Για το Πανεπιστήμιο των αναγκών μας

Αν προσπαθούσαμε να σκιαγραφήσουμε τον χαρακτήρα του πανεπιστημίου σήμερα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι κυριαρχεί η αντίληψη του πανεπιστημίου ως ενός χώρου αποκλειστικά συνυφασμενού με την απόκτηση των απαραίτητων για το πτυχίο γνώσεων στον οποίο οι φοιτητές προσπαθούν μέσα σε μια εντατικοποιημένη καθημερινότητα να συλλέξουν όσο το δυνατόν περισσότερα προσόντα για να ανταποκριθούν στις μετέπειτα ανάγκες της αγοράς εργασίας. Έτσι, προάγεται ένα μοντέλο πανεπιστημίου το οποίο θα αποτελεί κατά βάση ένα εξεταστικό κέντρο αποκομμένο από οποιαδήποτε συλλογική δραστηριότητα. Εμείς, ως Άριστερή Ενότητα, δεν αντιλαμβανόμαστε το πανεπιστήμιο ως έναν στείρο χώρο παρακολούθησης μαθημάτων αλλά ως έναν ζωντανό κοινωνικό χώρο στον οποίο οι φοιτητές διαμορφώνουν μια διαφορετική καθημερινότητα βασισμένη στις ανάγκες τους. Στο πλαίσιο αυτό προσπαθούμε να οικειοποιούμαστε τον χώρο της σχολής οργανώνοντας εκδηλώσεις, αντιμαθήματα, φεστιβάλ δίνοντας έτσι ένα διαφορετικό στίγμα και επαναφέροντας την έννοια της συλλογικής ζωής εντός του πανεπιστημίου.

Επειδή, λοιπόν, το πανεπιστήμιο παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένο με την κοινωνία αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε ένα αντιφασιστικό-αντιρατσιστικό φεστιβάλ στη νομική με στόχο να αναδείξουμε ζητήματα όπως η ξενοφοβία, ο σεξισμός, το φασιστικό φαινόμενο εν γένει αλλά και την απάντηση μας απέναντι σε αυτά. Τα ζητήματα αυτά είχαν ανέκαθεν αυξημένη σημασία για μας, πόσο μάλλον τη συγκεκριμένη περίοδο με το προσφυγικό ζήτημα να παραμένει άλυτο και να παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις την ίδια στιγμή που φασιστικά φαινόμενα ξανακάνουν την εμφάνιση τους προσπαθώντας να καλλιεργήσουν ένα κλίμα ξενοφοβίας και ρατσισμού. Από την άλλη κάνουμε την παραδοχή ότι δεν ζούμε σε μια κοινωνία απαλλαγμένη από έμφυλες διακρίσεις και άρα ο αντισεξισμός και η ανοχή στο διαφορετικό αποτελούν συνεχές διακύβευμα.

Για τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων του φεστιβάλ ζητήσαμε από την κοσμητεία της νομικής να μας παραχωρήσει ορισμένες αίθουσες. Στο αίτημα αυτό η κυρία Καλλινίκου,κοσμήτορας της νομικής, απάντησε αρνητικά με πρόφαση τις κατατακτήριες εξετάσεις που θα λάβουν χώρα στη σχολή. Ωστόσο, από πέρυσι υπήρχε η επιλογή της κοσμητείας να μην δίνει αίθουσες για την πραγματοποίηση πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, φανερώνοντας τη βούληση της να περιορίσει οποιαδήποτε δραστηριότητα εντός της σχολής που δεν είχε να κάνει με τα μαθήματα.

Εμείς, απέναντι σε αυταρχικές λογικές που θέλουν το πανεπιστήμιο έναν αποστειρωμένο χώρο θα διεξάγουμε κανονικά το φεστιβάλ διατηρώντας τον χαρακτήρα του πανεπιστημίου ως κοινωνικού χώρου στον οποίο οι φοιτητές μπορούν να συζητούν και να δρούν συλλογικά. Απέναντι σε μια προσπάθεια αποκοπής του πανεπιστημίου από οποιαδήποτε κοινωνική και πολιτική διεργασία, εμείς θα συνεχίζουμε να οικοδομούμε το παράδειγμα ενός διαφορετικού πανεπιστημίου, ενός πανεπιστημίου που εν τέλει θα ειναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες μας.

This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s