1η Μάη, Ξαναβρισκόμαστε στους δρόμους

Την ώρα που η κυβέρνηση, συντασσόμενη πλήρως με τις επιταγές της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, είναι αποφασισμένη να επιβάλει νέα σειρά μνημονιακών μέτρων με επίκεντρο τις  «μεταρρυθμίσεις» στα εργασιακά, το φορολογικό, το ασφαλιστικό, το συνταξιοδοτικό, η φετινή εργατική Πρωτομαγιά δεν μπορεί να έχει αμιγώς επετειακό χαρακτήρα. Είναι παραπάνω από αναγκαίο να σηματοδοτήσει την εκκίνηση μίας διαδικασίας κινητοποιήσεων, αγώνα και αντίστασης απέναντι στο νέο κύκλο σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής ,που θα επισφραγιστεί από το κλείσιμο της δεύτερης Αξιολόγησης.

Πρόκειται για μία πολιτική που εξειδικεύεται στη σωρευτική μείωση των καταβαλλόμενων συντάξεων (της τάξης του 30%), στην πλήρη κατάργηση των επιδομάτων, στην διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης. Συγχρόνως ,η δραστική αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα , όπως και στην τιμή του ρεύματος, από κοινού με τη δραματική πτώση του αφορολόγητου κάτω από τις 6000 ευρώ, αναπόφευκτα θα βυθίσει στην εξαθλίωση την πλειονότητα των ήδη  πληττόμενων οικογενειών, που θα υπερφορολογούνται ακόμη και αν διαθέτουν μηδαμινά εισοδήματα. Μάλιστα, δεν είναι λίγες αυτές που εδώ και μήνες  είναι αντιμέτωπες με τον κίνδυνο κατάσχεσης της πρώτης κατοικίας τους, μέτρο που –έπειτα από τη συστηματική αντίσταση του κινήματος- εν τέλει θα υλοποιηθεί μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση προβαίνει σε εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων αγαθών (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, κοκ),που θα ισοδυναμούν με σκληρότερη εισπρακτική πολιτική, αλλά και ένα πολύ δυσμενέστερο εργασιακό καθεστώς για τους απασχολούμενους στις εν λόγω επιχειρήσεις. Το πέρασμα του τομέα των μεταφορών στα ιδιωτικά συμφέροντα συντελείται με την εκποίηση του ΟΛΠ,ΟΣΕ,ΟΑΣΑ και περιφερειακών αεροδρομίων και στις μετακινήσεις εντός της πόλης εξυπηρετείται με την τοποθέτηση μπαρών στους σταθμούς του μετρό και την πιθανή μείωση της διάρκειας ισχύος των εισιτηρίων.

Παράλληλα, η αξιολόγηση θέτει στο στόχαστρο θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, τη θέσπιση του εργοδοτικού λοκ άουτ (δηλ. το κλείσιμο της επιχείρησης σε ημέρα απεργίας) και τη γενικότερη περιστολή συνδικαλιστικών ελευθεριών. Η θέσπιση υποκατώτατου μισθού για τα δύο πρώτα έτη εργασίας (90% του κατώτατου για τον πρώτο χρόνο απασχόλησης και με το 95% για το δεύτερο) συνθέτει ένα σκοτεινό εργασιακό τοπίο, που αναπόφευκτα θα βρούμε μπροστά μας ως νέοι εργαζόμενοι, τη στιγμή που πολλοί από μας υποχρεούμαστε ήδη να εργαζόμαστε παράλληλα με τις σπουδές μας .Και όλα αυτά στο πλαίσιο μίας συνολικότερης επίθεσης στο χώρο του Πανεπιστημίου, με την επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, την αποστοίχιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων από τα πτυχία, τον περιορισμό των φοιτητικών παροχών, την πλήρη εντατικοποίηση του ρυθμού σπουδών. Παράλληλα και με φαινόμενα διώξεων φοιτητών στην Ξάνθη για τη συνδικαλιστική τους δράση και καταπάτησης του ασύλου με τα συνεχή lock out στη Νομική φέτος και την εισβολή των ΜΑΤ στο ΠΑΜΑΚ πριν λίγο καιρό.

Απέναντι σε αυτή τη συνθήκη λαός και νεολαία θα πρέπει να παλέψουμε για καλύτερο παρόν και μέλλον, με πυξίδα τους συλλογικούς και ανυποχώρητους αγώνες μας! Καλούμε την 1η Μαΐου στο Μουσείο στις 11.30 να δώσουμε δυναμική απάντηση σε όσους  θέλουν να σιωπούμε!

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s