Μια μέρα για να (ξανα)θυμηθούμε την αλληλεγγύη

κοινό κείμενο Ρ.Α.Πα.Ν.-Σ.Α.Φ.Ν.(ε.α.α.κ) –Αριστερό Δίκτυο Νεολαίας  – Αριστερή Ενότητα Νομικής

18 Μάρτη 2017 (διεθνής ημέρα δράσης κατά του ρατσισμού, του πολέμου, του φασισμού και της φτώχειας) : Έχει περάσει κι όλας ένας χρόνος από την υπογραφή της συμφωνίας της ντροπής μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, μιας συμφωνίας που καθιστά τις απελάσεις προσφύγων ως καθημερινές πρακτικές και κάνει φανερή την ρατσιστική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θεωρώντας την Τουρκία ως «ασφαλή τρίτη χώρα» και άρα επιτρέποντας τις επαναπροωθήσεις σε αυτήν από την Ελλάδα (παρά το γεγονός ότι το καταπιεστικό καθεστώς Ερντογάν διεξάγει πόλεμο σε Κούρδους, ακτιβιστές και αντιφρονούντες, εκτρέφοντας συνάμα θρησκευτικό φανατισμό), συνεχίζοντας αμείωτα τους πολέμους και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις από κοινού με ΗΠΑ, Ρωσία, η Ευρώπη Φρούριο συνιστά μια νέα ποιότητα συνολικής αντιδημοκρατικής στροφής στο όνομα της «ασφάλειας».

Ενα χρόνο μετά, τα ευρωπαϊκά σύνορα παραμένουν κλειστά για μεγάλες ομάδες ανθρώπων που προσπαθούν να αποφύγουν  τον πόλεμο και την εξαθλίωση, να καταφέρουν να επιβιώσουν και να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και για τις οικογένειες τους. Την ίδια στιγμή, τα νησιά του Αιγαίου έχουν μετατραπεί σε ενδιάμεσες ζώνες μεταξύ Ευρώπης και Ανατολής στις οποίες οι πρόσφυγες φυλακίζονται και ζουν σε ένα καθεστώς «εξαίρεσης» χωρίς να τους αναγνωρίζονται βασικά δικαιώματα ζώντας κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, τα λεγόμενα «κέντρα φιλοξενίας». Και όλα αυτά με την σφραγίδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η οποία , πολύ μακριά από το ανθρωπιστικό προσωπείο που προβάλει, υιοθετεί μέτρα αποτροπής, επαναπροωθήσεων, απελάσεων και εγκλεισμού, αναλαμβάνοντας το ρόλο του θεματοφύλακα της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας. Η κατάσταση αυτή προετοιμάζει το έδαφος και για τη δράση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, η οποία βρίσκει ευκαιρίες να οργανώσει εισβολές και επιθέσεις κατά των προσφύγων σε κέντρα κράτησης, στο δρόμο, ακόμη και σε σχολεία που φοιτούν προσφυγόπουλα πίσω από την εικόνα των «αγανακτισμένων γονέων». Και σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η στοχοποίηση και ποινικοποίηση του κινήματος αλληλεγγύης μέσω της καταστολής. Μετά τις εκκενώσεις καταλήψεων στέγης στη Θεσσαλονίκη λίγες μέρες πριν οι δυνάμεις καταστολής επιχείρησαν επέμβαση σε κέντρο διαμονής προσφύγων στη Βικτώρια ,στο οποίο φιλοξενούνταν 130 πρόσφυγες!

Απέναντι σε όλα αυτά, εμείς οφείλουμε να κλιμακώσουμε την εμπλοκή μας στις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και να αναδείξουμε τα αιτήματα των κοινωνιών που στέκονται στο πλευρό των προσφύγων ενάντια στις διαρκώς αυξανόμενες ξενοφοβικές φωνές (όπως άνοδος ακροδεξιάς σε Γερμανία, Γαλλία). Να ορθώσουμε, δηλαδή, το διαρκές και πάγιο αίτημα για ανοιχτά σύνορα, ανεμπόδιστη μετακίνηση, αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, ένταξης, εργασίας, μόρφωσης και δικαιώματα για όλους τους πρόσφυγες, οικονομικούς και πολιτικούς. Ο κοινός αγώνας, λοιπόν, ντόπιων, προσφύγων και μεταναστών απέναντι στις ευρωπαϊκές πολιτικές, είναι περισσότερο αναγκαίος από ποτέ. Στον αγώνα αυτό, οφείλουμε να ακυρώσουμε στην πράξη την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας , προτάσσοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη και διεκδίκηση, συμμετέχοντας ενεργά σε καταλήψεις στέγης και δομές αλληλεγγύης και παλεύοντας για ίσα δικαιώματα προσφύγων και ντόπιων.

Το ζήτημα αυτό οφείλει να ανοίγεται πολύ περισσότερο και σε κοινωνικούς χώρους όπως το πανεπιστήμιο καθώς αυτοί αποτελούν μεταξύ άλλων κύτταρα αγώνα ,συζήτησης, πολιτικοποίησης και προβληματισμού. Το πανεπιστήμιο συνδέεται με την κοινωνία και δεν θέλουμε να έχει μόνο μια στείρα ακαδημαϊκή λειτουργία. Πέρα από αυτην, το πανεπιστήμιο αποτελεί ταυτόχρονα κέντρο αγώνων κεκτημένο των οποίων θεωρούνται ο αντιρατσισμός και ο αντιφασισμός. Για το λόγο αυτό, ως φοιτητικός σύλλογος, οφείλουμε κι εμείς από μεριά μας να προάγουμε την αλληλεγγύη τόσο με μικρές υλικές πρωτοβουλίες (όπως συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης) όσο και με τη συμμετοχή μας στο διεκδικητικό κίνημα.

Στα πλαίσια αυτά, καλούμε ολους/ες σε συμμετοχή στην πορεία της 18ης Μάρτη που θα ξεκινήσει από την Ομόνοια στις 15:00.

Να ανοίξουν τα σύνορα, να σταματήσουν οι απελάσεις, να ζήσουν οι άνθρωποι με αξιοπρέπεια!

This entry was posted in καλέσματα, κείμενα συγκυρίας and tagged , , . Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s