MISSION POSSIBLE: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ

Η εξεταστική μας επιτέλους τελείωσε, τα μαθήματα των μεταπτυχιακών διεξάγονται πλέον κανονικά κι εμείς είμαστε πάλι εδώ, στο χώρο που ζούμε και αναπνέουμε καθημερινά, στη σχολή μας. Κι όμως δεν είναι όλα ρόδινα, αλλά μάλλον το αντίθετο. Διανύουμε μία περίοδο που ως φοιτητές/τριες δεχόμαστε μία συνολική επίθεση όσον αφορά την ελευθερία και τα δικαιώματα μας εντός του Πανεπιστημίου, τους όρους σπουδών μας και την επαγγελματική μας προοπτική. Τα όργανα διοίκησης των επιμέρους τμημάτων και σχολών ευθυγραμμίζονται εκ των προτέρων με τα μέτρα που θα επιφέρει ο νέος νόμος για την παιδεία, ενώ το νομοσχέδιο δεν έχει ακόμα κατατεθεί. Ας μιλήσουμε όμως πιο συγκεκριμένα για «τα του οίκου μας».

Ξεκινώντας από την εξεταστική που πέρασε, για μια ακόμη φορά αντιμετωπίσαμε μια σειρά φαινομένων όπως η απαγόρευση εξέτασης σε φοιτητές/τριες που σημείωσαν πεντάλεπτη καθυστέρηση, η απομάκρυνση τσαντών και ο έλεγχος κωδίκων. Η αυστηροποίηση των όρων εξέτασης και η αυθαιρεσία από την πλευρά των καθηγητών είναι γεγονός ότι εντάθηκε. Για παράδειγμα, στη σύνθεση Δημοσίου δεν επιτρέπεται στους/στις φοιτητές/τριες η επιλογή/αλλαγή κλιμακίου, που σημαίνει ότι όσοι/όσες χρωστούν το συγκεκριμένο μάθημα δε μπορούν να το ξαναδώσουν με την ύλη που έχουν ήδη διαβάσει και αναγκάζονται να βρουν τη νέα ύλη που έχει προταθεί από άλλους καθηγητές και συνεπώς να διαβάσουν εκ νέου το μάθημα. Αλλά και στη σύνθεση Πολιτικής Δικονομίας φέτος η εξέταση για τους επι πτυχίω φοιτητές/τριες ήταν προφορική και μάλιστα για πρώτη φορά η χρήση του κώδικα απαγορευόταν. Παράλληλα, στο μάθημα Πολιτικής Δικονομίας 2 που διδάσκεται στο εαρινό εξάμηνο, μολονότι έχει αλλάξει ο κώδικας, δε διανέμεται δωρεάν από τον Εύδοξο ανανεωμένο σύγγραμα, γεγονός που καθιστά άτυπα υποχρεωτική την παρακολούθηση. Την ίδια στιγμή, τα αποτελέσματα της εξεταστικής αργούν να ανακοινωθούν ενώ κόλλες αναφοράς συνεχίζουν να μη δίνονται με αποτέλεσμα κάθε φοιτητής/τρια να είναι υποχρεωμένος/η να τις αγοράζει.

Σε δεύτερο επίπεδο, η επίθεση που δεχόμαστε αφορά την αναδιάρθρωση του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών. Συγκεκριμένα, η εν λόγω αναδιάρθρωση μας πλήττει διττά. Αφενός, με την επιβολή διδάκτρων μετακυλίεται το κόστος σπουδών στις πλάτες μας, γεγονός που δυσχαιραίνει την εισαγωγή οικονομικά ασθενέστερων φοιτητών/τριών στο ΠΜΣ και αφετέρου, η αναδιάρθρωση του νέου ΠΜΣ  με την κατάτμηση του σε 22 επιμέρους κατευθύνσεις ενισχύει την εξειδίκευση [δηλαδή, πλέον το πτυχίο δεν επαρκεί για την κατοχύρωση μιας θέσης στην αγορά εργασίας αλλά απαιτείται περαιτέρω κατάρτιση σε ένα νομικό αντικείμενο]. Η κατάρτιση του νέου αποφοίτου γίνεται με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορεί να καλύψει ένα συγκεκριμένο αντικείμενο ενός κλάδου σε ένα γραφείο ή μια δικηγορική εταιρία ενώ σε περίπτωση κορεσμού του αντικειμένου, απαιτείται επανακατάρτιση με νέο μεταπτυχιακό. Μπαίνουμε, δηλαδή, σε ένα φαύλο κύκλο ειδίκευσης-αποειδίκευσης-επανεξειδίκευσης ενώ τα επαγγελματικά δικαιώματα του πτυχίου μας συμπιέζονται προς τα κάτω και διαλύεται η εργασιακή μας προοπτική.

Ένα ακόμη βασικό κεκτημένο του Πανεπιστημίου, ο χαρακτήρας του ως χώρου κοινωνικοποίησης, ανταλλαγής ιδεών και πολιτικοποίησης φαίνεται πως πλήττεται ολοένα και περισσότερο. Φαινόμενα όπως η δίωξη φοιτητών/τριών στην Ξάνθη για την αντιφασιστική-συνδικαλιστική τους δράση, η καταπάτηση του ασύλου από κρατικά όργανα καταστολής στο Πάντειο, τα λοκ-άουτ στη σχολή μας καθώς και η άρνηση παραχώρησης αιθουσών από τα διοικητικά όργανα για τη διεξαγωγή πολιτικών-πολιτισμικών εκδηλώσεων δείχνουν ότι θέλουν να μετατρέψουν ένα χώρο ασύλου, κοινωνικών αγώνων και δημοκρατίας σε αποστειρωμένο, ακαδημαϊκό χώρο-εξεταστικό κέντρο, στον οποίο θα απαγορεύεται κάθε πολιτικοσυνδικαλιστική δράση.

Τέλος, στο πλαίσιο της κρατικής υποχρηματοδότησης των σχολών μας, ένα ακόμη πρόβλημα που παρουσιάζεται είναι αυτό των υπηρεσιών καθαριότητας. Συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται με εργολαβίες ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που η σχολή μας μετατρέπεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε σκουπιδότοπο, αφού δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις του καθαριστικού προσωπικού. Και μάλιστα πρόκειται για ατομικές συμβάσεις αορίστου χρόνου και όχι συλλογικές, ανασφάλιστη εργασία και συνθήκες εργασίας άθλιες, ελαστικές, χωρίς ένσημα και με έλλειψη αναλώσιμων.

Για την επανακατοχύρωση ,λοιπόν, όλων των φοιτητικών μας δικαιωμάτων και συμφερόντων, για ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών, για να γίνει ξανά το πτυχίο μας ισχυρό με κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα, για να είναι ο κοινωνικός μας χώρος, η σχολή μας, ο τόπος που μπορούμε να εκφραζόμαστε, να ζούμε, να αναπτύσσουμε συνολικά την προσωπικότητά μας και όχι απλά να σπουδάζουμε και για πολλά άλλα, ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΙΣ  28/03, ΩΡΑ 13:00, ΑΜΦ.1 ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΠΟΥ ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΝΑ ΕΚΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΙΣ 30/03, ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΟΥΝ ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΜΑΣ ΣΑΝ ΜΙΑ! 

Advertisements
This entry was posted in καλέσματα, κείμενα συγκυρίας. Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s