να το επωμιστούμε εμείς»
Τι απαντάμε :
Είναι γεγονός ότι το πανεπιστήμιο τα τελευταία χρόνια υποχρηματοδοτείται με ευθύνη των εκάστοτε κυβερνήσεων όπως και σήμερα. Για αυτό πάγιο αίτημά μας αποτελεί η αύξηση της χρηματοδότησης για την παιδεία.Ωστόσο η κατάσταση αυτή αποτελεί και το άλλοθι για την μετακύλιση του κόστους σπουδών στους/στις φοιτητές /φοιτήτριες.Π.χ.(Στο Πάντειο η διοίκηση πήρε απόφαση να μην εισάγει τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά)

2)Μας λένε :
«Τα δίδακτρα είναι η προυπόθεση για την αναβάθμιση της ποιότητας του μεταπτυχιακού προγράμματος και του κύρους της σχολής»
Τι απαντάμε :
Όταν μιλάνε για αναβάθμιση της ποιότητας σπουδών μας εννοούν την ανταγωνιστικότητα σε σχέση με την αγορά εργασίας,την υπερεξειδίκευση και την ρευστοποίηση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων.Εμείς προτάσσουμε απέναντι στην λογική του «καθένας μόνος του» και «ενάντια στον διπλανό του» ενιαία ισχυρά μη εξισωμένα (με κανένα ιδιωτικό κολλέγιο ) πτυχία με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα.
3)Μας λένε:
«Η Γενική Συνέλευση Τμήματος είναι η μόνη αρμόδια να αποφασίζει για τα ζητήματα της σχολής»

Τι απαντάμε :
Οι φοιτητές είναι οι μόνοι αρμόδιοι να αποφασίζουν για τα ζητήματα που τους αφορούν.Οι Γενικές Συνελεύσεις και οι αποφάσεις τους είναι αυτές που μπορούν να εκφράσουν τις ανάγκες του Φοιτητικού Συλλόγου.Σε αυτά τα πλαίσια δεν αναγνωρίζουμε καμία απόφαση πίσω από κλειστές πόρτες και κανένα νόμο που τους το επιτρέπει.
4)Μας λένε :
«Τα κοινωνικά κριτήρια έχουν σκοπό να μην αποκλείσουν κανένα από το μεταπτυχιακό»
Τι απαντάμε :
Η εμπειρία έχει δείξει ότι όπου εισάγονται κοινωνικά κριτήρια (π.χ. σίτιση,εστίες) συρρικνώνεται ολοένα και περισσότερο ο αριθμός των δικαιούχων με αποτέλεσμα να πλήττονται περισσότερο οι οικονομικά ασθενέστεροι.Επιπλέον το δικαίωμα στην δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση είναι αδιαπραγμάτευτο καθώς αποτελεί δημόσιο αγαθό για όλους και όλες και για αυτό δεν θέλουμε να υπεισέρχονται σε αυτό τα κριτήρια της αγοράς και οι λογικές κέρδους.
5)Κάποιοι μας λένε «Η κατάληψη δεν είναι το σωστό μέσο και δεν έχει αποτελέσματα»
Και κάποιοι άλλοι συμπληρώνουν «η κατάληψη αφαιρεί το δικαίωμα στην παιδεία»
Εμείς απαντάμε :
Η κατάληψη αποτελεί το ανώτατο μέσο πάλης προκειμένου οι φοιτητές να αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους κάτι που αποδεικνύεται από μια σειρά νικών του φοιτητικού κινήματος (κίνημα 06-07 ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16,σχέδιο Αθηνά κλπ).Η απόφαση του Φ.Σ. για κατάληψη πάρθηκε ύστερα από μια σειρά δράσεων και κινητοποιήσεων που ανέδειξαν την απόλυτη αδιαλλαξία των οργάνων της διοίκησης απέναντι στα αιτήματά μας.Εν τέλει η κατάληψη δεν αφαιρεί το δικαίωμα στην παιδεία αλλά το υπερασπίζεται. Ουσιαστικά το δικαίωμα στην παιδεία καταστρατηγείται από την επιβολή διδάκτρων και την αμφισβήτηση του δημοσίου δωρεάν πανεπιστημίου.
Τίποτα δεν μας χαρίζεται –όλα διεκδικούνται από τους συλλογικούς και ανυποχώρητους αγώνες!
Επειδή το Πανεπιστήμιο είναι ένας χώρος άμεσα συνδεδεμένος με την κοινωνία θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους ενάντια στις πολιτικές τόσο της κυβέρνησης όσο και της ΕΕ που διαλύουν το παρόν και το μέλλον μας με όπλο μας τις Γενικές Συνελεύσεις.
ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ !
Όλοι/όλες στην Γενική Συνέλευση του ΦΣ.Νομικής Τρίτη 26/10 στη 13.00 αμφιθέταρο 1!

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s