Security is a danger.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας 13 Μαρτίου, οι κρατικές κατασταλτικές δυνάμεις εισέβαλαν στον κοινωνικό χώρο της Βίλας Ζωγράφου και συνέλαβαν οκτώ άτομα. Ταυτόχρονα πραγματοποίησαν βίαιη εκκένωση της Κατάληψης Στέγης Προσφύγων στο Νοσοκομείο τους οδού Αλκιβιάδου, συλλαμβάνοντας 120 περίπου πρόσφυγες, τους οποίους μετέφεραν στο Τμήμα Αλλοδαπών μέχρι τα μεσάνυχτα και τους εγκατέλειψαν στον δρόμο παρά τις εξαγγελίες ότι θα φιλοξενηθούν σε κρατικά οργανωμένες δομές. Παράλληλα εισέβαλαν και στο αυτοδιαχειριζόμενο στέκι Apertus  στο Αγρίνιo.  Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη προέβη σε προκλητικότατες δηλώσεις ότι οι εκκενώσεις των καταλήψεων ήταν προς το συμφέρον του πολίτη και την πάταξη της εγκληματικότητας.

Η βίλα Ζωγράφου ήταν ένας αυτοδιαχειριζόμενος ζωντανός κοινωνικός χώρος που πειραματιζόταν ένα διαφορετικό τρόπο οργάνωσης της ζωής μας με γνώμονα την ισότητα, την αυτοδιαχείριση και την αλληλεγγύη και πραγματοποιούσε εκδηλώσεις, προβολές ταινιών, συλλογικές κουζίνες, μαθήματα αυτομόρφωσης, ενώ λειτουργούσε βιβλιοθήκη και αυτοδιαχειριζόμενο μπαρ. Εκτός από αυτά τα τελευταία χρόνια μάλιστα τα άτομα που συμμετείχαν στην Βίλα Ζωγράφου  καλλιεργούσαν την γη και διέθεταν  τα λαχανικά που παράγονταν στις συλλογικές κουζίνες των γειτονιών. Παράλληλα, η βίλα Ζωγράφου ήταν παρούσα στους κοινωνικούς αγώνες που αναπτύχθηκαν τόσο σε επίπεδο γειτονιάς όσο και κεντρικά (κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, στήριξη του αγώνα των διοικητικών του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ κ.ά.).

Το κτίριο του πρώην Γενικού Νοσοκομείου Πατησίων ήταν για χρόνια σφραγισμένο μέχρι τα τέλη Ιουλίου, όταν αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες προχώρησαν στην κατάληψή του. Πλέον φιλοξενεί περίπου 200 πρόσφυγες στην πλειονότητά τους οικογένειες με παιδιά, ανάμεσά τους έγκυες γυναίκες.  Η κατάληψη αποτελούσε ένα ζωντανό παράδειγμα μίας άλλης  διαχείρισης  της προσφυγικής κρίσης όπου οι άνθρωποι δεν θα στοιβάζονται σε camps σε άθλια κατάσταση χωρίς ιατρική φροντίδα και επαρκή σίτιση αλλά θα ζουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες μέσα στον αστικό ιστό.

Οι εκκενώσεις των καταλήψεων της Βίλας Ζωγράφου και του Νοσοκομείου δεν είναι πρωτοφανείς ενέργειες της κυβερνητικής πολιτικής καθώς το περσινό καλοκαίρι εκκενώθηκαν τρεις ακόμα καταλήψεις στέγης στη Θεσσαλονίκη, το πρώην ορφανοτροφείου «Μέγας Αλέξανδρος», την Hurriya και το Μανδαλίδειο κτήριο και πραγματοποιήθηκαν 100 προσαγωγές προσφύγων και αλληλέγγυων από τις οποίες οι 70 μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Η αυτοαποκαλούμενη κυβέρνηση «των κινημάτων, των δικαιωμάτων και του ανθρωπισμού» επαναφέρει το δόγμα της τάξης και ασφάλειας και την προστασία του πολίτη με την ενίσχυση της αστυνομικής βίας παρουσιάζοντας τους πρόσφυγες καθώς και όσες/ους αντιστέκονται στην εντεινόμενη υποβάθμιση και εμπορευματικοποίηση των ζωών μας ως υπεύθυνους για την εγκληματικότητα και τα προβλήματα των περιοχών. Απέναντι στην ασφάλεια των προσφύγων προτάσσει την ασφάλεια των συνόρων. Απέναντι στις καταλήψεις στέγης προσφύγων προτάσσει τον εγκλεισμό τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης (με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις φωτογραφίες προσφύγων σε κλουβιά με συρματοπλέγματα στη Χίο) και τις απελάσεις στην «ασφαλή» Τουρκία. Απέναντι στο κίνημα αλληλεγγύης προτάσσει την πιστοποιημένη προσφορά βοήθειας μέσω της χρηματοδότησης υπέρογκων ποσών σε ΜΚΟ που παρέχουν ελάχιστη μέριμνα στους πρόσφυγες και την ποινικοποίηση της αλληλεγγύης συντελώντας στην επανάκαμψη της ακροδεξιάς. Για εμάς εγκληματικότητα είναι οι θάνατοι στα camps, είναι οι πνιγμοί στο Αιγαίο, είναι οι σκηνές  των προσφύγων που καλύπτονταν από χιόνι, είναι η ανεργία, η οικονομική ασφυξία  και η πειθάρχηση των ζωών μας.

Η κυβέρνηση δεν εκκενώνει καταλήψεις γιατί είναι εστίες παραβατικότητας, ούτε επειδή θέλει να αξιοποιήσει τα συγκεκριμένα κτήρια που ήταν χρόνια εγκαταλελειμμένα ενώ μάλιστα έχει στην διάθεσή του εκατοντάδες άδεια κτήρια του δημοσίου που παρακμάζουν. Συντελείται μια οργανωμένη προσπάθεια να καμφθεί κάθε κοινωνική και κινηματική αντίσταση είτε με την απαγόρευση εισόδου δημοσιογράφων σε camps, είτε με την δίωξη αλληλέγγυων,  είτε με τις εκκενώσεις καταλήψεων που αποτελούν ζωντανά πολιτικά κύτταρα των περιοχών στις οποίες δραστηριοποιούνται, προάγουν την αυτοοργάνωση, την αλληλεγγύη, την αυτοδιαχείριση, είναι εστίες αγώνα, αντίστασης και δημιουργικότητας και έχουν ως στόχο την ανθρώπινη χειραφέτηση.

Τόσο η πορεία ενάντια στις εκκενώσεις που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στη Ζωγράφου, όσο και η πορεία του Σαββάτου ενάντια στη αντιπροσφυγική συμφωνία της ΕΕ- Τουρκίας έδωσαν ένα ηχηρό μήνυμα ότι ο αγώνας για την αξιοπρέπεια και την αλληλεγγύη θα συνεχιστεί αμείωτα. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με όλους τους τρόπους τόσο στους πρόσφυγες όσο και σε κάθε εγχείρημα αυτοοργάνωσης καθώς αυτά τα εγχειρήματα αποδεικνύουν έμπρακτα ότι οι άνθρωποι θέλουν και μπορούν να συμβιώσουν δημιουργικά, χωρίς διαχωρισμούς και προκαταλήψεις, μέσα από αμεσοδημοκρατικές και αντιιεραρχικές δομές.

Ενάντια σε κάθε καταστολή, η αλληλεγγύη θα νικήσει!

This entry was posted in κείμενα συγκυρίας and tagged , . Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s