Δίδακτρα στα μεταπτυχιακά : H επόμενη μέρα

Όπως είναι πλέον ευρέως γνωστό, η φετινή χρονιά ξεκίνησε με μία αλλαγή στα μεταπτυχιακά προγράμματα της σχολής μας. Συγεκριμένα, τα δίδακτρα ύψους 1200 ευρώ που επιβλήθηκαν πέρσι στον τομέα του διεθνούς δικαίου, δεδομένης της απουσίας άμεσης κινητοποίησης από το φοιτητικό σύλλογο την περασμένη χρονιά, επεκτάθηκαν φέτος και στους υπόλοιπους τομείς. Με τον τρόπο αυτό, σημαντική μερίδα φοιτητών/τριών αποκλείονται από τα μεταπτυχιακά καθώς δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα δίδακτρα.

Αποφεύγοντας λάθη του παρελθόντος, ο φοιτητικός σύλλογος κινήθηκε σχεδόν αμέσως σε κινηματική τροχιά δίνοντας δυναμική απάντηση. Από την πρώτη στιγμή αποτυπώθηκε ότι είμαστε αντίθετοι με το μέτρο που μας επιβλήθηκε ενώ στην πρώτη γενική συνέλευση ο φοιτητικός σύλλογος βγήκε μπροστά και έλαβε αγωνιστική απόφαση, υπερψηφίζοντας κατάληψη της σχολής. Όπως φάνηκε, η πίεση που ασκήθηκε από την απόφαση κατάληψης ανάγκασε τα όργανα διοίκησης να συγκαλέσουν Γενική Συνέλευση Τμήματος στην οποία θα συζητούταν εκ νέου το ζήτημα για τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, αίτημα που είχε εκφραστεί πολλάκις κατά τη διάρκεια των παραστάσεων διαμαρτυρίας. Συνεχίζοντας τη δυναμική του πορεία, ο φοιτητικός σύλλογος στη δεύτερη γενική συνέλευση αποφάσισε συνέχιση της κατάληψης η οποία είχε ήδη καταφέρει να συσπειρώσει μεγάλο αριθμό φοιτητών/τριων, έτοιμο να αγωνιστεί και να διεκδικήσει δωρεάν μεταπτυχιακά για όλους.

Η κατάληψη εξ ορισμού είναι το πιο δυναμικό μέσο πάλης που αρμώζει ως απάντηση σε μία τόσο οξυμμένη επίθεση, όπως η επιβολή διδάκτρων στα μέχρι προσφάτως δωρεάν μεταπτυχιακά. Δε συνιστά για μας μόνο το κλείσιμο της σχολής και ασφαλώς δεν αποτελεί αυταξία. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει και η κατάληψη στη νομική που αποτέλεσε έναν ζωντανό χώρο ο οποίος λειτούργησε ως κέντρο αγώνα. Στο χώρο αυτόν έλαβαν χώρα πολλά πολιτικά και πολιτιστικά δρώμενα, συζητήσεις και αντιμαθήματα ενώ ο χώρος παρέμεινε ανοιχτός σε όποιον/α ήθελε να συζητήσει, να εκφράσει γνώμη, να εναντιωθεί στην αδικία που υφίσταται εις βάρος μας, να παλέψει για ένα δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο.

Ωστόσο, η προσπάθεια αυτή ενάντια στα δίδακτρα έληξε μετά την τελευταία γενική συνέλευση κατά την οποία πάρθηκε απόφαση για το άνοιγμα της σχολής και κατά συνέπεια για την ουσιαστική αποδοχή της ύπαρξης διδάκτρων στα μεταπτυχιακά. Τόσο η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ όσο και η ΑΦΚ έδειξαν για άλλη μια φορά το δρόμο της αδράνειας απέναντι σε φλέγοντα ζητήματα, η πρώτη απέχοντας από την κοινή διαδικασία και η δεύτερη αποπροσανατολίζοντας την κουβέντα και θέτοντας το ψευτοδίλημμα «κατάληψη – ανοιχτή σχολή» αντί του ουσιαστικού διλήμματος «δίδακτρα ή όχι στα μεταπτυχιακά». Επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά με την στάση τους ότι ο ρόλος τους εντός της σχολής δεν είναι άλλος από το να απονομιμοποιούν την συλλογική διεκδίκηση , να θέτουν αναχώματα στην κινητοποίηση των φοιτητών/τριών και επί της ουσίας να καλλιεργούν την απάθεια και τον ατομικό δρόμο. Για το λόγο αυτό, μερίδα φοιτητών/τριών που αντιμετωπίζουν με φοβικότητα την κατάληψη ή κρατώντας επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα της αν και αντίθετη στα δίδακτρα και με κανένα τρόπο μην συντασσόμενη με τις λογικές της ΔΑΠ και των ΑΦΚ ψηφίσε υπέρ αυτών επιλέγοντας να ανοίξει η σχολή ακόμα και αν η συνθήκη στην οποία συζητούσαμε ήταν ειδική και σε αυτό το πλαίσιο ετίθετο και το ζήτημα αυτού του μέσου πίεσης.

Παρόλα αυτά, ο αγώνας δε σταματά εδώ. Το αποτέλεσμα της προηγούμενης συνέλευσης δεν αντιπροσωπεύει σε καμία περίπτωση τη βούληση του φοιτητικού συλλόγου όσον αφορά την αποδοχή των διδάκτρων . Τα δίδακτρα παραμένουν ένα ανοιχτό ζήτημα και η πλειοψηφία των φοιτητών/τριών τίθεται ενάντια σε αυτά. Για το λόγο αυτό συνεχίζουμε δυναμικά με οργάνωση της δράσης μας και δε σταματάμε τις κινητοποιήσεις μας. Στο αμέσως επόμενο διάστημα οι φοιτητές που έγιναν δεκτοί στα μεταπτυχιακά θα κληθούν να καταθέσουν την πρώτη δόση των διδάκτρων με κίνδυνο αποκλεισμού τους αν δεν έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν το εν λόγω ποσό. Αυτό, όσο περνάει από το χέρι μας, δεν πρέπει να συμβεί. Ας είμαστε όλοι/ες λοιπόν στην επόμενη γενική συνέλευση του ΦΣ για να πάρει ο σύλλογος για άλλη μια φορά αγωνιστική απόφαση και να διατρανώσει την αντίθεση του προς τα δίδακτρα.

Ως Αριστερή Ενότητα, δεν είμαστε διατεθειμένοι/ες να αφήσουμε κανέναν/μία φοιτητητή/τρια να αποκλειστεί για οικονμικούς λόγους από το μεταπτυχιακό, δεν είμαστε διατεθειμένοι/ες να μείνουμε απαθείς όσο βασικά δικαιώματά μας παραβιάζονται, δεν είμαστε διατεθειμένοι/ες να πληρώσουμε 1200 ευρώ για το μεταπτυχιακό μας, δεν είμαστε διατεθειμένοι/ες να ζήσουμε και να σπουδάσουμε με τους δικους τους όρους. Είμαστε διατεθειμένοι/ες να παλέψουμε για ένα πανεπιστήμιο όπως ακριβώς το θέλουμε, ένα πανεπιστήμιο δημόσιο και δωρεάν, ένα πανεπιστήμιο χωρίς ταξικούς φραγμούς, ένα πανεπιστήμιο ανοιχτό σε όλους και όλες… το πανεπιστήμιο των αναγκών μας.

 

Όλοι/Όλες στη Γενική Συνέλευση του ΦΣ την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, ώρα 13:00, αίθουσα 1

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s