18Μ: Να (ξανα)θυμηθούμε την αλληλεγγύη

Διανύοντας ίσως τη μεγαλύτερη καπιταλιστική κρίση, παρατηρούμε όλο και περισσότερες κινήσεις αναδιάταξης των κυρίαρχων αστικών ελίτ συγχρόνως με μια πρωτοφανή επίθεση-καταστροφή των κοινωνικών κεκτημένων. Οι κοινωνικές ανισότητες και οι εθνικοί ανταγωνισμοί οξύνονται με αποτέλεσμα την κλιμάκωση των πολέμων και την ενίσχυση φασιστικών μορφωμάτων. Όλα τα παραπάνω συντελούνται στη βάση της δημιουργίας όρων και συνθηκών για περεταίρω κερδοφορία των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και το άνοιγμα νέων αγορών μέσω των πολέμων. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα στις μέρες μας είναι ο πόλεμος στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, με την εμπλοκή ΗΠΑ-Ρωσίας-ΕΕ, που ξεριζώνει εκατομμυρία αμάχους, δημιουργεί φτώχεια, πείνα, θανάτους.

Απέναντι σε αυτούς τους ανθρωπούς η ΕΕ εφαρμόζει την πιο σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική. . Η στρατιωτικοποίηση των συνόρων, η ανέγερση φραχτών,  η δημιουργία hot spot και οι επαναπροωθήσεις συνθέτουν τις κατευθύνσεις των κυρίαρχων θέτοντας την ζωή των προσφύγων σε δεύτερη μοίρα. Η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, που έρχεται να προστεθεί στην αναβάθμιση του ρόλου της Frontex, αποτυπώνει ακριβώς ότι η συγκράτηση των προσφυγικών ροών εκτός της Ευρώπης επιχειρείται με κάθε κόστος. Πρόκειται για μια Ευρώπη που λειτουργεί ως φρούριο προς τα έξω και ως φυλακή προς τα μέσα. Την ίδια στάση κρατάει και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παρά το «ανθρωπιστικό» προφίλ που προσπαθεί να ενδυθεί.  Στοιβάζει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στα hot-spot, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στις ΜΚΟ να κερδοσκοπούν σε βάρος αυτών των ανθρώπων.Και όλα αυτά προφανώς σε συνδυασμό με το ξέπλυμα των νεοναζί της Χρυσής Αυγής από στελέχη της Κυβέρνησης.

Κυρίαρχη στιγμή αυτής της πολιτικής κατεύθυνσης είναι συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, η οποία καταργεί στην ουσία τη συνθήκη της Γενεύης, που προβλέπει τη χορήγηση ασύλου νομιμοποιώντας τις απελάσεις στην Τουρκία, η οποία αναγνωρίζεται ως ασφαλής Τρίτη χώρα, παρά το γεγονός ότι το καθεστώς Ερντογάν συνεχώς αυταρχικοποιείται και καταπατά δικαιώματα και ελευθερίες.

Μέσα σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα, έχει ξεσπάσει ένα κύμα αλληλεγγύης, που προσπαθεί μέσα από αντιπαραδείγματα και εγχειρήματα αλληλεγγύης να καλύψει βασικές ανάγκες αυτών των ανθρώπων, να εμπλέξει τους ίδιους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στον τρόπο οργάνωσης της καθημερινότητας τους και να ενταχθούν στην κοινωνία. Παράλληλα η ενίσχυση αντιπολεμικών πρωτοβουλιών αλλά και συνολικά του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος είναι κομβικής σημασίας.

Μέσα σε αυτή τη κατάσταση, προσπαθούν να μας πείσουν ότι το πρόβλημα είναι ο  άλλος, ο ξένος,ο πρόσφυγας, ο εργαζόμενος, ο ομοφυλόφιλος.Σε αυτή τη μάχη όλοι οι καταπιεσμένοι πρέπει να φανούν ενωμένοι απέναντι στα κοινά προβλήματα, να αντισταθούν και να ζήσουν μαζί, να αυτοοργανωθούν και να διεκδικήσουν μια ζωή με αξιοπρέπεια, στηριζόμενοι στις δυνάμεις τους. Από τις καταλήψεις, τα στέκια μεταναστών και τις υπόλοιπες δομές αλληλεγγύης, έως κάθε χώρο που καθημερινά οι κοινωνικές αντιστάσεις αποκτούν υλικό διακύβευμα παλεύουμε και ζούμε μάζι με τους πρόσφυγες.

Η ευρύτερη εικόνα συντίθεται από κάθε κύτταρο της κοινωνικής ζωής. Το πανεπιστήμιο αποτελεί έναν τέτοιο κοινωνικό χώρο όπου η χρησιμότητά του δεν πρέπει να περιορίζεται στα επιχειρηματικά πλάνα των κυρίαρχων. Αντίθετα τα προβλήματα της καθημερινότητάς μας έρχονται να δέσουν με αυτά των προσφύγων κάνοντας συχγρόνως όλο και πιο αναγκαία την από τα κάτω οργάνωσή μας για ένα πανεπιστήμιο κοινωνικά χρήσιμο και οργανικά συνδεδεμένο με τις ανάγκες της κοινωνίας. Το Σάββατο 18/3 διαδηλώνουμε ενάντια σε ρατσισμό, πόλεμο, φασισμό και φτώχεια διεκδικώντας την ακύρωση της συμφωνίας Ε.Ε. Τουρκίας.

-ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

-ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΝΤΡΟΠΗΣ ΕΕ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

-ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ

Συντονιστικό Σχημάτων Αρ.Εν

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s