DIRTYBUSINESSVOL. 236521

κοινό κείμενο Ρ.Α.Πα.Ν.-Σ.Α.Φ.Ν.(ε.α.α.κ) –Αριστερό Δίκτυο Νεολαίας  – Αριστερή Ενότητα Νομικής

Τους τελευταίους μήνες η εικόνα που αντικρίζει κανείς μπαίνοντας στο κτήριο της Νομικής σίγουρα θυμίζει περισσότερο σκουπιδότοπο παρά πανεπιστημιακό χώρο. Κάδοι να ξεχειλίζουν από σκουπίδια, βρώμικες αίθουσες και τουαλέτες. Ίσως μια τέτοια εικόνα παραξενεύει τους φοιτητές μικρότερων ετών που μπήκαν πρόσφατα στη σχολή, ωστόσο οι μεγαλύτεροι σίγουρα είναι εξοικειωμένοι, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που η σχολή μας αντιμετωπίζει προβλήματα με την καθαριότητα.

Η κατάσταση αυτή είναι συνηθισμένη τα τελευταία χρόνια, καθώς η καθαριότητα του κτηρίου έχει ανατεθεί σε εργολαβίες με τρίμηνες συμβάσεις εργασίας, πράγμα που σημαίνει ότι αφού λήξει η σύμβαση γίνονται εκ νέου διαγωνισμοί για την εύρεση νέας εργολαβίας, κάτι που ευνοεί την θέση των εργολάβων με την εκμετάλλευση του προσωπικού και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας που δημιουργούνται από αυτές. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι για ένα μείζον ζήτημα, όπως είναι αυτό της καθαριότητας, δίνονται από πλευράς των οργάνων του Πανεπιστημίου προσωρινές «λύσεις» με αποτέλεσμα η σχολή να έχει να καθαριστεί από αρχές Δεκεμβρίου και να είμαστε αναγκασμένοι εδώ και δύο μήνες συνυπάρχουμε με τα σκουπίδια και να περνάμε τη μέρα μας σε ένα ανθυγιεινό περιβάλλον, χωρίς να προβλέπεται κάποια άμεση επίλυση του προβλήματος.

Και μέσα σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον η ΑΦΚ, μια δύναμη που με τη στάση της υπονομεύει διαρκώς τις διαδικασίες του φοιτητικού συλλόγου, αναλαμβάνει  ένα πρωί να καθαρίσει τη σχολή για χάρη των φοιτητών αντιλαμβανόμενη μάλλον τον εαυτό της σαν μια δύναμη που μπορεί από μόνη της να διαχειρίζεται τα ζητήματα του συλλόγου. Σε αυτό το σημείο καλό θα ήταν να προβληματιστούμε για 2 πράγματα. Αρχικά, η καθαριότητα της σχολής είναι ένα ζήτημα που αφορά όλους τους φοιτητές. Γιατί λοιπόν η ΑΦΚ προτίμησε να αναλάβει κάτι τέτοιο πρωτοβουλιακά και εν κρυπτώ από τους υπόλοιπους φοιτητές; Μήπως αυτό το «εγχείρημα» δεν ήταν τίποτε άλλο από μια προσπάθεια ψηφοθηρικής αυτοπροβολής της; Επιπλέον, τέτοιου τύπου ενέργειες προφανώς και δεν πρόκειται από μόνες τους να λύσουν το πρόβλημα από τη ρίζα του, παρά μόνο να προσφέρουν κάποια εικονική και προσωρινή βελτίωση της κατάστασης. Εξ άλλου, το ζήτημα της καθαριότητας αλλά και της θέρμανσης δεν είναι σε καμία περίπτωση ένα ζητήμα που πρέπει να επιλύσουν οι φοιτητές με αυτόν τον τρόπο. Η απουσία καθαριότητας είναι και αυτή αποτέλεσμα από τη μία της λογικής των εργολαβιών, που υποκαθιστούν το ρόλο του Πανεπιστημίου να προσλαμβάνει μόνιμο και επαρκές προσωπικό καθαρισμού αλλά για τη δήθεν μείωση του κόστους εμπλέκονται ενεργά. Στην πραγματικότητα όμως και πιο δαπανηρές είναι και προσφέρουν απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς για τους εργαζόμενους. Από την άλλη αναδεικνύεται το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης των ΑΕΙ, των οποίων ο προϋπολογισμός έχει μειωθεί κατά 70% με σκοπό αυτά τα χρήματα να πηγαίνουν στην εξυπηρέτηση του χρέους, με αποτέλεσμα τα πανεπιστήμια να έχουν ελλείψεις (βλ. καθαριότητα, θέρμανση), αλλά και το κόστος σπουδών να μετακυλίεται στους φοιτητές (βλ.κόψιμο συγγραμμάτων κλπ).  Ωστόσο, όσον αφορά την ΑΦΚ ας μην κοιτάμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος, η συγκεκριμένη δύναμη δεν έχει δείξει από πλευράς της θέληση και προσπάθεια για την οριστική επίλυση του ζητήματος. Μήπως αυτή η κίνηση εντάσσεται στην ίδια λογική με το εντάξει τι να κάνουμε ας πληρώσουμε δίδακτρα αφού δεν γίνεται αλλιώς ; Ας καθαρίσουμε εθελοντικά αφού δεν γίνεται αλλιώς. Αυτό μπορεί να ακούγεται ‘’λογικό’’, όμως οδηγεί σε μια αντίληψη να αποδεχόμαστε τα πάντα, να μην απαιτούμε αυτά που μας παίρνουν πίσω και γενικότερα να απομακρύνονται οι φοιτητές από τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, από το πιο απλό που μπορεί να είναι η καθαριότητα και η θέρμανση έως τα πιο μεγάλα, όπως η δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους και η εργασιακή προοπτική. 
Αν όντως, λοιπόν, η ΑΦΚ είναι αυτή που ενδιαφέρεται και παλεύει  για το καλό της σχολής και των φοιτητών, όπως διακηρύσσει στο facebook, γιατί αφού καθάρισε τη σχολή εξαφανίστηκε και αρνήθηκε να παρευρεθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο που καλέστηκε για να παρθεί απόφαση και για το ζήτημα της καθαριότητας και να δοθεί μια μόνιμη και ουσιαστική λύση;

Εμείς όμως δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με προσωρινές «λύσεις» κάποιων «σωτήρων» που απλώς καλύπτουν για λίγο το πρόβλημα και δεν το αντιμετωπίζουν στη ρίζα του. Δεν αρκούμαστε με τίποτα λιγότερο από μια ριζική αλλαγή της κατάστασης και απαιτούμε την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας, που να προσλαμβάνεται άμεσα από το Πανεπιστήμιο χωρίς οποιαδήποτε ανάμειξη εργολάβων, και υπαλλήλους που να εργάζονται με αξιοπρεπείς όρους. Απαιτούμε μεγαλύτερη χρηματοδότηση στα πανεπιστήμια προκειμένου πέρα από το ζήτημα της καθαριότητας να επιλυθεί και αυτό της θέρμανσης, καθώς δεν γίνεται να περνάμε μία μέρα με θέρμανσης και τρεις χωρίς.Η καθαριότητα της ΑΦΚ δεν έχει καμία σχέση με τη συλλογική διεκδίκηση… Εμείς σ’ αυτά απαντάμε ότι δεν θα μας χαρίσει κανείς τίποτα, αλλά είναι στο χέρι μας εμείς οι ίδιοι που έχουμε αγανακτήσει να περνάμε τη μέρα μας σε τόσο ανθυγιεινό περιβάλλον, να κινητοποιηθούμε και να απαιτήσουμε την άμεση και οριστική καθαριότητα της σχολής μας!

ΓΙ’ ΑΥΤΟ Ο ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΜΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΗΡΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΙΣ 12 ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΟΛΟΙ/ΕΣ ΓΙΑΤΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ, ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ!

This entry was posted in κείμενα συγκυρίας, Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s